Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het Rijstevlokkeneffect |
tww augustus 2019 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een mooie website voor de thuisbrouwer is Brülosophy (http://brulosophy.com), hier worden veel experimenten gedaan onder de titel Exbeeriment. De werkwijze is dat er een onderzoeksdoel is en de resultaten door een proefpanel worden beoordeeld waarbij men 3 glazen krijgt voorgezet, 2 van het ene type bier en 1 van het andere. De opdracht is om de twee gelijke aan te wijzen. Onderstaand onderzoekje is gedaan met rijst als toevoeging aan een pils. Rijst kan worden gebruikt om bier een licht, schoon karakter te geven zonder daarbij enige kleur bij te dragen, dit is iets waar vooral grote brouwerijen in de Verenigde Staten veelvuldig gebruik van maken. Daardoor heerst de mening dat rijst een ingrediënt is dat volledig moet worden vermeden. Vanwege het hoge zetmeelgehalte moet rijst vóór gebruik worden verstijfseld maar je kan ook rijstvlokken kopen die direct aan de maisch kan worden toegevoegd. Doel van het experiment Mister Rice GuyReceptgegevens:
Ingredienten:
Maischschema
Bespreking Dit was mijn eerste keer dat ik rijst gebruikte in een eigen brouwsel, ik verwachtte weliswaar dat het meer merkbare invloed zou hebben dan het deed, vooral gezien alle antipathie die er is voor het gebruik van rijst. Natuurlijk is dit een enkele test op een enkele bierstijl, het is heel goed mogelijk dat rijstvlokken in andere situaties meer merkbaar zou zijn. Toch was deze ervaring positief voor mij en raakte ik niet alleen geïnteresseerd in het brouwen met rijst maar ook van het maken van pilseners. Bronnen: Brülosophy - Matt Del Fiacco |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |