Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, januari 2024

tww januari 2024
Door: Michael Woolthuis

Als je tot de genetisch gemankeerde groep mensen behoord die koriander naar zeep vindt smaken, dan is het volgende recept niets voor jou. Het is namelijk een koriander IPA.

En de naam zegt het al, er moet koriander in. Als je die weglaat heb je nog steeds een lekker bier maar geen koriander IPA, dus dat is geen optie. De Galaxy en Mosaic hop geven dit bier ook nog een lekker subtropisch aroma en smaakje bovenop de koriander, zodat het ook een prima lente- of zomerbiertje is. Bewaar het echter niet te lang want het tropische is het eerste wat er gaat verdwijnen. Je kan het verschil al proeven na slechts enkele weken tot maanden, als je dan nog wat over hebt natuurlijk. Wat daarna overblijft zijn de bittertonen van de Chinook hop en de koriander. Ook lekker maar de koriander kan dan wat meer gaan overheersen.

Mochten er in 2024 nog steeds experimenterende durfallen bestaan: je kan het koriandergehalte opvoeren tot maximaal 25gr per 10 liter, daarboven wordt het wel heel erg korianderig.

Combinaties met extra tropisch fruit om die kant van het bier te versterken kunnen natuurlijk ook. Maar mijn stelling is altijd: waar vitamines zitten kan geen bier zitten en we zijn bierbrouwers en geen vitaminebrouwers!

Als extraatje

Ik weet niet of er veel mensen BrewYour Own lezen maar daar stond een mooi artikel in over kookloos brouwen. Met een voorbeeldrecept en hoe te handelen enz. Ook de mogelijke nadelen werden daarin omschreven en gedeeltelijk ontkracht. Als extra heb ik het recept nu ook als kookloos recept toegevoegd. Ik ben erg benieuwd of dit ook een hoppig bier oplevert.

Groeten,
Michael

KIPA

Receptgegevens

Stijl:

Koriander IPA

Batchgrootte:

10 l.

Kooktijd:

60 min.

Alcoholpercentage:

6,8%

Begin-SG:

1061

Eind-SG:

1013

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

58

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

5 ebc

1600 g

 

Tarwemout

4 ebc

600 g

 

Tarwevlokken

 

280 g

 

Carapilsmout

2.5 ebc

120 g

 

Chinook bloem

8.3 α

14 g

60 min.

Galaxy bloem

16,7 α

12 g

15 min.

Mosaic bloem

12,0 α

12 g

15 min.

Koriander

 

10 g

1 min.

Sinasappelschil zoet

 

4 g

1 min.

Galaxy bloem

16,7 α

20 g

1 min.

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

1 min.

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

koudhop-lagering 1 – 2 week

Gist

US-05

11 g

 

Maischwater

 

10,7 liter

 

Spoelwater

 

4 liter

 

Bottelsuiker

 

5 g/l

 

Maischschema

70 °C

68 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
  • Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.

NOKOOKIPA

Receptgegevens

Stijl:

Koriander IPA

Batchgrootte:

10 liter

Kooktijd:

0 min. (niet koken dus)

Alcoholpercentage:

6,8%

Begin-SG:

1061

Eind-SG:

1013

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

58 (geen idee of dit gehaald wordt)

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

5 ebc

1600 g

 

Tarwemout

4 ebc

600 g

 

Tarwevlokken

 

280 g

 

Carapilsmout

2,5 ebc

120 g

 

Chinook bloem

8,3 α

14 g

 

Galaxy bloem

16,7 α

12 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

12 g

 

Koriander

 

10 g

 

Sinaasappelschil zoet

 

4 g

 

Galaxy bloem

16,7 α

20 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

koudhop-lagering 1 – 2 week

Gist

US-05

11 g

 

Maischwater

 

10,7 liter

 

Spoelwater

 

4 liter

 

Bottelsuiker

 

5 g/l

 

Maischschema

70 °C

68 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min

Werkwijze

Maischen en filteren zoals gebruikelijk. Let op: je hebt dus geen of maar heel weinig kookverlies, dus de hoeveelheid wort zal de eindhoeveelheid moeten benaderen. Het hele vervolgproces duurt 20 minuten.

  • In de (dus niet) kookpan het wort verwarmen tot 83°C.
  • Op 0 min. - Voeg de eerste hop gift toe.
  • Op 10 minuten - Voeg de koriander en de sinaasappelschil toe.
  • Op 19 min. – Voeg de 2e hop gift toe.
  • Op 20 minuten stoppen en dan via de wirlpool of m.b.v. filteren en koelen alles naar de vergistingstank overhevelen of pompen.
  • De koudhop weer zoals gebruikelijk toevoegen.
  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
  • Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.
Terug naar overzicht