Terug naar overzicht | |
Gulpener brouwt zonder kook |
tww maart 2024 |
Door: Andreas Udo de Haes | |
Gulpener staat voor ambachtelijk bier met lokale ingrediënten. Maar hun brouwhuis is hypermodern, wort koken doen ze niet meer. Hoe dan? Van Ur-Hop naar IPAEen van de recente succesverhalen is Ur-Hop, een heerlijk hoppig bier van lage gisting, feitelijk een IPL. Maar geen kip kent IPL en iedereen kent IPA, zo wist de marketingafdeling. En ze kregen gelijk: sinds er IPA op het etiket staat is Ur-Hop van lelijk eendje uitgegroeid tot een van de bestverkochte Gulpener-bieren. Recentelijk is zelfs de term Ur-Hop verdwenen. HypermodernHet oude brouwhuis stamde uit de jaren zestig en dus heeft Gulpener de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in een futuristisch brouwhuis aan de andere kant van de straat. Sindsdien gaat het afgekoelde wort in buizen hoog over de weg naar de vergistingshal vol immense cylindroconische tanks en een penetrante H2S-lucht. DMS stomerijHet wort gaat een grote ketel in maar in plaats van een open, rollende kook blijft de deksel erop en het wort tegen de kook aan. Dit scheelt veel energie en verdamping terwijl de alfazuren uit de hop toch goed kunnen isomiseren. Daarna volgt nog een whirlpool voor de aromahop. Maar, hoor ik u denken, hoe komen ze dan van de DMS af? Met een zogenaamde Ecostripper: een enorme RVS cilinder van zes meter hoog, gevuld met metalen ringetjes. Terwijl het hete wort van bovenaf via de ringetjes naar beneden klatert wordt er stoom van onderaf doorheen geblazen. Deze verticale ‘stomerij stript in één keer praktisch alle DMS uit het wort. Meer koudhop nodigHelaas vliegen door de hete stoom ook veel hoparoma's weg. Het gevolg is dat Gulpener tegenwoordig veel intensiever gebruik maakt van koudhoppen. Zelfs hun traditionele, nobele pils Chateau Neubourg wordt gedryhopt. Voor de kloners: in Neubourg zit Merkur en Saaz. Voor de thuisbrouwer is koudhoppen niet nodig, tenzij je een eigen ecostripper in de schuur hebt 😉. Wel minimaal 6 weken lageren! De rondleiding eindigde met een semi-blindproeverij van drie Gulpener bieren. Gelukkig sloeg ik geen flater en kon ik ze op zicht, aroma en smaak identificeren. Al met al een mooie middag bij een mooie brouwerij die traditie, innovatie en duurzaamheid combineert. |
|
Terug naar overzicht |