Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de inkoopcommissie, augustus 2024 |
tww augustus 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zo aan het eind van de zomer is het altijd een beetje zeuren: wat nu te brouwen. Het is eigenlijk al bijna te laat voor een extra herfstbokje, de echte stevige winterjongens horen eigenlijk ook al rijpend in de fles te zitten en voor een vroege lente is het eigenlijk nog te vroeg. Blijven eigenlijk alleen de bieren over die niet echt bij een jaargetijde horen. Zoals een stout. Een publicatie voor een recept voor dit biertype is ook al weer een tijd geleden. Tijd dus voor een fijn receptje voor een fijn stoutje. Gelukkig heb ik er nog één op de plank liggen die nooit eerder gepubliceerd is. Als de vergisting goed verloopt dan zit je binnen 4 à 5 weken al een stout te drinken. Je hoeft het natuurlijk niet meteen allemaal op te drinken want je kan het best lang bewaren zonder al te veel van smaak- of aromaverlies. Ook treedt er pas na jaren enige smaakveroudering op. Alles is uiteraard volledig afhankelijk van hoe schoon je je flessen hebt gemaakt voor het bottelen. Maar onthoud: lang bewaren blijft altijd een risico. PSWalter attendeerde mij op een grappige site waar je het hele hop bitterheid+smaak+aroma gedoe mee uit kan zoeken: https://Hopcontrol.it. Eindelijk eens een handig stuk gereedschap waar je als zelf-met-eigen-handjes-brouwende en niet volledig softwaregestuurde en afhankelijke monkvader ook wat aan hebt. Als je de hop van de E-Stout daar intypt krijg je het volgende plaatje: Je ziet niet zo heel veel want de hop heeft natuurlijk niet de overhand in een Stout. Als je IPA's gaat maken zie al hele andere uitslagen. Je kan op deze site dus je hopgiften vrij aardig van te voren bepalen en op je eigen smaak afstemmen. Helaas moet je wel een abonnementje nemen om alles aan de praat te krijgen. Maar voor 1 jaartje experimenteren is het net te betalen. Groeten, E-StoutReceptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Hoofdvergisting: 2 à 3 weken tussen 10 en 22 °C |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |