Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan's Kruidenhoekje (8) |
tww oktober 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
JeneverbesJeneverbes – (Juniperus communis) Familie – Juniperus Botanische naam:Juniperus communis Volksnamen
![]() |
Bron: |
Allerhande 11 2007 |
Keuken: |
Hollands |
Type |
voorgerecht – soep |
Bereiden |
40 minuten. |
Recept voor |
4 personen |
Bevat: |
Energie: 135 kCal; Eiwit: 1 g; Vet: 10 g; Koolhydraten: 10 g (per eenpersoonsportie) |
Ingrediënten
250 g sjalotten, fijngesneden |
300 ml rode wijn |
2 teentjes knoflook, fijngesneden |
500 ml kippenbouillon (van tablet) |
3 takjes verse tijm |
25 g boter |
10 jeneverbessen, gekneusd |
50 ml slagroom |
2 laurierblaadjes |
½ zakje verse bieslook (a 15 g), fijngesneden |
Materialen
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Smelt de boter in een pan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook. Voeg de tijm, de jeneverbessen en de laurier toe. Laat in 15 minuten op laag vuur goudbruin worden. Zet het vuur hoog en voeg de wijn toe. Laat 5 minuten inkoken op hoog vuur. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat een paar minuten op laag vuur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Verdeel de soep over 4 borden en schenk voorzichtig de slagroom erin. Bestrooi de soep met bieslook.
Beenhammetje met ouderwetse zuurkool
Voor twee personen
Ingrediënten
Beenhammetje, ong. 500 g |
1 el honing |
500 g zuurkool |
1 el boter |
8 aardappelen |
1 dl witte wijn |
½ ui in blokjes gesneden |
Zout |
1 appel met schil in blokjes |
Peper |
1 laurierblaadje |
1 el grove mosterd |
5 jeneverbessen |
2 el honing |
Bereiden
Doe zuurkool, ui appel, jeneverbessen, laurierblaadje, boter, honing, witte wijn, zout en peper in een pan. Zet dit 45 minuten op een laag vuur.
Maak vervolgens inkepingen aan de bovenkant van het hammetje. Bestrooi het met peper en zout en zet het gedurende 30 minuten in een oven op 140 °C.
Meng mosterd en honing door elkaar. Neem de beenham uit de oven en smeer deze in met het mengsel. Stel de oven in op 180 °C en zet de beenham gedurende 10 minuten in de oven tot deze mooi bruin geworden is.
Kook intussen de aardappels totdat ze gaar zijn.
Haal de beenham uit de oven en bewaar het vocht voor de saus. Voeg hier ook een beetje zuurkoolvocht aan toe.
Snijd ten slotte de beenham in plakken en serveer deze met de zuurkool en aardappels. Schenk als laatste de saus er overheen.
Geraadpleegde bronnen:
http://www.jeneverbesgilde.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/jeneverbes
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=1876&menuentry=soorten
http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_jeneverbes.htm
http://www.anthemis.nl/aroma/jeneverbes.htm
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/jeneverbes.htm
http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/jenev.htm
http://www.encyclopediedrenthe.nl/jeneverbes
http://members.home.nl/wla.kok/wachelder/Inheemse%20planten%20voor%20de%20tuin.htm
http://brewingtechniques.com/library/styles/6_4style.html
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=453386
http://www.gratisrecept.nl/recept/gebraden-beenhammetje-met-ouderwetse-zuurkool.php
1Een kegelvrucht is een met schubben afgezette houtige kegel van een naaldboom. Uiteraard heeft een naaldboom nooit bessen. Er kunnen echter wel schijnbessen voorkomen zoals bij de jeneverbes. De schijnbes is een kegel en bevat zaad, dat door de schubben wordt beschermd.