Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Clubavond: Terroir van de hop
Vr. 18 december 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond hebben we een bijzondere gast uitgenodigd, Ann van Holle die werkzaam is bij de Proefbrouwerij in Lochristie. Wat betreft de inhoud van de voordracht, zullen volgende thema's aan bod komen:

  • Brouwwaarde van hop: welke zijn de belangrijkste kwaliteitsparameters voor zowel hoptelers als brouwers en hoe kunnen deze bepaald worden?

  • IWT O&O-project ʻSingle-Hop Technologieʼ: studie van 20 hopvariëteiten en afgeleide bieren gedurende 3 oogstjaren - 2010, 2011 en 2012, met als doel hop als grondstof in al haar facetten beter te begrijpen

  • ‘Single Hop Science’ programma, een initiatief van de ʻproefʼ brouwerij, waarbij onder meer nieuwe hopvariëteiten worden uitgetest in samenwerking met binnen- en buitenlandse hopleveranciers en –distributeurs en praktijkstudies worden uitgevoerd naar de plukrijpheid van hop, batch-gebonden variaties in de brouwwaarde van een bepaalde hopvariëteit, de impact van zaad in hop, de impact van het ʻterroirʼ waaronder groeilocatie.

  • Natuurlijk een kleine proeverij van bier met dezelfde hop maar van verschillende landen.

 
 
 9e Winterbierfestival te Wormer
Za. 12 december 2015
15:00-21:00
Sporthal Spatterstraat Wormer
Erik Deelissen

Winterbierfestival Wormer

Inmiddels zijn alle brouwers bekend die op het Winterbierfestival hun Kerst- en Winterbieren gaan presenteren op zaterdag 12 december. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom (vanaf 18 jaar met polsbandje) als de fusten worden aangeslagen. Onder het genot van een hapje en een drankje kan er in de gezellige ambiance weer worden genoten. De sfeervolle muziek van Willem zal wederom te horen en te zien zijn op de digitale wand.

De volgende brouwers komen vanuit hethele land naar ons toe:

  1. Texelbierbrouwerij – Texel

  2. Het Uiltje – Haarlem

  3. Klein Duimpje - Hillegom4.De Arn – Rijswijk

  4. De Koperen Kat – Delft

  5. De Eem – Amersfoort

  6. Pampus – Amsterdam

  7. Brouwerij Egmond – Egmond

  8. Duits&Lauret (fortbrouwerij) – Everdingen

  9. Breugem – Zaandijk

  10. SNAB – Purmerend

  11. De Lepelaer - Oude Sluis

  12. Dampegheest – Limmen

  13. Brouwerij Eanske – Enschede

  14. Berging brouwerij – Purmrend

  15. Santpoorts bier – Santpoort

  16. Brouwerij De Monnick – Monnickendam

  17. Praght bierbrouwerij - Dronten

  18. Het Heinen Huis - Wormer

Waarom wij: Wij onderscheiden ons van de andere vele Zaanse kroegentochten door het feit dat de brouwers zelf naar ons toe komen i.p.v. de producten. Dit levert een indrukwekkende en gevarieerde brouwerslijst op waar voor een ieder wel iets tussen moet zitten. Verder horen wij vaak dat er "een hoog reüniegevoel heerst". Het festival kent een laag commercieel karakter, kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel!

Laat je verrassen! Er zal ook dit jaar weer een begeleidend boekje zijn voor de liefhebbers met de nodige productinformatie. Houd de website in de gaten http://www.winterbierfestival-wormer.nl/

Het feestje zal tot 21.00 uur duren. Daarna moeten we weer afbreken om de volgende dag plaats te maken voor de vlooienmarkt. Boven in Het Heinen Huis zal DJ John het feestje nog wat verlengen! Tot ziens op zaterdag 12 december in de sporthal aan de Spatterstraat in Wormer.

Mocht er meer info nodig zijn, laat het dan even weten. In ieder geval alvast dank voor de medewerking en wellicht ook tot de 12e.

 
 
 Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
Za. 28 november 2015
9.00 - 16.00 uur
Lisserbroek
Daniël van der Slikke

De tijd van het jaar maakt het mogelijk voor velen om een bier op een lage temperatuur te kunnen laten vergisten. Zeker als je niet over een gistkast beschikt. Het bier dat we brouwen is een Schwarz, vergist met een ondergist. Dit bier is de Duitse tegenhanger van de Engelse stout. Het zal een niet te zwaar bier zijn van rond de 5% alcohol, een goede doordrinker dus. Deze clubbrouwdag zal weer bij de familie Duivenvoorden plaatsvinden in Lisserbroek. Schrijf je in, na inloggen op de website. Kosten verbonden aan deze brouwdag zijn 5 euro per 10 liter bier.

