Terug naar overzicht | |||||||
Smaakafwijking nader bekeken: Waterstofsulfide |
tww november 2012 | ||||||
![]() |
|||||||
Wat is het(Di)waterstofsulfide (H2S), soms zwavelwaterstof (verouderd) genoemd, is een sterk ruikend gas dat het meest gekend is als de oorzaak van de geur van rotte eieren. In grote hoeveelheden is het zelfs giftig. Het ontstaat bij de rotting van vele zwavelhoudende organische stoffen, zoals eiwitten. Het kan alleen in zeer lage concentraties door de geur worden waargenomen want bij langdurige blootstelling of hoge concentraties gaat de intensiteit van de sensatie achteruit. In zeer lage concentraties doet de stof denken aan een gewoon gekookt eitje. Geurdrempel: 5 µg/l; tussen de 5 µg/l en de 15 µg/l is het mogelijk om het zwavelachtig aroma waar te nemen. Niet iedereen kan deze geur waarderen, terwijl het boven de 20 µg/l nadrukkelijk aanwezig is als de geur van rotte eieren.
Hoe ontstaat hetH2S wordt tijdens elke vergisting gevormd uit zwavelhoudende aminozuren. De gistcellen zakken tijdens de vergisting uit en vormen op de bodem van het gistvat een dikke koek. Hier kunnen de cellen afsterven en een autolyse proces veroorzaken. Tijdens dit proces kunnen zich zwavelverbindingen vormen. De stof is echter zeer vluchtig en wordt meestal met de koolzuurstroom meegenomen bij de hoofdgisting en lagering. In een vloeistof kan maar een beperkte hoeveelheid van dit gas opgelost zijn. Door de constante aanmaak van koolzuur is er in het jongbier weinig plaats voor H2S. Hierdoor is de concentratie van deze stof in bier gelijk aan ongeveer de helft van de smaakdrempel. Hoe kom je er vanafRaak niet in paniek als het bier dan gewoonweg stinkt. Na het lageren zal de geur over het algemeen geheel uit het bier zijn verdwenen. Belangrijke voorwaarden zijn:
|
|||||||
Terug naar overzicht |