Terug naar overzicht | |
Brouwen met de Brew Monk 30 liter |
tww oktober 2019 |
![]() |
|
MaischenDe buitenpan vullen en het op temperatuur brengen van het water is erg eenvoudig en behoeft geen verdere uitleg. Tip: stort je mout voorzichtig stap voor stap met bijvoorbeeld een schepje of maatbeker. Wanneer je ineens alles stort kan het onderste filter scheef gaan staan en kun je alles leeghalen en opnieuw beginnen. Draai het dopje dat voorkomt dat de mout in de overlooppijp komt niet te vast; door de warmte zet alles een beetje uit en dan krijg je deze later moeilijk los. Na het storten van de mout, het dopje van de overlooppijp halen, het bovenfilter plaatsen en borgen met de overloop. Temperatuur en maischtijd instellen en vervolgens het pijpje van de circulatiepomp installeren, dit kan met of zonder deksel. Het circuleren van het wort werkt prima en als het te snel gaat is dit goed te regelen met de kraan. FilterenTil de binnenpan niet direct op de hoogste stand uit de buitenpan, laat het wort even een paar minuten uitlekken, dan op de hoogste stand zetten en spoelwater gaan toevoegen. Als na het filteren de binnenpan is uitgelekt, deze eruit halen en bijvoorbeeld in een grote flexibele emmer of speciekuip zetten. KokenDe Brew Monk komt vlot op kooktemperatuur. Tip: de eerste keer heb ik de hop gewoon in de buitenpan gedaan. Dit was achteraf geen goed idee, het bijgeleverde bazookafilter raakt verstopt. Ik heb na het eerste brouwsel meteen een hopkorf gekocht en dat bevalt prima. KoelenIk pak het koelen nu anders aan. Eerst heb ik een ander bazookafilter gekocht van het flexibele type; deze is met een draadsok goed te monteren. Het koelen doe ik met de spiraalkoeler in de buitenpan; de circulatiepomp voorzien van de Whirpoolpijp en de pomp starten. Zo verloopt het koelen redelijk vlot. De temperatuur is af te lezen van het display. Na het koelen via de aftapkraan het gistvat vullen; dit bevalt mij tot dusver prima. SchoonmakenFlink wat water in de buitenpan opwarmen, ik doe er een verkruimeld vaatwastablet in en laat de circulatiepomp draaien. Na een minuut of vijf even met de whirlpoolpijp. In de tussentijd de binnenpan demonteren en goed schoonmaken, evenals de filters en pijpjes. Buitenpan aftappen en nog een keer goed naspoelen met schoon water, hier en daar even met de afwasborstel of sponsje wat aangekoekte resten verwijderen, zeker op het verwarmingselement in het midden van de pan. De Brew Monk bevalt mij prima, de paar aanloopprobleempjes waren vlot op te lossen. De eerste biertjes zijn prima gelukt en het brouwproces is voor mij persoonlijk minder belastend. Wie er meer van wil weten kan mij altijd vragen of mailen voor advies. |
|
Terug naar overzicht |