Terug naar overzicht

Brederode bier: de uitslag

tww mei 2011
Door: Ernst de Moor

Voor het brouwen van een commercieel bier, is een goed recept essentieel. Voor de meeste biersoorten zijn voldoende recepten beschikbaar, maar hoe moet het nu als je een kruidig biertje wilt maken dat nog niet bestaat?

Jopen had in 2008 voor dat probleem een mooie oplossing gevonden. Voor het "Rock 'n Roel" bier, dat een hete smaak moest gaan krijgen, hebben ze 't Wort Wat! ingeschakeld. Iedere deelnemer van de brouwdag mocht zelf naar eigen inzicht zijn bier kruiden, en uiteindelijk werd Lorenzo Beltrán winnaar met Madame Jeannette pepers.

Dat was een mooie truc, die later herhaald werd met het Lievelingsbier. En nu was Klein Duimpje gevraagd om een middeleeuws karakter in bier te brengen voor Kastelenstichting Holland en Zeeland, die de kasteelruïnes van Brederode en die van Teylingen beheren. De inmiddels bekende werkwijze werd van stal gehaald.

Op 12 februari konden we brouwen op een unieke locatie: in de (intacte) toren van de ruïne van Brederode. Walter en Erik Bouman hadden samen het recept van een tweetal basisbieren samengesteld, een donker en een licht recept. Erik Bouman stelde kruiden ter beschikking die aan het bier konden worden toegevoegd. Zoals Jan Wurpel in zijn eerdere verslag al beschrijft, begon de dag met gemopper over de  lange af te leggen route naar het kasteel (over een grindpad). Maar toen alle installaties opgesteld waren, kwam het enthousiasme over de mooie locatie.

Na de rijping van de bieren konden alle brouwers plus nog een aantal genodigden van de kastelenstichting, wederom in Kasteel Brederode, het bier keuren. Deze keuring vond plaats op 21 april. Het zonnetje had besloten extra zijn best te doen, dus het proeven vond buiten plaats in de warme avondlucht.

We hadden voor een opzet gekozen van een "vakjury" en een "publieksjury". De vakjury bestond uit een drietal keurmeesters van onze vereniging, aangevuld met Theo Flissebaalje van PINT. Dat was althans de bedoeling, maar door een zware treinstoring bij Utrecht kon Theo helaas niet tijdig aanwezig zijn. De publieksjury bestond uit alle andere aanwezigen.

Nadat de brouwers de flesjes van nummers hadden voorzien, kon het proeven beginnen. Rob Hagen had proefformulieren gemaakt, en een spreadsheet om de uitslagen te verwerken. Omdat hij zelf één van de keurmeesters was, mocht Ernst de Moor het proeven begeleiden.

Er deden uiteindelijk 10 bieren mee: zes lichte (L1 t/m L6) en vier donkere (D1 t/m D4). De bierkeurmeesters gaven een gemeenschappelijk, objectief oordeel, en letten daarbij vooral op brouwfouten en smaakbalans. De publieksjury had de uitdrukkelijk opdracht om subjectief te oordelen, en dus punten te geven voor hoe lekker het bier was. De punten van de publieksjury werden gemiddeld en verrekend met de scores van de vakjury. Deze manier van werken leverde een Licht en een Donker bier op met de meeste punten: De winnaars!

Hieronder volgt de volledige uitslag.

Bieren en karakteristieken

Bier Brouwer(s) Biertype Kruiden per 10 liter
L1 Theo van Eijden Licht 0.36 g duizendblad
L2 Louis van Velthoven en Erik Bouman Licht 1.66 g gemberpoeder, 0.4 g gemalen kaneel, 0.4 g gemalen anijszaad, 0.4 g kruidnagels
L3 André van der Zee Licht 0.66 g gemberpoeder, 1.33 g struikheide, 1/3 stuks kruidnagel
L4 Titus Rinia Licht 1/3 stuks kruidnagel, 2 g munt
L5 Erwin Andringa Licht * Niet opgegeven
L6 John Gouwerok Licht 2 g munt, 1.33 g brandnetel
D1

Jan Wurpel

Donker 1.1 g kaneel
D2 JATTwerk Donker 1 g kaneel, 2.5 g korianderzaad, 0.5 g gemberpoeder
D3 Martin Peerdeman Donker 1.3 g salie, 1.3 g  brandnetel, 6.7 g koriander, 1.6 g kaneel
D4 Niels en Matthijs van der Weijden Donker 1 g salie, 1 g munt, 1 g korianderzaad, 0.5 g gemberpoeder

Uitslag publieksjury

De publieksjury beoordeelde ofwel het donkere bier, ofwel het lichte bier. (maar niet beiden, omdat we volledige setjes wilden hebben). Daarbij werden punten tot 100 gegeven voor elk bier, en optioneel een impressie van een verschillende aspecten ervan (geur, smaak, nasmaak, etc.)

Hieronder een overzicht van de gemiddelde punten voor elk bier, en enkele van de gemaakte opmerkingen

Lichte bieren

Bier punten opmerkingen
L4

76,3

Lijkt erg op cherry cola / Prima bier / Prettig biertje / Heerlijk smakend bier, fris

L1 72,5 Plakkerige nasmaak, droog / Lekker doordrinkbaar / Fris zoet bier, lekker
L6 64,5

Niet zo lekker / Nare geur, geen lekker bier / Droog, zwak kruidig / Niet mijn smaak / Fris bier

L2 60,0 Best lekker / Geen echte smaak te bepalen / Te zoet / Banaan overheerst / Waterig, met medicinale nasmaak
L3 60,0

Smaak uiteindelijk wat droog, zoet / Zure smaak / Niet mijn smaak / Zoet, weinig nasmaak en body

L5 59,7

Gewoontjes / Smaak en geur slecht / Geen fijne nasmaak / Geen lekkere nasmaak

 

Bier punten opmerkingen
D1 71,7

Weinig karakter, te weinig kruiden, geen afw. / Prettig, maar geen reliëf / Te weinig karakter / Heerlijk bier met lange nasmaak / Drinkt lekker weg

D4 67,7

Begint heel kruidig, zwakt snel af, zachte nasmaak, echt kruidenbier / Onprettige nasmaak / Beste nasmaak

D2 67,0 Fris, te scherp in de nasmaak, tannine / Karakter, licht zuur / Onprettig scherp / Wat wrange nasmaak, geen gek bier
D3 60,2

Scherpe kruiden, tannine / Scherp alcoholisch / Geen kruiden waarneembaar / Vol, krachtig, lange nasmaak

Uitslag vakjury

De vakjury beoordeelde gezamenlijk alle 10 bieren met behulp van het BKG beoordelingsformulier. Dit resulteerde in de volgende uitslag:

Lichte bieren

Bier Beoordeling
L1 78
L5 78
L2 76
L4 72
L3 70
L6 60

Donkere bieren

Bier Beoordeling
D1 80

D2

76
D3 74
D4 72

Eindresultaat

De scores middelen levert de volgende punten op:

Lichte bieren

Bier Vakjury Publieksjury Eindoordeel
L1 78 72,5 75,3
L4 72 76,3 74,2
L5 78 59,7 68,8
L2 76 60,0 68,0
L3 70 60,0 65,0
L6 60 64,5 62,3

Donkere bieren

Bier Vakjury Publieksjury Eindoordeel
D1 80 71,7 75,8

D2

76 67,0 71,5
D4 72 67,7 69,8
D3 74 60,2 67,1

De winnaars zijn dus (tromgeroffel...):

  • Donker bier: Jan Wurpel
  • Licht bier: Theo van Eijden

Uiteraard wordt het bier in opdracht van de kastelenstichting gebrouwen. Zij hebben dus het laatste woord ten aanzien van het gekozen bier, het moet ook goed aansluiten bij hun wensen en goed verkoopbaar zijn.

Voor het donkere bier van Jan Wurpel was dit geen probleem, maar het bier van Theo van Eijden werd te mint-achtig bevonden. Daar heeft de kastelenstichting nadrukkelijk gekozen voor het bier dat de vierde plaats behaalde, maar Theo van Eijden mag het wel komen brouwen bij Klein Duimpje. Als beide bieren klaar zijn, worden ze op het kasteel officieel geïntroduceerd. Uiteraard zijn wij daar als 't Wort Wat van harte bij welkom, de datum wordt nog bekend gemaakt.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd en heel bijzonder evenement. Beide keren werden we bijzonder gastvrij onthaald door beheerder Gert Brouwer. Langs deze weg wil ik Gert nog een keer bedanken voor de geweldige locatie van zowel brouwdag als proeverij, en voor de heerlijke versnaperingen!

Ernst de Moor

Terug naar overzicht