Terug naar overzicht | |
Moutextract |
tww maart 2007 |
![]() |
|
Wat is moutextractMoutextract is wort waaraan water is onttrokken. Ruwweg kent men twee soorten moutextract.
De stroopvorm
De poedervormHierbij is aan de stroop verder alle water ontrokken. De poedervorm wordt nog wel voor diverse doeleinden ook door de gevorderde brouwer gebruikt. Van de poedervorm zijn verschillende typen beschikbaar. De meeste leveranciers beperken zich tot drie soorten: licht, amber en donker. Daarnaast heeft men meestal nog een tarwe extract mout. Het extract bevat meestal geen hop. Er is verschil tussen de diverse extractmouten van diverse leveranciers. De verschillen worden veroorzaakt door verschillen bij de bereiding in gebruikte mouten, maischmethode en extractiemethode. Zo verschilt per leverancier het gehalte aan onvergistbare suikers. Om een constant product te krijgen is het dus van belang dat steeds een extract van dezelfde leverancier wordt gebruikt.
Gebruik van de poeder extracten.Giststarter Het extract kan goed worden gebruikt bij de bereiding van een giststarter. Per liter water gebruikt men 100 gram extractpoeder. Men krijgt dan een oplossing met een sg van ongeveer 1040. Je kan hier aan nog gistvoeding toevoegen. Even laten koken en afkoelen en men heeft een goede giststarter. Alle mout al moutextract Meestal wordt dit niet gedaan. Er wordt gezegd dat het bier dan een ‘lege’ smaak krijgt. Al spreken anderen dat tegen. Dat men met deze methode toch een goed bier kan brouwen blijkt wel uit het feit dat op het ONK 2004 Cees van Anrooy de eerste prijs won met een winterbier waarbij de moutgift alleen bestond uit een poederextract. Hij geeft hiervan het volgende recept aan. Recept voor 40 liter :6400 gr donkere moutextract Werkwijze : Gedeelte van de mout als extract gebruiken.
Ray Daniels geeft in het boek Designing Great Beers aan dat voor het beste resultaat 25 tot 67% van de mout moet bestaan uit gewone mout. Naarmate het bier lichter van kleur en geur is minder extractmout. Bier waarin de smaak wordt gedomineerd door hop, kruiden, donkere moutsoorten of specifieke gistsoorten kunnen meer extract bevatten. Hij gebruikt vrijwel alleen lichte extracten. Voor de kleur gebruikt hij specifieke moutsoorten zoals chocolademout of zwarte mout. Ook voor de geur en de smaak kunnen specifieke moutsoorten worden gebruikt. Verhogen van sg van wort Soms heb je een te laag sg van je wort. Dan kan je suiker toevoegen, maar dat maakt je bier minder volmondig. Je kan inkoken maar als het verschil groot is moet je wel heel lang inkoken, wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je bier. Moutextract kan dan een uitkomst bieden. In een artikel van Jacques Bertens op www.hobbybrouwen.nl/artikel/Brouwen_met_moutextract_en_mout.htm is een tabel opgenomen waaruit je kan lezen hoeveel extract je moet gebruiken om een bepaald sg te bereiken. Het komt er ruwweg op neer dat je 25 gram moutextract moet gebruiken om het sg met 10 te verhogen. Er zijn dus vele mogelijkheden om moutextract te gebruiken. |
|
Terug naar overzicht |