Terug naar overzicht | |||||||
Cider maken in Zeeland |
tww november 2007 | ||||||
Door: Jan van Schaik | |||||||
Dit artikel is geschreven door Jan van Schaik naar aanleiding van de onconventionele wijze, waarop Cor Stoker cider had gemaakt (zie het clubblad van oktober 2008). door: Jan van Schaik Cider 2005-11-06 Eigen produktie 560 liter=1100 kg Totaal op 8 november:1840 kg Er ligt nog wat in de boomgaard Geschatte jaarproduktie 2000 kg Dat is mijn e-mail adres omdat ik van cider hou Reeds in de middeleeuwen werd er veel cider gemaakt. Van het appelsap van de eerste persing maakten de boeren en landheren cider voor zichzelf. Dan mengde men de droge pulp met water en na een paar dagen perste men weer: de kleine cider (in Frankrijk: le petit cidre, in Engeland: ciderkin). Dat was voor de knechten en zo hoort het ook. Deze drank had half zoveel alcohol en zuur, het personeel werkte zo beter door. Helaas is deze lichte cider minder goed houdbaar, maar daar bedacht men een truc op. Een deel van de echte cider werd naar behoeven gedurende het voorjaar verdund met water! De echte cider werd in houten vaten bewaard en ook verhandeld. Het was een waardevol product. Er werden apparaten bedacht en gebouwd om de appels tot pulp te verwerken en om die uit te persen. Al die moeite getroostte men zich niet voor niets: cider was de moeite waard. Uiteraard is het alcoholgehalte afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de appels en die is verschillend per ras, terwijl er ook per seizoen variaties optreden. Ik heb gehaltes gemeten die varieren van 1060 tot 1090 en dat betekent dat een goede cider de wijn kan evenaren! Onwillekeurig moet ik nu denken aan smalbier. Als je een zwaar bier brouwt en je stopt vroeg met het spoelen dan zit er nog zoveel suiker in de bostel dat je er makkelijk nog een biertje mee kunt brouwen: een smalbier of klein bier. Laten we zeggen: je brouwde 20 liter tripel, na het spoelen is er 22 liter wort. Dat zet je op om te koken. Nu gebruik je nog 7 a 8 liter om te spoelen en het resultaat is 5 liter klein bier. Vroeg rijp, vroeg rot De rassen De oogst Schroten Persen De gisting Droog of zoet? Bottelen Cider is gezond Ik hoop dat jullie nu het belang inzien van een mooie cider! Calvados Waarom zou je? De bodem De bomen Er zijn tientallen rassen. Die verschillen in velerlei opzicht: de bloeitijd, ras nodig voor bevruchting, smaak van de appels, samenstelling van de appels. Die smaak kan zijn: vooral zuur, zoet, bitter of een mengeling. Bij het kiezen van jouw rassen moet je daar natuurlijk wel rekening mee houden, maar het Franse ministerie van landbouw heeft uitstekend voorlichtingsmateriaal ook voor jou beschikbaar. Verder zijn ook de boomkwekers je graag behulpzaam, denk aan Pepinieres de Valois, Cotterettes, een dorp iets boven Parijs. En... de boompjes zijn er niet duur. Snoei
In de natuur heerst er een strijd om het licht en waar een boom geen licht krijgt ontwikkelt hij zich niet, waarom ook? Dat zou inefficiƫnt zijn. Ook dieren zijn soms efficienter dan wij. In mijn garage hadden de muizen uit de kist met walnoten tien stuks gestolen en opgegeten achter het wijnrek, maar 1 was nog dicht. Toen ik die opende zat er niets in!!! Ze wisten dus op een of andere manier: die is leeg en daar doen we geen moeite voor! In een engels boekje (The history of cyder) las ik dat ciderbomen een hekel hebben aan walnootbomen. In eerste instantie dacht ik: verrek dat is zo, want de ciderboom in mijn tuin die vlak bij de walnoot staat probeert er zo ver mogelijk vandaan te groeien en staat helemaal schuin, wel onder een hoek van 45 graden! Na enig nadenken ben ik echter tot de conclusie gekomen dat het mijn fout is: ik plantte hem te dicht onder de walnoot en nu is hij op zoek naar licht! Dat is een veel voorkomende fout. Als je ze koopt lijken die boompjes zo nietig: stokjes nog maar. Ga echter eerst kijken bij de volgroeide boom van jouw soort en plant ze dan op de juiste ruime afstand. Ik schreef dit in de hoop dat u niet dezelfde fouten zult maken als ik, maak andere! Sukses met uw aanplant! Jan van Schaik |
|||||||
Terug naar overzicht |