Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de inkoopcommissie, februari 2021 |
tww februari 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In deze lockdowntijd alvast brouwen voor de feestdagen staat gelijk aan brouwen voor de verre toekomst. Vandaar de merzenvooroktober. Je mag het natuurlijk ook eerder drinken, maar dan moet je het wel hernoemen naar merzenvoor<…hier juiste maand invullen…>. Lijkt mij duidelijk.
Zoals elke Märzen is deze ook lekker fris op de tong maar stroomt dan heel licht moutig en matig hoppig langs je huig zo je buikje in. Vooral ook omdat dit een ondergister is. Beginnende brouwers hoeven niet meteen bang te zijn voor dit brouwsel want de gebruikte S-189 gist is tamelijk vergevingsgezind en hoort eigenlijk tussen de 12°C en 15°C te vergisten. Maar als het een dagje of wat per ongeluk wat warmer heeft gestaan hoeft dat nog geen nare bijwerkingen en/of smaken op te leveren. Kouder is geen probleem. Een prima recept dus om ook eens een mooie ondergister te maken. Voor de brouwers die denken dat ze ongestraft zomaar alles in hun bier kunnen mengen: ik heb recepten voor Märzen gezien met heavy toast eikenhout (lijkt mij lekker) of chocolade (moet dat nou) of allerhande vruchtensapjes (kan je beter gewoon roosvieshéé kopen). PS: recept voor februariMerzenvooroktober
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen:Een eind SG van tussen de 1010 en de 1015 is goed. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |