Terug naar overzicht | |
Kijk eens wat dieper in je glaasje |
tww augustus 2014 |
![]() |
|
Heb je ooit wel eens stil gestaan bij het glas waar uit je eigen gebrouwen bier gedronken wordt. Ik ben in ieder geval na een aantal biertjes in hogere sferen geraakt en op het idee gekomen om dit onderwerp maar eens goed tegen het licht te gaan houden. Bier kan je drinken uit pullen en glazen. Het bijzondere aan glazen is dat deze van glas zijn gemaakt maar dat pullen van aardewerk, glas of zelfs tin kunnen zijn. Nu is dit op zich niet zo’n schokkende openbaring. Dit is allemaal wel begrijpelijk. Echter de wetgeving heeft zich met het bierglas beziggehouden en dat heeft de zaak danig gecompliceerd gemaakt. Zo zijn er in diverse landen van de wereld verplichte inhoudsmaten van het glas waaruit het bier gedronken wordt. Daarnaast is er nog de traditie die het mogelijk nog specifieker maakt, want niet ieder bier mag of hoor je in een willekeurig glas uitschenken. Wat mijn vooral geïntrigeerd heeft zijn de benamingen die we aan de diverse glasvormen hebben gegeven. Opmerkelijk is wel dat er gesproken wordt over Duitse/Midden Europees, Belgisch/Nederlands en Engels/Ierse glastypen. Dit maakt gelijk duidelijk waar de oorsprong ligt van de huidige biercultuur. De vorm van het glas is mede bepaald door de traditie die er is bij de wijze van tappen en of er wel of niet schuim op het bier ‘hoort’ te zitten. De vorm van het glas ondersteunt in bepaalde gevallen het behoud van de schuimkraag. Ook het vasthouden van het aroma door de vorm van het glas maakt dat er bepaalde vormen zijn en dat deze specifiek zijn voor een bepaald bier type. Dan is er nog de voet waar het glas op staat. De reden dat deze wordt toegepast is om te voorkomen dat de warmte van de hand van de drinker doortrekt in het bier. In dit verhaal zal ik trachten alles tot een overzichtelijk en begrijpelijk geheel samen te vatten. De diverse glasvormen worden beschreven en daar waar er een specifiek bier bij dit type hoort zal dat worden aangegeven. Eventueel zal alles in een historische context worden gezet. Amerikaans Pint Glas
Het Amerikaanse pint glas is het meest algemene bierglas in de USA. Het is conisch van vorm zonder de typische welving van de Engelse tegenhanger. Dit glas is vaak ook dikker dan de Europese tegenhangers. De inhoud kan variëren maar is meestal 16 fl oz (454 ml) of 20 fl oz (568 ml). Dit type glas wordt ook wel aangeduid met Shaker. Ballon glas
Dit glas heeft een relatief korte steel met een bol glas en een kleine opening. Het vloeistof oppervlak is door deze vorm tamelijk groot waardoor er veel aroma kan verdampen. De smalle opening helpt hierbij met het vasthouden van deze aroma's. Een andere aanduiding voor dit glas is snifter (GB) of Bolleke of Prinske (België). Vooral aromatische bieren zijn bij uitstek geschikt voor dit glas. De inhoud van deze glas is tamelijk beperkt, 180 tot 240 ml. Het is eigenlijk het kleine broertje van de Tulpglazen. Om het aroma goed tot zijn recht te laten komen kunnen ze maar tot de helft gevuld worden. Een bier dat hierin goed tot zijn recht komt is een Imperial Stout, Barely wine of Belgische Sterke Ale.
|
|
Terug naar overzicht |