Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Proeverij Winterbier
Vr. 20 december 2013
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp
Jan Wurpel

Deze avond gaan we op zoek naar het Winter bier. We gaan een proeverij houden waarbij je wordt uitgedaagd uit diverse donkere bieren het Winter bier te selecteren. Natuurlijk moet je ook de andere bieren goed kunnen plaatsen. Ook zullen we kort stil staan wij wat eigenlijk een winter bier is. Niet een avond voor de beginnende bierdrinker :-)

Taditie getrouw zal deze avond vergezeld gaan met wat lekkere hapjes en ander lekkers. Zorg dus dat je niet met een volle maag naar de avond komt

 

winterbier

 
 
 Smaak afwijking in bier herkennen
Vr. 29 november 2013
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp
Nico van Kampen

Vanavond komt Fokko Kruizinga iets vertellen over smaakafwijkingen in bier. Belangrijk hierbij is natuurlijk het proeven.

Wij gaan vanavond speciaal geprepareerde bieren proeven. Subtiele gedefinieerde smaken zijn toegevoegd aan een neutraal bier zodat deze herkend kunnen worden.upload_php1gDG3M Er zijn smaken welke in het ene biertype gezien worden als afwijkend terwijl het juist een ander type kenmerkt. Ook hiervan gaan we enkele voorbeelden proeven.

Ruim 2 jaar gelden heeft Fokko als eens een soortgelijke proeverij op onze clubavond gehouden. Voor iedereen die dat toen gemist heeft en voor degene die nog wel eens meer wil weten over smaak afwijkingen, een aanrader !!

 

Hoogblond_20van_20DeVolleMaat_20_20UBF_trofee_2013Fokko is inmiddels ook met een paar brouwmaten commercieel gegaan. En niet zonder succes ! zie hun website (www.devollemaat.nl) voor alle informatie. Fokko zal graag ook iets over zijn brouwavonturen vertellen en hun eerste bieren laten proeven.

 
 
 Gezamenlijke clubbrouwdag: Robust Porter
Za. 09 november 2013
09:00-16:00
van Duivenvoorden, Lisserbroek
Erik Deelissen

Op deze dag gaan we een beproefd recept van de hand van Walter Bakker brouwen n.l. een Robust Porter. Een mooi donker en moutig bier door het gebruik van speciale Engelse mouten van Thomas Fawcett en Sons. Deze clubbrouwdag zal weer bij de familie van Duivenvoorden plaatsvinden in Lisserbroek.Schrijf je in na inloggen op de website, kosten verbonden aan deze brouwdag zijn 5 euro per 10 liter bier.

Adres: Kwekerij E. van Duivenvoorden

Turfspoor 57

2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 25 oktober binnen te zijn. De betaling dient voor 30 oktober op de rekening van onze penningmeester te staan.Dit alles in verband met het tijdig bestellen van de benodigde grondstoffen.

 
 
 Brouwcursus Derde Avond
Do. 31 oktober 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Titus Rinia

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Clubkampioenschappen
Vr. 25 oktober 2013
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp

Dit jaar zijn de jaarbieren:

  • Black IPA (klasse D)
  • Jopen Koyt (klasse D)


De “Black IPA” is gepresenteerd door Derck Walsh op de clubavond van november en “Koyt”, presentatie op de clubavond van januari. “Koyt” is ook het bier voor het ONK. Beide bieren zullen ook op de gezamenlijke brouwdagen gebrouwen worden. Of via de inkoopcommissie verkrijgbaar zijn. Wij hopen dat we dit jaar vele inzendingen krijgen, voor de leden een leuke manier om te horen hoe andere brouwers over hun gebrouwen bier oordelen. Clubleden konden hun bieren inleveren tijdens de clubavond van eind september, tijdens de clubavond van eind oktober zullen we de bieren gezamenlijk keuren.

 
 
 Brouwcursus Tweede Avond
Do. 24 oktober 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Titus Rinia

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Brouwcursus Eerste Avond
Do. 17 oktober 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Titus Rinia

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Gezamenlijke brouwdag; Tripel C
Za. 28 september 2013
9:00 - 16:00 uur
van Duivenvoorden, Lisserbroek
Jan Wurpel

Deze dag gaan we een Tripel brouwen die gehopt wordt met drie hopsoorten, Cacade, Citra en Columbus. Je snapt nu wel waar de naam Triple C vandaan komt. Mocht je echter niet  prijs stellen op de Amerikaanse hoppigheid dan kan je natuurlijk het recept aan passen en de hoeveelheid hop verminderen en daarmee een Belgische Tripel maken.

De dag zal weer zijn in Lisserbroek van familie van Duivenvoorden, ook de catering zal weer klaarstaan. Deze keer zullen er niet alleen broodjes knakworst maar ook tosti's verkrijgbaar zijn. Schrijf je in via de website, kosten zijn 5 euro per 10 liter bier.


Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 14 september binnen te zijn, en de betaling dient voor 16 september op onze bankrekening te staan. Dit in verband met het tijdig bestellen van de grondstoffen voor deze dag. 

 
 
 Clubavond over brouwtechniek
Vr. 27 september 2013
20:00
Boerderij Hoofddorp
Theo van Eijden
Deze avond hebben we een bijzondere spreker uitgenodigd. Willem van Waesberghe werkzaam bij de Heineken Brewing Academy als Global Head Brewer gaat vertellen welke ontwikkelingen en innovaties er plaatsvinden in de professionele brouwwereld. Het belooft een heel speciale avond te worden.

Inleveren bier voor de clubkampioenschappen. 
 
 Groot 'T Wort Wat BBQ
Vr. 30 augustus 2013
18:00
Lisserbroek
Jan Wurpel

De clubavond van vrijdag 30 augustus wordt weer heel anders dan de andere clubavonden: we gaan barbecueën. Dat doen we niet in De Boerderij maar bij of in een loods, afhankelijk van het weer. Het kan dus altijd doorgang vinden. Het is de loods van Erwin van Duivenvoorde in Lisserbroek, waar we onze brouwdag meestal houden.

Wij zorgen voor drinken en zelfs deze keer het bier. Er is genoeg zodat we zeker de avond kunnen doorkomen.

Je kunt je aanmelden voor de barbecue. Ga daarvoor naar het "voor leden" menu van de website en kies "Barbecue". De kosten bedragen slechts €13,00 voor volwassenen, en €8,- voor kinderen (tot 12 jaar). Vergeet niet dit bedrag te storten op giro 7228352 t.n.v. amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Vermeld daarbij je lidnummer (op de wikkel van het clubblad), en "barbecue 2013".

We gaan er een mooie avond van maken!

 
 
 Clubavond; Schuim op je Bier
Vr. 28 juni 2013
20:00
Boerderij
Theo van Eijden
Deze avond gaat Jacques Bertens een presentatie geven over Schuimhoudbaarheid.

Ook kunnen de brouwers van het Jopen Koyt bier van de gezamenlijke brouwdag aan de proeftafel hun bier met elkaar delen. Neem 2 flesjes mee, mocht je een ander interessant bier hebben dan is ook dat geen probleem.   

Bier Schuim 1 
 
 Open Nederlandse Kampioenschappen Amateurbierbrouwen
Zo. 02 juni 2013
12:00 uur
Jopen Kerk, Haarlem
Nico van Kampen

Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen 2013 

Op 2 juni 2013 zullen wij de nieuwe kampioenschappen organiseren.

Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat organiseert het ONK, in samenwerking met de Haarlemse bierbrouwerij Jopen

Het klasse E bier voor dit jaar is Jopen Koyt, een flinke uitdaging.

Voor meer informatie zie de speciale website; ONK 2013

 
 
 Clubavond; Gist presentatie & bottelen door de Cursisten van Brouwcursus
Vr. 31 mei 2013
20:00 uur
Boerderij
Jan Wurpel

Deze avond zal Jan Wurpel ons weer meenemen in de wereld van de gist. Het is een vervolg op de presentatie die hij een jaar eerder heeft gegeven. Gist is een belangrijke smaakmaker van ons bier en als amateur brouwer kan je daar een behoorlijke invloed op uit oefenen. Om het geheugen op te frissen zal hij een korte samenvatting geven van de vorige avond.

Gist cellen 

Het bottelen van de cursisten start om 19:00 uur zodat we om 20:00 klaar zijn en aan kunnen schuiven bij de clubavond.  

 
 
 Gezamenlijke brouwdag; Black IPA
Za. 27 april 2013
09:00 - 17:00 uur
van Duivenvoorden, Lisserbroek
Walter Bakker

Het bier zal een Black IPA worden, op de clubavond van november 2012 heeft Derek Walsh hier een aansprekende presentatie overgehouden. Voor alle ingredienten, mouten, hop en gist zal worden gezorgd. Ook zal de catering weer aanwezig zijn met allerlei lekkers.

Voor wie niet goed bekend is met dit type bier; een Black IPA is een diep donkerrood tot zwart bitter biertype van Amerikaans origine met 6,5 tot 9,0 Vol% alcohol.

Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 11 april 2013 binnen te zijn, en de betaling moet voor 23 april op de bankrekening te staan.

Brouwdag

 
 
 Clubavond bij Huisbrouwerij Klein Duimpje in Hillegom
Vr. 26 april 2013
20.00 uur
Huisbrouwerij Klein Duimpje
Nico van Kampen


Vanavond gaan wij de nieuwe brouwerij van Erik Bouman bezoeken.

Leuk om te zien hoe een voormalig hobbybrouwer zijn hobby heeft weten uit te bouwen tot een bloeiend bedrijf in de groei.

Klik hier om een route beschrijving te zien

 

 

Hazelnoot_20Porter Erik_20Boumanrauch_weizen

 
 
 Brouwcursus Derde Avond
Do. 25 april 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Theo van Eijden

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Excursie naar BelgiĆ« (Excursie zit vol)
Do. 25 april 2013
7:45
Station Hoofddorp,
Christopher Kokhuis

IMG_7062

Maximale aantal deelnemers is bereikt.

