Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Renbier

datum:2 februari 2024
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Kveik bier

Beschrijving

De gist doet het best zijn werk tussen de 25°C en 40°C. Let goed op want binnen enkele dagen kan het eindsg bereikt zijn.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Alle gebruikte hoppen zijn hopbloemen.

Hoofdvergisting: 1 week tussen 25°C en 40°C (je hoeft niets te verwarmen want de vergisting levert zoveel warmte dat het vanzelf 25°C wordt)
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

Het toevoegen van Eik chips (bv.Heavy toast) tijdens de lagering kan erg goed bij dit bier.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.1 %
begin-SG:1045
eind-SG:1008
EBC (kleur):14.0
EBU (bitterheid):34.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1700 gr   7 EBC  
Carahell 20-30 EBC200 gr   25 EBC  
Maischwater7.8 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater9 ltr     Leverancier: Kraan
Magnum9 gr 60 min. 13 α Bloemen  
Huell Melon bloemen15 gr 5 min. 8.6 α Bloemen  
Citra 1 gr Koudhop min. 12.2 α Bloemen  
Lallemand LalBrew Voss Kveik Ale11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

70 °C66 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=392