Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pietra bier |
tww juni 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een zonnig terrasje aan zee in de buurt van het zuid Franse Hyeres. Beter dan al die regen in Nederland en een lekker temperatuurtje. Tsja, daar krijg je dorst van en die Franse wijn is – meestal – wel lekker, maar dat helpt dan niet. Monsieur, vous avez peut-être bière pression? (Meneer, heeft u misschien tapbier? ) Oui, nous avons (Ja, we hebben) Kronenbourg, Grimbergen, Heineken et Pietra. Die eerste 2 kom je overal in Frankrijk tegen en dan Heineken … kom op zeg, je moet toch een tik van de mallemolen hebben om dat in ‘La douce France’ te gaan zitten drinken.
Maar goed … Pietra, wat is dat?? Je voudrais une grande Pietra pression s.v.p. (Ik zou graag een grote Pietra van de tap willen a.u.b.) Dat gaan we maar 's zien, proberen wat dat voor bier is. En daar verschijnt een vaasje van 50 cl met een amberkleurig biertje en een mooie stabiele schuimlaag erboven op. Dat zag er zo smakelijk uit en ik had nogal dorst. Mijn oren hingen al een beetje slap … Dus eerst maar een flinke teug nemen en oeps … o ja, nog een foto maken! Dan heb je geproefd en zóóó, dat is lekker! Maar waar smaakt dit nou naar? Het lijkt wel iets van gebrande noten of walnotensmaak. Ik kon het niet helemaal thuis brengen. Nou had de camping gelukkig een hele goede Wifi dekking en dat kwam prima uit. Dus maar even graven op het web en zo kwam ik te weten dat die verfijnde smaak veroorzaakt wordt door kastanje … Ik kon vinden dat dit Pietra bier wordt gebrouwen op het eiland Corsica. In een kleine tot middelgrote brouwerij van ca. 25.000 hectoliter/ jaar is dit het key product. Maar ze hebben later meer bieren aan het assortiment toegevoegd, een biertje genaamd Serena, een kruidig witbier met de naam Colomba en meer. In het recept van Pietra zit kastanjemeel verwerkt en schijnt er ook een beetje honing te zijn toegevoegd. En zoals verwacht – en gebruikelijk – is het recept niet te achterhalen. Dit was de eerste van de twee, op één been kun je tenslotte niet lopen … KastanjeOp de website van de – gelijknamige – Pietra brouwerij bij Bastia kun je vinden dat ze gebruik maken van kastanjes die in een lokaal woud worden verzameld. Nou schijnt zo’n beetje iedere Corsicaan groot te zijn geworden met kastanje. Brood, koekjes en cake gemaakt met kastanjemeel waren lokaal een normaal voedingsmiddel, want het eiland was van oudsher zo bergachtig dat er van graanproductie geen sprake was. Corsica is qua landschap een soort Oostenrijk, maar dan midden in de Middellandse zee. Is ook veel te zuidelijk voor graanteelt. Twee keer geweest, zo mooi … en dan die kruidige geur van de Maquis, het geurige struikgewas. Die kastanjes moeten worden gedroogd, want – hoewel tam – zijn ze vers nogal bitter. Dan moeten ze worden gepoft en daaraan vooraf moeten ze kruislings worden ingekerfd. Omdat ze anders ploffen zoals mais doet bij popcornproductie. Alleen vliegen deze dan met veel geweld alle kanten op, da's wel lachen maar niet de bedoeling. Daarna moeten ze warm worden gepeld, vervolgens geplet en droog vermalen tot kastanjemeel. En daarmee kun je smakelijke bakproducten maken. Maar het is glutenvrij en bevat dus geen bindmiddelen. Hoe ze daar brood of koek mee maken, geen idee maar is hier niet relevant. Helemaal tarwe, gerst o.i.d. vervangen gaat dus niet. Brouwen metEn je kunt er dus ook een apart biertje mee maken, want het is goed in de maisch toe te passen. Zij het dan beperkt, anders wordt de smaak wel erg uitdrukkelijk. Kastanje heeft volgens de beschrijving overigens een positieve invloed op de schuimstabiliteit. Kortom … wat houdt je tegen! Alleen is de vraag: waarom moeilijk doen met kastanjes poffen, pletten, pellen en malen als het meel kant en klaar hier in Nederland te koop is. Holland & Barret heeft het, evenals de grotere – ruim gesorteerde – AH en Jumbo supermarkten. Ook online is het te krijgen bij De Notenshop, Bas-Boer noten en bij Ekoplaza is er een bio versie te krijgen. ReceptIn het novembernummer van dit clubblad heb ik over amber bier geschreven en je zou een variant daarvan kunnen inzetten met kastanje. Dat geeft van zichzelf al een wat zoetige smaak en ik heb daarom – gevoelsmatig – de inzet van honing maar achterwege gelaten. Maar het is aan ieders ‘brouwkundige’ vrijheid om daar een twist aan te geven. Een uitdaging! Nou blijkt Pietra een ondergistend bier te zijn, dus volgt hier een receptsuggestie voor een bovengistende versie.Receptgegevens
Default method
Vergistbare ingrediënten (9.1 kg)
Hop (90 g)
Gist
MaischprofielHigh fermentability
Vergistingsprofiel
Bottelsuiker
Omschrijving kastanjemeel (ter info)Kastanjemeel is een uitstekend alternatief voor granen. Gemaakt van gedroogde en fijngemalen kastanjes. Kastanjemeel heeft een lichtzoete en nootachtige smaak. De smaak van kastanjemeel is zeer toegankelijk waardoor kinderen het vaak ook lekker vinden. Kastanjemeel is van nature glutenvrij, licht en stevig van structuur en het lijkt hiermee erg op glutenrijk tarwemeel. Kastanjemeel gebruikenMet kastanjemeel kun je talloze heerlijke gerechten maken. De moeilijkheid van kastanjemeel zit met name in het rijzen. Dit komt doordat het meel van nature geen gluten bevat en hierdoor simpelweg niet kan rijzen. Toch is kastanjemeel goed te gebruiken als supplement voor het maken van onder andere cake, koekjes, pizzadeeg, pannenkoeken en tortilla's. VoedingswaardenVetten3,6 g/100g Waarvan Verzadigd0,6 g/100g Eiwitten6,3 g/100g Voedingsvezels9,4 g/100g Koolhydraten74 g/100g Suikers24 g/100g Zout0 g/100g Landen van herkomstItalië, Spanje, Bosnië, Macedonië, Albanië, Griekenland. Disclaimer AllergenenKan sporen bevatten van glutenbevattende granen, pinda, noten en sesamzaad. Opmerkingen
Nou … doe eens gek en brouwen die handel … Bronnen
PS: het kastanjemeel is aangeschaft bij Holland & Barrett en we gaan er maandag 17 juni mee brouwen. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |