Terug naar overzicht

In de spotlight: Neptunus bier

tww oktober 2024
Door: André van der Zee

 Etiket Nico' 84
Etiket Nico' 84
Het moment waarop ik als tiener in België voor het eerst kennismaakte met bier, staat me nog helder voor de geest. Dat dit, nu meer dan 40 jaar geleden, zo'n grote impact op de rest van mijn leven zou hebben, had ik toen niet kunnen bedenken. Eenmaal thuis bedachten een vriend en ik dat we zelf bier moesten kunnen brouwen. Mijn moeder vond het prima, zolang we de keuken maar netjes achterlieten. Mijn vader was nog enthousiaster, blij met de kans om eens iets anders te proeven in de toenmalige Nederlandse pilswoestijn. Brouwerij ‘De Zotte Zuipers’ was een feit.


Een decennium later, op zoek naar gelijkgestemden, sloot ik me aan bij het net opgerichte 't Wort Wat. Geen clubavond sloeg ik over, en daar leerde ik onder andere Erik Bouman kennen. Hij vroeg me: “Jij kunt toch iets met gist?” Hij had een jampot met gist gekregen bij La Chouffe, maar de terugreis op de motor had de jampot niet overleefd. Deze vraag was het begin van een langdurige vriendschap. Tijdens een excursie van de club in 2002 raakte ik in gesprek met Jan-Willem Fukkink, waarna we besloten samen in het bestuur te gaan.
 
Ondertussen had Erik brouwerij Klein Duimpje opgericht, aangemoedigd door zijn succes bij bierwedstrijden en de verkoop van Polderbock. In 2004 volgde JW met zijn eigen brouwerij, en ook dat heb ik van dichtbij meegemaakt. Ik kwam regelmatig over de vloer bij beide brouwerijen en heb bij Klein Duimpje af en toe zelf een brouwsel gemaakt.
 
In 2015 vond Liesbeth dat het tijd werd om ons bier door meer mensen dan alleen vrienden en familie te laten proeven. Zo werd in april van dat jaar brouwerij Neptunus Bier commercieel. Brouwsels bij JW en Erik volgden en mijn hobby liep verder uit de hand. In 2024 hebben we al heel wat bieren uitgebracht en een paar bijzondere bieren gepresenteerd, zoals het nog altijd populaire Ceres, een tripelversie van ons Nederlandse kuytbier.
 

Logo van Neptunus bier
Logo van Neptunus bier
Een eigen bier op de markt brengen is geweldig, maar het vraagt een enorme hoeveelheid inspanning en brengt soms ook uitdagingen met zich mee.
 
Het grootste plezier beleef ik wanneer een onbekende op een festival enthousiast wordt van mijn bier en koersvast en vastberaden, met het laatste muntje al in de hand, aan komt lopen, met de woorden: "Deze heb ik speciaal bewaard voor een Neptunus Bier, die vond ik het lekkerst van allemaal." Dan voel ik een glimlach vanbinnen. Het is een eer wanneer ik word benaderd om een nieuw bier te ontwikkelen voor een speciale gelegenheid of met een bijzonder ingrediënt en wanneer ik dat met succes kan vertalen naar een prachtig bier. Dat is kunst van smaak.
 
Een andere passie is het delen van mijn kennis, en gelukkig krijg ik regelmatig de kans om dat te doen.
 
Een brouwerij beginnen? Doe het niet. Het kost veel tijd en energie, maar het levert nog veel meer op. Als ik ooit stop met brouwen, gaat het niet goed met me. Wat een fantastische hobby hebben we toch. Brouw ze!
 
André van der Zee – Neptunus bier – Kunst van smaak
Brouwer, bierkeurmeester, StiBON en Lentiz docent, brouwworkshop leider

Neptunus bier
Neptunus bier

Terug naar overzicht