Terug naar overzicht | |
Bier en met Chinese specerijen |
tww april 2004 |
Door: Nico Mes | |
Bier en met Chinese specerijenTwee jaar gelden dronk ik een bier met een eigenaardige smaak. Het was het festival bier van Bles, een Belgische bier vereniging. Jaarlijks hebben ze een bierfestival in september. Daarbij schenken ze een bier dat door een lid van de vereniging is ontwikkeld. Enkele van de leden zijn namelijk ook amateurbrouwer. Het bier van 2002 heette Tsjing. Een heel redelijk bier, iets te medicinaal, maar wat wil je met 4 specerijen. In het clubblad wordt het brouwen van het bier, in soms mooi Vlaams taalgebruik beschreven, ook wordt daarbij ingegaan op de gebruikte specerijen. Nico Mes Er worden verschillende mouttypes gestort: in hoofdzaak pilsmout (deze vormt de basis van het uiteindelijke bier), een kleine hoeveelheid ambermout (vervolmaakt het moutkarakter) en een zuinig snuifje kristalmout waardoor we de gewenste kleur zullen bereiken. Er volgt een vrij klassiek maischproces waarbij voor 3 enzymklassen een rust wordt aangehouden (eiwitbreuk, versuikering en het vergistbaar maken van het moutzetmeel). De gebruikte specerijen:
|
|
Terug naar overzicht |