Adres: Kwekerij E. Duivenvoorden

Turfspoor 57

2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 12 november binnen te zijn. Vergeet niet de betaling op de rekening van onze penningmeester over te maken. Dit alles in verband met het tijdig bestellen van de benodigde grondstoffen.

 
 
 OCK 2015, Gildekampioenschappen Bierbrouwen
Za. 28 november 2015
18.30 uur
Leerhotel Het Klooster Daam Fockemalaan 10 3818 KG Amersfoort
Erik Deelissen

Op 28 november is het zover! Dan wordt bekend gemaakt welk Gilde zich kampioen Bierbrouwen 2015 mag noemen. Zoals bekend organiseert bierbrouwgilde de Amervallei dit nu al spraakmakende en veel aandacht krijgende event. Via de site www.ock2015.nl kunnen leden van erkende Bierbrouwgildes in Nederland zich inschrijven om zich te meten met de crème de la crème van bierminnend Nederland. Alle informatie omtrent regelementen en dergelijke, alsmede inschrijving is daar te vinden. Ook via Facebook wordt ruchtbaarheid aan deze noviteit gegeven; dit alles om zoveel mogelijk gilden en leden te bewegen mee te doen. Een waardig kampioenschap dient een kwalitatief hoog spelersveld te kennen dus jouw aanmelding is ook van belang!

Dus: heb jij dit al gedaan? En zo niet, waarom niet alsnog inschrijven?

Het geeft je de kans om je ingezonden bier professioneel te laten jureren en constructieve feedback te krijgen, hoe je je brouwsels nog beter kunt maken. Daarnaast is de deelname aan het bierdiner aan te raden. Voor een zeer aantrekkelijke prijs een vijfgangen diner met vijf verschillende topbieren, afkomstig uit Amersfoort en omstreken. Mis dit niet! Inschrijven kan nog tot 29 oktober.

beerbrew_25Om deze happening wat meer ‘body’ te geven ontvangt deze clubkampioen meer dan de obligate beker en eervolle vermelding…  De winnaar keert die avond huiswaarts met een spectaculaire hoofdprijs: De Beer Brew 25 met een totaalwaarde van 779,- euro!! Deze Beer Brew komt geheel compleet, dus inclusief spiraalkoeler, pomp en aansluitingen en wordt ter beschikking gesteld door Brouwland uit Beverlo (Belgie), in samenwerking met hun Nederlandse verkooppunten. Met deze installatie wordt bierbrouwen nóg meer een feest en is het mogelijk om met zeer constante kwaliteit perfecte brouwsels te componeren.

Kans maken op deze geweldige prijs? Schrijf je dan vandaag in (maximaal 2 brouwsels) op de website van het OCK. Actuele informatie en wetenswaardigheden kun je op de OCK FaceBook pagina vinden.  Indien je deze pagina ‘liked’ blijf je automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 
 
 Hevelfilters, theorie en praktijk
Vr. 27 november 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Hevelen en filteren van de maisch: deze presentatie zal door Theo van Eijden gegeven worden. Neem allemaal je hevelfilter mee, maar dat kan ook zijn je pan met filterplaat. We willen deze avond een groot vergelijkend warenonderzoek houden onder alle hevelfilters en filterplaatsystemen die wij als brouwers van het 't Wort Wat  hebben gefabriceerd. Eerst een stukje theorie over het principe van filteren en het doel, daarna een ‘kijk en vergelijk’ houden. Je kunt hier je ideeën opdoen maar ook je eigen stukje vernuft aan de clubleden tonen. Het meest innovatieve concept van filtratie zullen we belonen met een gepast geschenk.  

En verder:

  • Nico van Kampen geeft een presentatie over de nieuw op te zetten Gadgetcommissie.
  • Walter Bakker geeft een presentatie over de nieuw op te zetten Kwaliteitscommissie.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier meenemen te beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen gaan maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your Own en Zymurgy. 
  • De Inkoopcommissie zal bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist.
 
 
 Brouwcursus Derde Avond
Do. 19 november 2015
19:30 - 22:00 uur
Wijkcentrum Zomerpark, Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.

 
 
 Brouwcursus Tweede Avond
Do. 12 november 2015
19:30 - 22:00 uur
Wijkcentrum Zomerpark, Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.

 
 
 Brouwcursus Eerste Avond
Do. 05 november 2015
19:30 - 22:00 uur
Wijkcentrum Zomerpark, Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.

 
 
 Clubavond: clubkampioenschappen
Vr. 30 oktober 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze keer zullen we in groepen bepalen welke bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2015’ en daarmee de brouwer verheffen tot clubkampioen. Het beste bier zal ook bij Jopen in het groot worden gebrouwen.  Zoals al bekend, worden dit jaar een IPA, een Oester Stout en een vrije klasse gekeurd. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE  flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijkertijd met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met gouden kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. Het inschrijfformulier is niet meer in het clubblad gevoegd maar staat alleen op de website. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren.

Er zal geen traditionele proeftafel zijn. 

De bibliotheek is wel aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your Own en Zymurgy. 

De Inkoopcommissie zal de bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist.

 
 
 Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
Za. 03 oktober 2015
9.00 - 16.00 uur
Lisserbroek
Daniël van der Slikke

Op deze dag gaan we een beproefd recept van de hand van Walter Bakker brouwen nl. een Quadrupel. Een mooi donker, moutig en alcoholisch bier door het gebruik van speciale Engelse mouten van Thomas Fawcett & Sons Ltd. Deze clubbrouwdag zal weer bij de familie Duivenvoorden plaatsvinden in Lisserbroek. Schrijf je in, na inloggen op de website. Kosten verbonden aan deze brouwdag zijn 5 euro per 10 liter bier.

Adres: Kwekerij E. Duivenvoorden

Turfspoor 57

2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 19 september binnen te zijn. Vergeet de betaling niet op de rekening van onze penningmeester over te maken. Dit alles in verband met het tijdig bestellen van de benodigde grondstoffen.

 
 
 Clubavond proefpanels Heineken en smaakafwijking
Vr. 25 september 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Erik Deelissen

Deze avond komt Eric Welten van Heineken en presentatie geven over de werkwijze van Heineken met zijn proefpanels en een klein aantal smaakafwijkingen zullen behandeld en geproefd kunnen worden. 

De Polderbok commissie geeft een kleine presentatie over het tot stand komen van de Polderbok 2015. Ook zal de Polderbok commissie de dozen Polderbok die besteld en betaald zijn afleveren.

Tevens inleveren bieren voor de clubkampioenschappen, hiervoor dient u in te loggen en naar de kampioenschap commissie te gaan en het formulier in te vullen en te verzenden, een exemplaar wordt ook naar uw email adres verzonden.

De proeftafel zal deze clubavond niet aanwezig zijn i.v.m. de lengte van de presentatie van Eric Welten. 

De bibliotheek zal deze avond niet aanwezig zijn, wilt u boeken inleveren neem ze dan de volgende clubavond van oktober mee. 

De Inkoopcommissie zal de bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist.

 
 
 OBBK Open Bergsche Bierbrouwkampioenschap
Za. 19 september 2015
14:00 - 22:00
Provoosthuis Potterstraat 36 Bergen op Zoom
Erik Deelissen

Poster_Bergs_BierfestivalHet Bergsche Bierbrouwersgilde organiseert op bovengenoemde datum het jaarlijkse "Open Bergsche Bierbrouwkampioenschap (OBBK)"
Bij dezen worden jullie allen uitgenodigd om hieraan deel te nemen. De keuring en prijsuitreiking zal gelijk plaats vinden met het Bergs Bierfestival, zodat een gezellig, bierig en muzikale entourage verzekerd is. Alle informatie over het festival, inschrijvingsformulieren (inschrijven kan tot begin september). Kosten, reglement, foto's etc. vindt je op onze vernieuwde website: http://bergsbierfestival.nl. Wij rekenen op jullie deelname. Het maximaal aantal deelnemers is wegens voldoende keurmeesters wederom 175, maar schrijf je snel in. (Vorige jaren hebben we vroegtijdig de inschrijving moeten sluiten.)

Wilt u op de hoogte blijven van de verdere organisatie van het festival en de wedstrijd, dan kunt u ons volgen via facebook!
https://www.facebook.com/BergsBierfestival?fref=ts

 

 
 
 Clubavond: BBQ
Vr. 28 augustus 2015
18:00 - 24:00 uur
Lisserbroek
Jan Wurpel

Op vrijdagavond 28 augustus hebben we onze jaarlijkse BBQ op het bekende adres van de familie Duivenvoorden. (Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek).

We zullen weer een speenvarken laten garen en er is top vlees beschikbaar. Neem zelf bieren en een goed glas mee en wissel die uit met collega-leden. Ook eigen gebrouwen bier op een fust(je) zijn van harte welkom. Voor de niet bierdrinkers is er fris en wijn aanwezig.

Inschrijven via de website. Sluitingsdatum inschrijvingen is 20 augustus. Deelname aan de BBQ kost € 15.-.

 
 
 Clubavond: Jacques Bertens bespreekt Saison
Vr. 26 juni 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Jacques Bertens, bekend in brouwend Nederland van het forum Hobbybrouwen.nl, komt een presentatie geven over de Saison. Een bierstijl die in hoge mate aan populariteit wint. Welke soorten zijn er en wat is er speciaal aan een Saison? Deze keer zal er een uitgebreide proeverij zijn van Saison bieren ter ondersteuning van zijn presentatie.

Ook zal Walter Bakker een kleine presentatie geven over de nieuw op te richten kwaliteitscommissie.

De bibliotheek is weer aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your Own en Zymurgy. 

De Inkoopcommissie zal de bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist.

 
 
 Brand Bierbrouwwedstrijd
Za. 30 mei 2015
Wijlre
Erik Deelissen

Nieuwe editie Brand Bierbrouwwedstrijd

Welke thuisbrouwer brouwt de beste Saison van Nederland?

Brand Bier en bierconsumentenvereniging PINT hebben een nieuwe uitdaging voor Nederlandse thuisbrouwers: het brouwen van de beste Saison. De winnaar mag samen met de Brand meesterbrouwers zijn Saison brouwen in onze bierbrouwerij in Wijlre.
Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Het droge en lichte bier (3-4 vol. % alcohol) werd vroeger in de winter op de boerderij gebrouwen en in de zomermaanden als dorstlesser gedronken door landarbeiders. Gerstemout was duur en om de kosten te drukken, werd het bier deels aangevuld met granen die de boeren zelf verbouwden. Voor de industrialisatie van het bierbrouwen was het moeilijk om een langere houdbaarheid te bereiken en om het rinzige karakter te verzachten, werden kruiden en specerijen toegevoegd. Modernere versies van Saison worden het hele jaar door gebrouwen en zijn sterker (4,5 – 6,5 vol % alc.), constanter van smaak en minder kruidig.

 
 
 Clubavond: Presentatie bieren clubkampioenschap
Vr. 29 mei 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond zullen de bieren van de clubkampioenschap besproken en geproefd worden. In twee presentaties wordt dieper op deze bierstijlen ingegaan en besproken wat kenmerkend is aan deze types. De presentatie zal vergezeld gaan van een proeverij van deze bierstijlen.

Deze bieren worden als recept via de inkoopcommissie in april in het programma opgenomen en op de clubbrouwdag van eind april/begin mei.

De voor 2015 vastgestelde bieren zijn:

  • Oyster Stout (ook ONK bier)   **clubbrouwdag zaterdag 2 mei
  • Single hop IPA    **inkooppakket april
  • Vrije klasse (alles behalve een single hop IPA en Oyster Stout)

Ook zal er weer de traditionele proeftafel zijn: leden kunnen hun eigen gebrouwen bier delen met clubleden en bediscussiëren wat er goed aan is of wat er te verbeteren valt. 

De bibliotheek is weer aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your Own en Zymurgy. 

De Inkoopcommissie zal de bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist. 

 
 
 Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
Za. 02 mei 2015
9.00 - 16.00 uur
Lisserbroek
Daniël van der Slikke

We gaan met zijn alleen weer gezellig een bier brouwen. Ieder komt met zijn eigen installatie en gaat met hetzelfde recept zijn eigen bier brouwen. Voor alle grondstoffen, mout, hop en gist wordt gezorgd, neem alleen wat eigen tijd mee. 

Het bier dat we gaan brouwen is een stout. Het recept zal zo gemaakt worden dat het bruikbaar is om oesters toe te voegen om zo een oesterstout te maken (voor de liefhebber). De oesterstout is een van de bieren voor de clubkampioenschappen van dit jaar. Oesters dien je zelf mee te nemen! Oesterstout is een bier met een vleugje zee-smaak van oesters. Tijdens het brouwproces wordt het wort van dit bier over oesterschelpen gepompt.

