Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Spoelen of niet spoelen incl. reacties |
tww maart 2003 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Willem van der Ster | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Spoelen of niet spoelen, dat is de vraagenige notitiesNaar aanleiding van een artikel in ons blad over niet spoelen bij de filtratie van de maisch, ben ik daar ook mee gaan experimenteren. Het resultaat vind ik veel lekkerder, dus spoelen doe ik niet meer. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan; want zoals Johan Cruiff zegt "Elk voordeel heb zijn nadeel!" De hoeveelheid mouten/granen in kg + de hoeveelheid maischwater in liters = 25. Niet meer dan 350 gram mout per liter water. Rendement 65%, d.w.z. 65% van de stort wordt omgezet in extract. Theoretisch is 70% mogelijk, maar dat heb ik nog niet gehaald. Misschien te verhogen door decoctie, selecteren van de mout? 1k probeer ook maar wat. Tabel van hoeveelheden bij filtratie zonder spoelen:
Toelichting: Zoals gezegd: storting samen met het maischwater = 25. Er blijft ongeveer 0,5 liter wort per kilo storting achter in de bostel. De derde kolom is dus ongeveer de hoeveelheid wort die ik netto overhoud. Extractgehalte en sg spreekt voor zich, evenals het brouwzaalrendement. Dit zijn benaderingen. In de berekening ben ik er van uitgegaan dat bij het maischen 65% van de mout wordt omgezet in suikers. En bij de filtratie dat de dichtheid over de gehele afloop gelijk verdeeld is. Tabel voor filtratie met spoelen:
Mijn conclusie is dus ook dat bet rendement bij spoelen wat hoger ligt dan bij niet spoelen. Dat je deze rendementswinst waarschijnlijk verliest bij een niet optimaal werkend filtersysteem en dat het al helemaal niet opweegt tegen de kans op een slechtere smaak van het bier door bet uitspoelen van ongewenste smaakstoffen uit de bostel.
Waarschijnlijk is het beter om toch maar genoegen te nemen met een echt lekker biertje van maximaal 6 %, maar dat is zeer zeker hier "Een kwestie van smaak"! Willem van de Ster Commentaar van Theo van de Voorde op het verhaal van Willem Spoelen of niet spoelen, dat is de vraag (2)Een reactie op het verhaal van Willem van de Ster.Ik heb wat zitten zoeken in mijn boeken* en in mijn brouwjournaals.
Als Willem 8 kg mout met 22,4 liter water gebruikt (totaal zo'n 28 liter, dus voorzichtig roeren) en niet spoelt zal er zo'n 0.65*8000*0.45=2342 g extract in 13,76 liter zitten. Na koken zal dat 2342 g in 11.7 liter zijn. In 100 ml zit dan 20,0 gram (s.g. is dan 1.076). Als dit vergist wordt tot s.g. 1,020 zit er al zo'n 7,9 % alcohol in. Met nagisting op fles komt er nog ca. 0,5 % bij. Willem wil "een flinke hoeveelheid". In mijn ogen kan dat dus al zonder "indikken en of suikerpot". Maar ik kom met een extract van 45 % toch gauw in de verleiding om wat te spoelen.
Dit wordt nauwelijks gecompenseerd door de tranen die ik laat bij deze handelingen. Groeten, * |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |