Terug naar overzicht | |
Eikenhout in je bier |
tww mei 2012 |
![]() |
|
Het gebruik van eik en andere hout soorten om smaak te brengen in bier, geniet van een heropleving, zeker bij diverse microbrouwerijen maar de laatste tijd ook bij thuisbrouwers. Eik wordt veel gebruikt bij de wijnbereiding en het werd ooit op grote schaal gebruikt voor de productie van biervaten. Dit artikel schetst de mogelijkheden die er zijn om met behulp van eikenhout de smaak van bier te verrijken. Wanneer eikenhout toepassenEikenhout smaak hoort niet in elk bier thuis. Eiken vaten werden de afgelopen honderden jaren veel gebruikt voor het opslaan van bier, maar je wilt waarschijnlijk niet een eik accent geven aan een Kölsch of Boheemse Pilsner met behulp van eiken chips. Eik komt het best tot zijn recht in Engelse en Scotch bieren. Zoals Old Ale, stout, Porters, Browns, IPA en sommige Bitters. Sommige brouwers gebruiken eiken in de Belgische stijlen, zoals de donkere Belgische Ales, Farm Ale, of Saison. Minder frequent zie je eiken in donkere Centraal-Europese bier zoals Bock, Dark Lager of Schwarzbier. In het algemeen wordt het eiken aroma geassocieerd met donkere, oudere bieren of bieren die gebrouwen zijn met historische brouw technieken. Soorten eikEr zijn vele soorten eik maar de meest populaire zijn Amerikaanse en Franse. Frans eiken geeft de mildste smaak met inbegrip van sommige zoete vanille tonen, terwijl de Amerikaanse eik de sterkste eiken smaak geeft. De smaak van eik kan worden veranderd door het roosteren van het eikenhout. Donker geroosterde eik heeft een meer verkoolde of gekarameliseerd smaak, terwijl licht geroosterde eik een veel mildere smaak oplevert. Roosteren wordt meestal ingedeeld in drie gradaties: licht, middel en zwaar. Je kunt geroosterde houtsnippers kopen in deze verschillende niveaus. Het staat je natuurlijk vrij om zelf hier mee te gaan experimenteren. Het roosteren kan op een bakplaat maar ook direct boven een open vuur. In dit laatste geval zal er niet allen een eiken smaak in je bier komen maar ook rooksmaak. Vormen van eik voor thuisbrouwers
Wijze van toevoegenHet toevoegen van de eik chips of blokjes geschiedt na de hoofdgisting, tijdens de lagering van het bier. Wel is het aan te bevelen de chips of blokjes eerst te reinigen door deze te stomen gedurende 15 minuten om de kans op infectie verminderen. De noodzaak van desinfecteren blijft een discussie, de hoge temperaturen beinvloeden de smaak. Omdat het bier is vergist zou het niet nodig hoeven zijn, je weet echter niet waar deze producten vandaan komen. Kans bestaat dat er een wilde gist in je bier komt. Een tussen oplossing is verhitten op 60 °C. Alle wilde gisten worden geneutraliseerd maar de smaak blijft zoveel mogelijk gespaard. Laat de eik in het bier tot de gewenste smaak is bereikt. Neem om de twee dagen een monster om het proces te volgen. Dit kan duren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van de soort eik die is gebruikt en het gewenste smaak-niveau. De hoeveelheid die men toevoegt, varieert van twee tot vijftien gram per liter. Het is sterk afhankelijk van het type bier en de bitterheid. Belangrijk om in de gaten te houden is dat je alijd nog wat extra chips kunt toevoegen maar wat er eenmaal in zit haal je er niet meer uit. Ingeval je op zoek bent om een bourbon, whisky of een andere favoriete smaak aan het bier te geven, voeg je de chips/blokjes toe aan een kleine hoeveelheid van je favoriete drank (eventueel een beetje verdund met water) en laat dit een week staan. Meng vervolgens de vloeistof in kleine hoeveelheden met je bier, totdat de gewenste smaak is bereikt. Uiteraard is gematigdheid zeer belangrijk omdat de dranksmaak gemakkelijk de smaak van het bier of de houtsnippers kan overheersen. Waar te koopDe genoemde producten chips, essences enz. zijn alle te verkijgen bij Brouwmarkt in Almere of van der Kooij in Jubbega. Kijk eens op hun website en gebruik het zoekwoord 'eik'. Er is meer te koop dan je voor mogelijk zou houden. Via onze gewaardeerde inkoop commissie is al dit moois snel te bestellen :-) Beukenhout in BierOndanks het feit dat een zeer grote Amerikaanse brouwer hun bier adverteert als "Beechwood Aged", weet dat beukenhout eigenlijk geen smaak kan geven aan het bier, zoals eik dat doet. Beukenhout in wordt werkelijkheid gebruikt omdat het zeer laag gehalte aan fenolharsen heeft, en dus de smaak van het bier niet zal beïnvloeden. De toevoegde beukenhout chips in het bier hebben een groot oppervlak om de gistcellen aan te laten hechten. Het helpt dus bij het absorberen van bepaalde stoffen en het klaren van het bier. Beukenhout wordt daarom toegevoegd aan het eind van de vergisting waardoor de lageringstijd kan verkorten, dit is vooral van belang bij commerciële brouwerijen. Bronnen
|
|
Terug naar overzicht |