Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Toevoegingen aan bier: fruit |
tww juni 2021 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de bijna 80 bieren die ik de afgelopen twintig jaar heb gebrouwen, zijn er maar liefst 17 met fruit gemaakt. Sommige toevoegingen zijn best wel logisch, zoals citroen (-schil, maar waarom niet ook de vrucht) aan witbier. Maar met fruit is zoveel leukers te doen. Waarop moet je letten?Je kunt fruit op twee manieren gebruiken. Een manier is om een smaaktoevoeging te geven aan een bestaand bier. Hierbij voeg je een bescheiden hoeveelheid fruit toe om een accent te geven. Bij het gebruik van fruit is een aantal regels van belang:
VoorbeeldenZoals ik al schreef, heb ik al flink wat keren met fruit gewerkt. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden geven.
![]() |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 7.5 % |
begin-SG: | 1073 |
eind-SG: | 1018 |
EBC (kleur): | 9.4 |
EBU (bitterheid): | 16.4 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 1.5 kg | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout | 1 kg | 4 EBC | ||
Munichmout | 150 g | 20 EBC | ||
Hallertau Perle | 10 g | 90 min. | 6 α | Bloemen |
Appeldiksap (biologisch) | 600 ml | 90 min. | ||
Bovengist | 11 g | Zakje |
Maischschema
37 °C | 62 °C | 72 °C | 78 °C |
20 min. | 20 min. | 30 min. | 2 min. |
Raadselopdracht
De namen die wij aan onze bieren geven, hebben allemaal een overeenkomst. Zie jij wat die overeenkomst is?
Andere creative ideeën
Je kunt ook met andere toevoegingen dan fruit werken, dit clubblad geeft daar genoeg inspiratie voor. Zo heb ik een heerlijk donker basilicumbier gemaakt, gewerkt met Madame Jeanette pepers, een koffieporter gebrouwen, en een hazelnotenbier gemaakt. Het is bijna altijd lekker. Denk ook eens aan een houtgerijpte IPA, dat kan en hele mooie combinatie zijn.