Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bière Brut, de ‘Champagne’ onder de bieren |
tww oktober 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Chris Talbot | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Geschiedenis Brouwerij Malheur deed in de Champagne streek onderzoek naar de productie van Champagne en wist Champagne gist te bemachtigen, ook kochten zij machines waarmee zij het rémuage- en dégorgement proces zelf konden verrichten. Brouwerij Bosteels volgde een ander pad en transporteerde na de eerste gisting het jongbier naar Frankrijk om in Champagne de tweede gisting op fles te laten ondergaan. Nadat het rijpingsproces heeft plaatsgevonden, worden de dode gistcellen verwijderd, dit proces wordt rémuage genoemd. Hierbij wordt de fles ondersteboven in een hoek van 75 graden in de houder van een flessenrek geplaatst. Periodiek wordt de fles een 1/8e gedraaid terwijl de fles steeds verticaler wordt gezet totdat het rechtop staat. Deze procedure zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de flessenhals terechtkomen van waar ze verwijderd worden. De dégorgement is de laatste stap in het productieproces van de Bière Brut. De fles wordt ondersteboven gehouden terwijl de flessenhals wordt bevroren door middel van een ijs/zout-bad. Dit resulteert in een prop van bevroren bier die de dode gistcellen bevat. Uiteindelijk wordt de flessendop verwijderd en door de druk van de kooldioxide in de fles wordt de prop met bevroren bier uit de fles gespoten, zodoende blijft er een heldere vloeistof over. Tenslotte wordt de fles afgesloten met een kurk en draadkorf.
Algemene kenmerken Uiterlijke kenmerken Geurassociaties Basissmaak Smaak Body
Tips bij het zelf brouwen van een Bière Brut Hoewel dit artikel – en onderstaand recept – zich richt op de oorspronkelijke lichtgekleurde Champagne-achtige Bières Brut, is ook deze bierstijl aan ontwikkeling onderhevig, en zijn het niet langer uitsluitend lichtgekleurde bieren die deze methode volgen. Malheur heeft bijvoorbeeld hun eigen Malheur Dark Brut uitgebracht en Hertog Jan heeft indruk gemaakt met hun HJ Grand Prestige Brut welke op exclusieve cuvée des sacres flessen zijn afgevuld en meerdere maanden hebben gerijpt in de wereldberoemde kelders van de Champagnestreek. Patricia en ik hebben inmiddels zelf een tweetal Brut bieren gebrouwen: Eentje was onze prijswinnende HJ Grand Prestige recept, gebotteld met Champagne gist. Het andere recept, dat wij twee jaar geleden als welkomstdrankje op ons 15 jarig huwelijksfeest schonken – en goed door onze gasten werd ontvangen – wil ik hieronder met jullie delen: Recept
Vergistbare ingrediënten
Hopgiften
Maischprofiel
Water profiel volgens Wim Mensink (PWN)
Toevoegingen
Gist
Vergistingsprofiel
Bottelen
Chris Bronnen: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |