Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, december 2023

tww december 2023
Door: Michael Woolthuis

In navolging van het recept van vorige maand, de HIPA, is er nu een WIPA. Het leuke is dat er dus eindeloos veel varianten te bedenken zijn met als basis de IPA. Ik ga er denk ik een paar van uit proberen. KIPA, LIPA, MIPA, XIPA (nog even bedenken waar de x dan voor gaat staan, Xoconostele, Xnipec of Ximenië schijnt iets eetbaars te zijn. Dus wie weet. Later meer.) enz.

Maar goed hier is dus een WIPA. Een witteIndiaanpeeleel. Hij blijft niet echt zo wit als een normaal witbier wit omdat dit bier een iets langere lagertijd nodig heeft. Daardoor wordt hij wat helderder maar hij blijft een mooie, bleke tweeschijn houden.

Gek genoeg combineert dit bier niet zo heel erg lekker met allerhande vitamine houdende dingen. Gelukkig maar voor de echte bierdrinker en pech voor de supporter van vruchtensapjes. Dit komt waarschijnlijk door de smaak/aromacombinatie van de drie gebruikte hopjes.

Groeten,
Michael

WIPA

Receptgegevens

stijl:

White IPA

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

6,6%

begin-SG:

1059

eind-SG:

1013

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

48.0

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

kooktijd

Pale alemout

5ebc

1800 gr

 

Havermout

4ebc

700gr

 

Simcoe hopkorrel

12,6 α

7gr

60min

Mosaic hopkorrel

12,0 α

3gr

60min

Simcoe hopkorrel

12,6 α

7gr

10min

Mosaic hopkorrel

12,0 α

7gr

10min

Galaxy

16,7 α

7gr

10min

Simcoe hopkorrel

12,6 α

14gr

koudhop-lagering 1 - 2 week

Mosaic hopkorrel

12,0 α

12gr

koudhop-lagering 1 – 2 week

Galaxy

16,7 α

16gr

koudhop-lagering 1 – 2 week

LalBrew Verdant IPA

1

 

Maischwater

 

10,3 liter

 

Spoelwater

 

6 liter

 

Bottelsuiker

 

5gr/ltr

 

Maischschema

66 °C

62 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min

Opmerking van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 1 à 2 weken tussen 18°C en 22°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’, langer voor meer ‘bite’.
  • Het eindresultaat mag hazy zijn, maar hoort slechts een bleke weerschijn te hebben.
Terug naar overzicht