Terug naar overzicht

Spicy Bier

tww maart 2008
Door: Willem Beek

16 februari 2008 gezamenlijke brouwdag van bierbrouwvereniging ’t Wort Wat in de Jopenkerk te Haarlem

Zaterdagochtend 9.00 uur, de brouwers komen aan bij de Jopenkerk in Haarlem,het begin van een bijzondere brouwdag.
Amateurbierbrouwvereniging ’t Wort Wat uit Hoofddorp houdt een van zijn gezamenlijke brouwdagen en deze keer wordt dat gecombineerd met het maken van proefbrouwsels voor een bier dat Jopen ieder jaar verzorgt voor de Haarlemse stripdagen.


Dit jaar heeft het als thema “spicy” (aangegeven door de striptekenaar van dit jaar Roel Smit, die zelf ook het etiket voor dit bier zal ontwerpen).
Langzamerhand druppelen er meer brouwers met hun spullen binnen die een plekje zoeken om hun brouwset te installeren. Uiteindelijk staan er 13 brouwsets in de kerk waar het koud is maar gezellig.
Al snel zijn op verschillende plekken brouwers hun mout aan het schroten (met de hand draaien of met behulp van de boormachine) en staan er al overal brouwketels met water op te warmen, waardoor het gelukkig iets warmer en aangenamer wordt.
Er is een basisrecept samengesteld door de bierclub, die daarvoor ook de ingrediënten verzorgt, en iedere brouwer mag zelf bepalen hoe hij invulling geeft aan het thema.
Het brouwen begint met het storten van de geschrote mout in de ketels met opgewarmd water. Na het maischen van de mout wordt de wort gefilterd.
Daarna wordt de hop toegevoegd en het wort gekookt en eventueel de kruiden toegevoegd.
Om de kruiden is het vandaag allemaal te doen want die bepalen de spicy smaak van het bier. Er worden heel wat verschillende kruiden en combinaties van kruiden gebruikt om het bier “spicy” te laten smaken, zoals gember, Spaanse peper, piment (Jamaica peper), mint, jeneverbes, kruidnagel, een sap van ramanas(groente, te vergelijken met rettich), sechuan button (bloemhoofdjes van een Afrikaanse plant met een hele pittige smaak) madam Jeannette pepers, kardemom, koriander enz.
Ook de manier waarop en wanneer deze kruiden worden toegevoegd zijn verschillend en zullen daarom ook een ander resultaat geven.
De grootste vraag bij veel brouwers is hoeveel er van de kruiden gebruikt moet worden.


In de loop van de middag vult de ruimte zich met een typische brouwlucht en de meeste brouwers lopen rond met een lekker Jopen biertje in de hand. Er komen ook regelmatig mensen langs die hier en daar bij een brouwset staan te kijken en de nodige vragen aan de brouwers stellen.
Na 14.00 uur zie je al enkele brouwers aan het schoonmaken van hun spullen.
Er wordt hier en daar ook al wat geproefd van het brouwsel en druk gediscussieerd over het resultaat.
Als het bier is gekoeld moet de gist worden toegevoegd en kan het bier zich verder ontwikkelen en kan er over een paar maanden echt geproefd gaan worden.
Uit al deze proefbrouwsels hoopt Jopen een bier te vinden wat voor de stripdagen geschikt is en alle brouwers hopen dat hun bier later dit jaar tijdens de stripdagen zal worden gedronken.
Het was een zeer geslaagde brouwdag.

Willem Beek


Terug naar overzicht