Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de Wedstrijdcommissie, januari 2024 |
tww januari 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Wilfred van der Heijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk. Hieronder alvast de 2 wedstrijdbieren voor 2024: WeizenAlgemene kenmerkenEen Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenDe kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristalversie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog. GeurassociatiesTypisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen. BasissmaakDe basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig. SmaakDe smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of estersmaak aanwezig maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel/banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwesmaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgasgehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS. BodyDe body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie). MondgevoelHet mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte. NasmaakDe nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers. OpmerkingenIn tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt. Technische kenmerken
Baltic PorterAlgemene kenmerkenEen Baltic Porter is boven- en/of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van hopsoorten die geteeld worden op het Europese vasteland en Münchener mout. Uiterlijke kenmerkenZeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Fijne tot stabiel laagje inzakkende, ongelijkmatige mousse schuimkraag, vaak beige bruin van kleur. Koolzuurgehalte is normaal. Meestal ondergistend. GeurassociatiesLichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig. Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en/of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid. BasissmaakDe basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig tot medium bitter. SmaakDe smaak is zacht moutbitter. Minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Zoetig tot zoet, karamelmout, fruitig en zwak hopbitter. Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en/of drop. Medium bitterheid van mout en hop. BodyDe body is medium tot tamelijk vol. Licht alcoholwarmend. MondgevoelHet mondgevoel is plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is normaal. Soms een wat metaalachtige (na)smaak. Over het algemeen vrij vol en zacht. Niet zwaar op de tong ten gevolge van de hoeveelheid koolzuur. NasmaakDe nasmaak is moutig gebrand, bitterig, karamel, chocolade, iets koffie-achtig tot droppig. De nasmaak vloeit iets zoetig uit. OpmerkingenDe Baltic Porter heeft minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Een Baltic Porter heeft vaak moutsmaken die doen denken aan een Engelse Porter en de ingetogen gebrandheid van een Schwarzbier, maar met een hoger begin SG en alcoholpercentage. Minder geroosterde bitterheid dan bij een Export Stout. Technische kenmerken
Aanmelden van de wedstrijdbierenZoals gebruikelijk via de website, vanaf eind augustus
Inleveren wedstrijdbierenOp de clubavond van oktober. Keuring van de wedstrijdbierenOp de clubavond van november. PrijsuitreikingOp de clubavond van december. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |