Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Verslag van de 't Wort Wat Excursie 2024 |
tww december 2024 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De excursieEnige weken voor de al aangekondigde excursie stond hij ineens online voor maar liefst €200 mocht je mee op excursie naar mouterij de Swaen en brouwerij de Roos. Dit was aanzienlijk duurder dan de vorige jaren, dus ik heb gevraagd of dit wel klopte? Het antwoord kwam snel, nee dat was een test prijs, even geduld nog. Wellicht een idee voor volgend jaar, maak er dan initieel €999 van, … Mouterij De Swaen
De video
De RondleidingHet BierparadijsBrouwerijmuseum de RoosNa wederom een korte busrit werden we vakkundig gedropt in het centrum van Bick (Hilvarenbeek), bij brouwerijmuseum de Roos. Hier werden we hartelijk ontvangen en kregen we in de kelder drie korte filmpjes te zien over het museum en de brouwerij (1877/ 2017), waarna de groep wederom in 2en gesplitst naar de brouwerij en/of naar het museum ging. De oude waterketels die vroeger vanuit buiten gestookt werden hebben een ingenieus systeem met luchtkanalen en schuiven, om zodoende als warmtewisselaar uit 1800 het water niet alleen onder de pan, maar ook langs te pan te kunnen verwarmen. Dat waren:
De smaakprofielen waren zoet, bitter, fruitig, nasmaak en, … Diacetyl infectie. De groep was zo groot, dat we niet met zijn allen aan de tafels pasten en er dus een groepje onder leiding van de buschauffeur dichter bij de tap had plaatsgenomen. Met het uitschenken van de 4 proefbieren was het handig om die 6 man dicht bij de tap eerst bier te geven en wij moesten bij het 4e bier concluderen dat de tapleiding niet schoon was, waardoor er minimaal 6 glazen met een diacetyl infectie uitgeserveerd waren. Nadat wij de barman de Bickse tripel met infectie hadden laten ruiken versus een verse Bickse tripel werd spontaan besloten om een 5e bier uit fles te tappen. Vandaar dat de 4 proefbieren er dus 5 zijn geworden. Via de brouwerijwinkel waar nog het e.e.a. gekocht werd, hebben we vervolgens onze excursie vervolgd. Eetcafé de MertAan de andere kant van de straat lag eetcafé de Mert waar we 2 tapbieren kregen en eten. De twee speciaalbieren op de tap waren Krab IPA en Hertog Jan bockbier. Verder waren er nog Hertog Jan Pilsener, Hoegaarden Wit, Franziskaner Hefe Wat doen we met nu met 1kg Gold Swaen Red?Het moutboekje van de Swaen geeft als gebruik aan: Red Lager, Red Ale, Altbier, Red IPA, Amber Ale, Bockbier, export beers en specialty beers. Nu ben ik recentelijk met AI aan het spelen, dus besloot ik Chat GPT eens te vragen: “Wat kan ik doen met één kg Gold Swaen Red met een EBC van 40-60, geef daarbij een commercieel voorbeeld en een recept.”
20 liter Irish RedRecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Bijzonderheden
20 liter PolotmavyRecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Bijzonderheden
Opmerkingen:
En daar kwam dit antwoord op: Ja, het is zeker mogelijk om gemalen mout zoals Gold Swaen Red in een keukenrecept te gebruiken! Mout kan een diepe, rijke smaak aan gerechten geven, vooral in brood, gebak of zelfs marinades en stoofpotten. De karamelachtige en geroosterde tonen van Gold Swaen Red passen heel goed bij hartige en zoete gerechten. Hieronder vind je een recept voor een smakelijk Ambachtelijk Moutbrood met gemalen Gold Swaen Red. Recept voor Ambachtelijk MoutbroodIngrediënten: Extra ideeën voor koken met mout:Moutpannenkoeken: Voeg een paar eetlepels gemalen mout toe aan je pannenkoekenbeslag voor een diepe, geroosterde smaak. Met deze veelzijdigheid kun je gemalen mout ook in andere gerechten gebruiken om smaak en kleur toe te voegen! Veel plezier met het bedenken wat jullie met de mout gaan doen 1 Zie o.a. https://edepot.wur.nl/27637 2 Zou dat wellicht Barones Christina Wijnanda Mara barones Collot d'Escury (1946) zijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Collot_d%27Escury 3 https://www.zeeuwsarchief.nl/zoekgids/domeinen/ 4 Het hele proces staat ook beschreven op: www.hobbybrouwen.nl/artikel/mout.html 5 GoldSwaen©Aroma 6 BlackSwaen©ExtraBlack 7 Chemical Aspects of Germination, Wiley online Library, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1923.tb06594.x 8 SafAle™ BE-256 provides fruity flavors over different fermentation conditions, specially at higher densities and high fermentation temperatures. This yeast is ideal to brew strong and flavor rich Belgian ales. 9 SafAle™ F-2 brewing yeast has been selected specifically for secondary fermentation in bottle and in cask. This yeast assimilates very little amount of maltotriose but assimilates basic sugars (glucose, fructose, saccharose, maltose). It is characterized by a neutral aroma profile respecting the base beer character and settles very homogeneously at the end of fermentation. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |