Terug naar overzicht

Fuller's ESB

tww juni 2024
Door: Theo van Eijden

Om Fuller's eigen website te citeren over de geschiedenis en de smaken van Fuller's ESB:
Fuller's ESB, voor het eerst gebrouwen in 1971, is ongeëvenaard in smaak en balans. Het is een robuust bier met een alcoholvolumegehalte van 5,5% in fust, gebrouwen met pale ale en crystal mout en Target, Challenger, Northdown en East Kent Goldings hop.

De reputatie van ESB als het beste Britse bier dat er is, wordt bevestigd door het verbazingwekkende aantal prijzen dat het heeft gewonnen. Het Amerikaanse Beverage Tasting Institute riep ESB in 1997 en 1998 uit tot ‘World Champion Bitter’. ESB kreeg een gouden medaille in de categorie Premium Ales op de International Beer Competition van 2003 en een zilveren medaille op hetzelfde evenement in 2004. Bovendien won ESB nog een zilveren medaille in de categorie Strong Bitter op het Great British Beer Festival van 2002. Geen enkel bier heeft meer CAMRA-prijzen gewonnen, waaronder Best Strong Ale in 1978, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987 en 1991, en Champion Beer of Britain in 1978, 1981 en 1985.

Als je niet van hoppige/bittere bieren houdt, laat het woord ‘bitter’ je dan niet afschrikken. Engelse bitters zijn lang niet zo bitter als Amerikaanse bitters. In feite draait het bij deze ESB (zoals bij de meeste Engelse bieren) om balans. Het is alleen bitter genoeg om de moutige body in balans te brengen.

Sommige recepten voor dit bier gebruiken maïsvlokken. Fuller's is daar jaren geleden van afgestapt en gebruikt nu alleen nog Britse pale en crystal moutsoorten. Als je een ‘old school’ versie van dit bier wilt maken, vervang dan ongeveer 15% van de Britse Maris Otter mout door maïsvlokken.

Recept

Receptgegevens

Hoeveelheid:

10 liter

 

Begin SG:

1.058

(stijlrange: 1.048 - 1.060)

Eind SG:

1.014

(stijlrange: 1.010 - 1.016)

Kleur:

16 EBC

(stijlrange: 6 - 18)

Alcohol:

5.8%

(stijlrange: 4.6% - 6,2%)

Bitterheid:

34 IBU

(stijlrange: 30 - 50)

Ingredienten

  • 1,9 kg Marris Otter mout 8 EBC (93%)
  • 0,15 kg Crystal mout 180 EBC (7%)
  • 6,2 gr Target 10%α, 60 minuten koken (15 IBU)
  • 6,2 gr Challenger 7%α, 60 minuten koken (11 IBU)
  • 3 gr North Down 9,6% α, 15 minuten koken (3 IBU)
  • 3 gr East Kent Goldings 5,4%α, 15 minuten koken (4 IBU)
  • 6,2 gr East Kent Goldings 5,4%α, tegen einde van de vergisting toevoegen gedurende 3 dagen
  • Gist: Wyeast 1968 London ESB, White labs WLP002 English Ale, Lallemand London ESB
  • Maisch water: 6 liter
  • Spoelwater: spoelen tot inhoud kookketel 12 liter is.

Maischschema

  • Eenstapsmaisch: 67 graden, 90 minuten
  • Vervolgens verwarmen naar 76 graden voor uitmaischen
  • Spoelen met water van ≈5.6-5.8 pH water
  • Koken gedurende 60 minuten
  • Hop toevoegen en deze 60 minuten mee laten koken
  • Tweede hopgift 15 minuten voor het einde van de kook toevoegen
  • Na koken afkoelen naar 19 graden en overhevelen naar vergistvat

Vergisten, lageren en bottelen

  • Gist toevoegen
  • De vergisting is afgelopen als er geen schuim meer op het bier staat. Dan de hop toevoegen en het bier nog 3 tot 4 dagen laten staan.
  • Overhevelen naar een mandfles, het bier daarna afkoelen naar 5 graden en dan 3 weken laten lageren. Tenslotte bottelen met 6 gram per liter.
Terug naar overzicht