Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zelf de perfecte pils brouwen |
tww augustus 2016 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pilsbieren vormen een bijzondere uitdaging voor de thuisbrouwer. Ondanks de dominantie van de pilsbieren in de commerciële markten, zowel in Amerika en Europa als in Azië, worden deze bieren door de thuisbrouwers relatief weinig gebrouwen omdat een pils maken moeilijker is dan een bovengistend bier. Dit artikel geeft een kort overzicht van de historie, wat essentieel is om thuis een pils thuis kunnen gaan brouwen en zal een pils-recept bespreken. Pilsner StijlDe geboorte van Pilsner kan worden getraceerd naar een datum en locatie, dat kan maar van weinig bieren gezegd worden. Op 11 november 1842, in de stad Pilzen werd het eerste vaatje Pilsner Urquell aangeslagen. Pilsners uit het vroegere Bohemen (het hedendaagse Tsjechië) hebben een unieke combinatie van ingrediënten en brouwproces. Het land produceert zeer lichte 2-rijige Moravische gerst, dat wordt beschouwd als het mooiste licht mout voor het brouwen van bier. De lokale hop stond oorspronkelijk bekend als de Zatac, welke nu wordt aangeduid als Saaz. Saaz-hop is een edele hop die erg gewaardeerd wordt om zijn aroma. Pilzen beschikt over extreem zacht water, dat is wenselijk voor het maken van zeer bleke bieren en het verbetert ook de bitterheidsbeleving van de hop. Tot slot deelden Boheemse brouwers vele brouwtechnieken met het nabijgelegen Beieren. De eerste Pilsner is gemaakt met een combinatie van deze 4 elementen en het belangrijkste element, namelijk Beierse ondergist. Het resultaat is een licht bier met een verfrissende aromatische hop, dat we nu kennen als Pilsner. Het belangrijkste voorbeeld van Pilsner is het origineel Pilsner Urquell uit de Urquell brouwerij in Pilzen, Tsjechië. In feite is het woord Pilsner in Bohemen uitsluitend bedoeld voor bieren uit Pilzen. Pils heeft een begin SG tussen 1.044 en 1.056, een zeer lichte van kleur van 4-6 EBC en een hop bitterheid van 35-45 IBUs. Het heeft een lichte tot medium-volle body, een zuivere schone smaak en bevat weinig diacetyl. Het is hoppig met een lichte mout smaak en weinig tot geen nasmaak. Het bevat meestal tamelijk veel koolzuur en wordt vaak geserveerd in een hoog glas ter verbetering van de aanblik, een prachtig helder bier met de omhoogkomende koolzuurbellen. De meeste kleine craft brouwerijen en ook de meeste thuisbrouwers wagen zich niet aan het brouwen van een pils of ondergistend bier. Dit heeft verschillende oorzaken;
Ondergisters; koeling vereistAls brouwer kan je snel met een pilsner recept aan de slag gaan door een bier te klonen wat je thuis graag drinkt. Op internet en in de literatuur zijn zeer veel recepten te vinden. Helaas eindigen de meeste van deze projecten in een ramp omdat de bieren niet op de juiste temperatuur, tussen de 8-12 °C, vergist worden. Vergisten op kamertemperatuur leidt tot een overmaat aan esters, foezel alcoholen, diacetyl (butterscotch) en zwavel componenten. Omdat pilsbieren een dunne body en smaak hebben vallen alle afwijkingen duidelijk op. Veel van deze afwijkingen zijn smaakcomponenten welke zijn geproduceerd door de gist indien de temperatuur te hoog is gekozen. Bijvoorbeeld het starten van de vergisting op een hogere tempratuur om deze ‘aan de gang’ te krijgen is funest voor de smaak. Dus moet je vergisten op het aanbevolen temperatuurbereik voor de pilsgist met behulp van een koelkast waarbij de temperatuur geregeld kan worden. Een normale koelkast koelt tussen de 2 °C en de 8 °C, dat is te koud. Dus moet je een aanvullende temperatuurregeling op de koelkast aansluiten. Dat kan doormiddel van de STC1000 als je een klusser bent of via een kant en klare tussenstekker thermostaat met sensor. Zie hiervoor; http://www.heatupstore.nl/plug-in-thermostaat.html of https://www.conrad.nl/nl/universele-thermostaat-tussenstekker-40-tot-99-c-renkforce-ut300-1373757.html Andere overwegingen bij het brouwen van een PilsEen pils brouwen is niet dramatisch anders dan bovengistende bieren. Behalve het eerder genoemde verschil in de vergistingstemperatuur zijn er nog een paar zaken om goed rekening mee te houden:
Recept
Ingrediënten
Maisch schemaInmaischen met 4 liter water per kilo, spoelen tot gewenste hoeveelheid
Vergisten op 10 °C, daarna overhevelen naar mandfles en lageren op 2 °C gedurende 4 weken. Bron |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |