Terug naar overzicht

In de spotlight : BE+ER

tww oktober 2024
Door: Edwin de Redelijkheid

Begin 2013 hebben de oprichters, Erik Bakker (BE) en Edwin de Redelijkheid (ER), de brouwcursus van 't Wort Wat afgerond. Het idee was toen al geboren dat het wel gaaf zou zijn om met een eigen bier de markt op te gaan. Dus moesten er recepten worden bedacht, gebrouwen en geproefd worden.

In april stond onze eerste gezamelijke brouwdag van 't Wort Wat in de kalender. Maar wij hadden helemaal nog geen spullen. Dus snel bij Jan en alleman gratis spullen geritseld of aangeschaft en hup, aan de slag. Uiteraard hebben wij die brouwdag onze ogen goed de kost gegeven om te zien hoe die andere liefhebbers hun gerstenatjes aan het brouwen waren.

BE+ER brouwspaan
Uiteindelijk hebben wij onze setup aangepast en zijn volle bak thuis aan de gang gegaan. In een half jaar tijd waren al vele proefbrouwsels gemaakt. Mede door het opsplitsen van batches, zodat met 1 brouwdag 3 tot 5 verschillende resultaten bereikt werden. Dat leidde voor sommige bieren al snel tot de juiste keuze vwb de te gebruiken gist, hop of kruiden.

Eind 2013 waren wij er klaar voor om ons eerste recept in het groot te gaan (laten) brouwen. Oeps... beginnersfout: De benodigde hoppen waren, toen wij het recept op moesten sturen, nog niet beschikbaar (te kort na de oogsttijd). Als uitwijk hebben wij toen ons tweede recept opgestuurd: De Laurier Porter. Niet echt een recept om direct de markt mee te veroveren, maar het was in ieder geval het recept van een goed en lekker bier.

Eind 2016 hakte Edwin de knoop door om uit de ICT te stappen en zich vol op het bier (BE+ER) te storten. Het resultaat is dat hij, sinds mei 2017, na een korte en intensieve interne opleiding, voortaan zelfstandig in Uitgeest bier mag brouwen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Dit als ZZP-er onder de naam brewEd! In 2018 stapte Erik, ivm gezondheidsredenen, helaas uit BE+ER. Natuurlijk jammer, maar een begrijpelijke stap. Maar elk nadeel heeft een voordeel (wie zei dat ook weer?): Hierdoor kon Edwin sneller keuzes maken.

Ooit hadden wij de droom om BE+ER groter te maken, maar het toenemende aantal bij de KVK geregistreerde brouwerijen bleef maar toenemen. Echter: er kwamen steeds meer opdrachten bij Edwin binnen om bier voor anderen te produceren. Ondertussen brouwt Edwin als brewEd slechts 20% bier voor BE+ER en dus 80% voor andere opdrachtgevers zoals diverse Huurbrouwers, een stichting, 2 Café's, een restaurant en brouwt hij ook nog de wort voor een producent van zure bieren.

In cijfers:
brewEd produceert per jaar ongeveer 40-45 Hectoliter voor BE+ER en 180-190 hectoliter voor andere klanten.
En dat vindt Edwin wel zo fijn. Dan kan de focus blijven liggen op het brouwen van bier en hoeft hij zich niet zo bezig te houden met de verkoop, marketing en distributie. Daar gaat anders toch best wel veel tijd in zitten in je uppie!

Op naar de volgende 10 jaar!

 

BE+ER brouwers

 

 

 

Terug naar overzicht