Terug naar overzicht | |
Bottelen & Zo |
tww oktober 2008 |
![]() |
|
Bij onze brouwclub besteden we aandacht aan alle aspecten van het bierbrouwen. Naast het brouwen zelf, staat ook de vergisting ruim in de belangstelling. Denk maar aan de gistkweekcursus, de gistbank(-commissie) en bijvoorbeeld de presentatie op het ONK over vergisting. Co Stoop gebruikt een wat minder zachtzinnige manier om zijn flessen te wassen. Hij zet een heel krat met lege flessen buiten neer en start dan zijn hogedrukreiniger. De flessen worden één voor één met grote waterdruk gereinigd, waarbij Co het water ook nog kan voorzien van de gewenste schoonmaakmiddelen. Carlos Koopman demonstreerde hoe hij zijn flessen vult. Eigenlijk heel simpel: het te bottelen bier gaat in een koffiecontainer (of hoe zo'n apparaat ook mag heten). De metalen container staat door zijn gewicht lekker stabiel en is uitstekend schoon te maken. Aan de zijkant zit een kraan waar normaal de koffie uitkomt. Daarmee kun je op een comfortabele manier het bier doseren in het flesje. Carlos heeft zelf een vulpijpje gefabriceerd van kunststof, zodat je de flessen 'van onderuit' kan vullen met zo min mogelijk schuimvorming en dus zuurstofopname. Als het flesje helemaal vol zit (dat zie je in de opening) dan haal je 'm onder het vulpijpje weg. Daardoor zakt het vloeistofnivo in de fles tot een paar centimeter onder de rand. Precies goed! Resultaten enquête |
|
Terug naar overzicht |