Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Kwelwater en bruine bagger |
tww oktober 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||||||||||
‘Valkenburgs kwelwater’ en ‘Valkenburgse bruine bagger’, twee bieren die sterk op elkaar lijken en daarom nu samen in 1 verhaal. Een relaas over stevig bruin bier! Wij maken regelmatig kwinkslagen in de naam van een biertje naar lokale gebeurtenissen en ten tijde van het brouwen van deze bruine winterbieren was de N206 Rijnlandroute West in aanbouw en hadden de wegenbouwers – zo vlak bij zee – diverse ondergrondse waterstromen aangeboord met alle overlast van dien door zoute kwel en bruin baggerwater. Het was letterlijk pompen of verzuipen in de bouwput. Vandaar dus deze lachwekkende namen voor 2 batches bruin winterbier. We wilden in het najaar een keer een bruin biertje maken, wat toch makkelijk wegdrinkt en met een zoetje erin. Niet te zwaar, met wat karamel en een beetje hartverwarmend. Qua zoetheid ergens tussen – vrij zoete – oud bruin en de stouts of porters in, niet al te bitter en donkerbruin van kleur. Een oud Hollands bruintje dus, wat ook een beetje lijkt op Belgische Palm en Steenbrugse. Hoewel die laatste een bier is met gruit i.p.v. hop, maar het gaat om de smaak die we wilden hebben. En zo begonnen we in oktober 2022 aan de 1e batch van 30 liter, volgens zelf ontworpen recept. Na wat gevoelsmatig sleutelen aan de ingrediënten en dan met name de mouten gaf Brewfather aan dat dit bier het meest paste in de categorie : ‘Historical beer’ en qua vergelijk iets minder bij ‘American stouts’. Traditioneel brouwen we in het najaar met hop van een eigen plant van het ras ‘Northern brewer’ Die plukken we in de 2e week van September en dan gaan de hopbellen in de droging. Receptwww.brewfather.app Historical BeerAuteur: Celosia brew brothers Technisch profiel
Receptgegevens
Vergistbare ingrediënten (9 kg)8 kg - Swaen pilsmout 3.9 EBC (88.9%) Hopvan eigen oogst (100 g ), kort en snel gedroogd Hopstand10 min hopstand, start @ 80 °C DiversenBatch 1 Valkenburgs kwelwater75 min koken – 1 gram kaneelpoeder Batch 2 Valkenburgse bruine bagger5 min - koken – 1 gram kaneelpoeder Gist2 pakjes - Fermentis T 58 safbrew specialty ale MaischprofielHigh fermentability Vergistingsprofiel20 °C - 14 dagen - Fermentis T 58 safbrew specialty ale OpmerkingenThis is a double recipe by Celosia brew brothers. De hoge maischtemperatuur van 70 ºC was bedoeld om een zoetje te behouden door de vorming van slecht vergistbare suikers. Zie de ‘brewers window’ afbeelding. Daarnaast was de toevoeging gepland van matig vergistbare dextrose bij einde kook. En – oeps ! – daar ging het fout tijdens brouwen van batch 1 (kwelwater dus) … Nondeju, let dan op! Stom, stom, stom, we zijn die dextrose in alle drukte vergeten. Dat komt ervan als je teveel loopt te dollen en te geinen. Brouwen is toch een serieuze zaak, he … Die dextrose hebben we maar toegevoegd aan de mandfles en daar het wort uit het gistvat bovenop geheveld. Na de hoofdvergisting dus! En we hebben de kaneel bij begin koken al toegevoegd in batch 1. Nou schijnt dat te kunnen, want in allerlei recepten voor voedselgerechten gebeurt dat ook. Maar hoeveel verlies je van de werkzame stof tijdens koken? Is kaneel erg vluchtig of juist niet zo? En ontstaan er andere smaken zoals bij de omzetting van hop naar bitters door lang koken. Geen idee! Kortom: Dat moest beter in de 2e batch! En daar het theelepeltje kaneelpoeder (= 1 gram) vlak voor einde koken erin gedaan. Wel effe wegen he, niet ieder theelepeltje is even groot. Bij proeven van de 1e batch kwelwater vonden we het biertje erg lekker, stevig donker en niet bitter, maar eigenlijk niet zoet genoeg. En dus hebben we in de 2e batch {bruine bagger} de dextrose verdubbeld naar 60 gram en die nu wel vlak voor einde koken toegevoegd. Wat dat allemaal voor effect had volgt later in de conclusies. Conclusies
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |