Martijn Aartsma
Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland.
MOUTERIJBEZOEK DE SWAEN
Als eerste bezoeken wij mouterij De Swaen in Zeeland. Waarschijnlijk kennen alle amateurbrouwers de mouten van De Swaen. Zij behoort heden ten dage tot één van de grootste mouterijen ter wereld, maar kent dan ook een rijke geschiedenis. Mouterij De Swaen is in 1906 opgericht, eerst zowel als mouterij als brouwerij. Na de oorlog, waar tijdens de bezetting hun koperen ketels hen zijn ontnomen, worden de brouwersactiviteiten gestaakt en wordt het mouten de hoofdactiviteit van de familie. Gedurende de jaren ’50 – ’90 wordt de productie continu verhoogd om aan de sterk groeiende nationale en internationale vraag te voldoen. In 1999 wordt Koninklijke Grolsch eigenaar.
We worden daar eerst ontvangen met koffie en thee, en genieten vervolgens van een presentatie over de historie van De Swaen en wat zij doen. Vervolgens worden we rondgeleid door een meestermouter emeritus. Deze rondleiding zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.Ten slotte zullen we bij De Swaen de lunch genieten, met na afloop een gevarieerde bierproeverij, uiteraard van bieren van hun partners/klanten, gebrouwen met mouten van De Swaen.
'BOODSCHAPPEN'
Daarna vertrekken we richting het Belgische Hoogstraten, alwaar er tijd ingeruimd is om drankenhandel bierwinkel Bierparadijs in Hoogstraten te bezoeken. Bierparadijs heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren, tegen zeer redelijke prijzen. Wellicht handig om zelf al een container (doos of lege krat) mee te brengen voor de aankopen.
BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOS
Daarna vervolgen wij onze weg richting Hilvarenbeek, alwaar we Brouwerijmuseum De Roos zullen bezoeken. De enige authenthieke dorpsbrouwerij van Nederland. Opgericht in 1877 is dit nog altijd een werkende brouwerij. We worden daar met open armen ontvangen en kunnen ook daar genieten van een rondleiding en een proeverij.
DINER
Het diner vindt plaats in Eetcafé De Mèrt, op loopafstand van De Roos.
Het diner zal bestaan uit:
Vooraf: Brood met smeersels per tafel. Dit betreft acht kleine broodjes met smeersels.
Hoofdgerecht keuze:
Saté van Kippendijen; satésaus, kroepoek, atjar, warme groentes en gefrituurde uitjes
Of
Fish en Chips; Lekkerbekjes, warme groentes en ravigotesaus
Beide hoofdgerechten worden geserveerd met friet en mayonaise.
Drank:
Inclusief: Twee (speciaal)biertjes van de tap, frisdrank, koffie/thee of huiswijnen. Overige dranken zijn uiteraard te bestellen, maar worden geserveerd met een meerprijs (op eigen kosten).
Overige dranken/etenswaren zijn ook voor eigen rekening.
Voor vegetariërs/veganisten kunnen we zorgen, mits van tevoren aangegeven (zie opmerkingenveld hieronder).
Na afloop zullen we moe maar voldaan onze weg terug vervolgen richting Hoofddorp. Naar schatting komen we rond 23:00 weer aan bij de Boerderij. Al met al belooft het weer een gezellige dag te worden, dus sluit je aan! De aanmelding sluit de dag vóór dierendag (3 oktober).
SAMENVATTEND
- Datum excursie: vrijdag 11 oktober
- Vertrektijd: 09:00 vanuit Hoofddorp (Lutulistraat)
- Bezoeken: Mouterij De Swaen, Brouwmuseum De Roos
- Lunch: inbegrepen: Lunch en bierproeverij bij De Swaen
- Diner: inbegrepen: Diner (keuzemenu) en 2 drankjes bij Eetcafé de Mèrt in Hilvarenbeek
- Terugkeer: plm. 23:00 in Hoofddorp
NOTA BENE
- Er is plek voor 40 personen.
- Per lid mag men, net als vorig jaar, tot 3 introducées meenemen.
- NB voor tieners: denk om de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol (in België 16; in Nederland 18)
- Er zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met vegetariërs/veganisten en met eventuele allergieën. Bij kennisgeving zal dit nader bepaald en geïnformeerd worden. Geef dit aan bij uw aanmelding, anders kan er waarschijnlijk helemaal geen rekening mee gehouden worden.
- Aanmelding sluit 3 oktober 2024 23:59.
- Bij afmelding vindt er géén restitutie plaats, tenzij we een deel van de kosten tijdig bij de betrokken partijen kunnen annuleren. Dit achteraf ter beoordeling.