Bezoek aan;

Brouwerij Het Anker in Mechelen,

Het biercentrum van professor Delveaux in voormalige brouwerij de Kroon in Neerijse,

Bezoek aan bier stad Leuven.

Deelname na inloggen en inschrijven op onze website, kosten voor deze excursie zijn 50 euro.

Deelnemers dienen zelf zorg te dragen voor lunch en avondeten.

Kosten overmaken op rekening 7228352 t.n.v. Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat Hoofddorp

o.v.v. Excursie plus lidnummer.

Programma: 07:45 Verzamelen bij de Rode Man nabij station Hoofddorp.

11:00 uur Bezoek aan brouwerij Het Anker te Mechelen.

14:00 uur Bezoek aan biercentrum van professor Freddy Delveaux (voormalige brouwerij de Kroon).

17:00 uur Bezoek aan Leuven om op eigen gelegenheid te eten.

22:30 uur Bus arriveert bij de Rode Man te Hoofddorp.

 
 
 Brouwcursus Tweede Avond
Do. 18 april 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Theo van Eijden

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Brouwcursus Eerste Avond
Do. 11 april 2013
19:30
Kattegat, Hoofddorp
Theo van Eijden

Workshop Bierbrouwen

Klik hier voor meer informatie

 
 
 Clubavond: Herman Verbeek ontwikkelaar van Tcontrol
Vr. 29 maart 2013
20.00 uur
De Boerderij. Hoofddorp
Erik Deelissen

Herman Verbeek komt een presentatie geven over Tcontrol, een programma voor amateur en micro brouwers

voor de controle gedurende het maischen en vergisten.

Klik hier voor meer informatie

Na afloop van de presentatie gaan we het bier, de Chouffe,  van de gezamelijke brouwdag van november proeven. Dit is een proeverij in klein comité tussen de brouwers van het bier onderling. Doel is een indruk te krijgen tussen de verschillen die er zijn en achter halen wat de bepalende de factoren zijn geweest. Neem 2 tot 3 flesjes van je bier mee.  

 
 
 Clubavond; Algemene Leden Vergadering en Flessen spoelen
Vr. 01 maart 2013
20:00 uur
Boerderij
Theo van Eijden
Deze avond weer de jaarlijkse leden vergadering. We houden het zoals altijd weer kort, dat kan omdat alle noodzakelijke informatie reeds via de website beschikbaar is gesteld. Natuurlijk is er wel het traditioneel rondje van het bestuur daar staan we wat langer bij stil. Tevens zullen we deze avond het spoelen van flessen bespreken. Onder de leden is een groot onderzoek gehouden en deze informatie zullen we aan jullie terugkoppelen.  
 
 Brouwdag. We gaan een Koyt bier brouwen !!
Za. 02 februari 2013
09.00 - 17.00 uur
Lisse
Nico van Kampen

 

Nog ruim op tijd voor het ONK2013

en later voor de eigen clubkampioenschappen

gaan we een poging doen om een lekker Koyt bier te brouwen.

   gagelplant 3

 Het recept is bijna klaar !

We zullen denk ik niet kunnen garanderen dat het het winnende bier van de Jopen Koyt Kloon wedstrijd zal zijn. We gaan het wel proberen !

 Kruiden en specerijen Wel roep ik jullie op om bij te dragen aan het recept met suggesties ! mail mij daarom al je voorstellen die je wilt delen met alle clubleden. gagelplant 1

 Alle ingrediënten van het basisrecept zullen uiteraard via de brouwdag inschrijving beschikbaar gesteld worden.

Schrijf je snel in ! Meer als 100 man passen er niet in ;-)

 koyt

 Uiteraard staan het jullie vrij je eigen variaties aan te brengen middels het schuiven/toevoegen/weglaten van ingrediënten.

 Een groot voordeel van de brouwdag is de mogelijkheid om de nodige 'last minute' tips te krijgen van alle aanwezige experts.

Als storting voor het maischen zal er inzitten:Gerst

Gerstemout

Tarwe (mout)

Haver (vlokken)

Cara120

Zwarte Mout

 

 

 

Het gruitmengel bevat:Gagelplant 2

Gagel,

Koriander

Bergamot

Zoethout

Hop (ter conservering)

 

Maischen:

standaard 3 granen schema (Zoet).

 

 

Gist:

Inglish Ale

 

 

 

 

 
 
 Clubavond: Jaar- en Gruitbieren en evaluatie brouwdag IPA
Vr. 25 januari 2013
20:00 uur
Boerderij
Walter Bakker

Presentatie van de jaarbieren.

Deze avond komt Brouwerij Jopen een presentatie geven. De brouwer gaat vertellen hoe dit bier gemaakt wordt en zal allerlei pikante details onthullen.....

Na afloop van het officiele gedeelte kunnen de brouwers die op de brouwdag van september de IPA hebben gemaakt in klein verband hun bier gezamenlijk proeven en beoordelen. Centraal staan de verschillen en hoe deze tot stand zouden kunnen zijn gekomen. Iedereen wordt verzocht 2 tot 3 flesjes mee te nemen.