Voor wie niet goed bekend is met dit type bier, hier de omschrijving van de Schelde Brouwerij: Oesterstout (8,5%). Deze stout brengt u dankzij een onbestemde vleug zilt een stuk dichterbij de kust. Onder een beigekleurige schuimkraag schuilt een krachtig bier, vol van smaak en rijk van geur. Zijn robuustheid wordt opgebouwd uit het zoete van fruit en karamel en het bittere van hop en geroosterde mout. De Oesterstout laat een parel achter op uw tong en smaakt lang en gelaagd na.

Adres:

Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek

Uw aanmelding dient voor 19 april 2015 binnen te zijn, en de betaling moet voor 30 april op de bankrekening te staan. Inschrijven gaat via de website, kosten zijn € 5,- per 10 liter. Je kan je vast inschrijven dan is je plaatsje reeds vast gelegd. 

Ook de catering is weer aanwezig. Na afloop bestaat de mogelijkheid om even na te zitten met een lekker bittergarnituurtje.

 
 
 Clubavond: Adrie Otte heeft moeten opzeggen. Edwin de Redelijkheid en Erik Bakker geven presentatie
Vr. 24 april 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Erik Deelissen

Vanwege een belangrijke vergadering heeft Adrie Otte moeten opzeggen.
Twee leden van onze vereniging zijn bereid om op deze clubavond een kleine presentatie te geven.
Edwin de Redelijkheid en Erik Bakker hebben eind 2012 de brouwcursus bij Titus en Theo gevolgd.
Na succesvol diverse bieren te hebben gebrouwen hebben zij de stap gewaagd op de commerciële tour te gaan.
Zij hebben nu het biermerk BE+ER in de markt gezet bestaande uit de letters van hun initialen en daarmee een beetje gehusseld.
Hun bieren brouwen zij als huurbrouwer bij diverse brouwerijen.
Mocht je zelf ook wilde plannen hebben kom dan zeker op onze clubavond langs.

Doorbreek de SG 1020 grens indien nodig. Welke stappen tijdens het brouwproces zijn van invloed op het eind SG. Daar komt Adrie Otte vanavond een lezing over geven. Adrie Otte is bij de meesten bekend als de auteur van het boek “H2O verander water in bier”. Adrie heeft ook zijn eigen brouwerij 't Witte Paard. Kijk maar eens rond op zijn website: Brouwerij 't Witte Paard. Adrie is tevens voorzitter van het  Brouwersgilde De Roode Toren. Komt allen op tijd want we beginnen gelijk met de lezing omdat Adrie nog deze avond met de trein terug moet naar Zutphen.

Ook zal er weer de traditionele proeftafel zijn, leden kunnen hun eigen gebrouwen bier delen met club leden en bediscussiëren wat erg goed aan is of wat er te verbeteren valt. 

De bibliotheek is weer aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your  Own en Zymurgy. 

De Inkoopcommissie zal de bestellingen die tijdig zijn gedaan uitleveren aan de leden. Het Pakket-van-de-Maand is weer af te halen, compleet met mouten, hop en gist. 

 
 
 Brouwcursus Derde Avond
Do. 23 april 2015
19:30 uur
Wijkcentrum 't Kattegat
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het bier type dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.

 
 
 Excursie Verre Oosten (
Za. 18 april 2015
7.45
De Boerderij
Michael Woolthuis

Excursie naar het verre oosten, met bezoeken aan:

  • Brouwerij Rodenburg in Rha, met een rondleiding en een proeverij van 4 of 5 bieren
  • Stadsbrouwerij Cambrinus in Zutphen, met een rondleiding en een proeverij van 6 proefglazen
  • Brauhaus Stephanus in Coesfeld, met een rondleiding, een glas bier en een diner.

Vertrek om 7.45 bij De Boerderij.
We zijn terug om 22.15
Kosten: € 72,50 per persoon.

Schrijf je in door in te loggen op de website, en dan “Voor leden” → “Excursie”.

 

 

RodenburgStephanusCambrinus

 
 
 Brouwcursus Tweede Avond
Do. 16 april 2015
19:30 uur
Wijkcentrum 't Kattegat
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het bier type dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.

 
 
 Brouwcursus Eerste Avond
Do. 09 april 2015
19:30 uur
Wijkcentrum 't Kattegat
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het bier type dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kun je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken. 

 
 
 Clubavond, Bezoek Jopen Brouwerij in de Waardepolder
Vr. 27 maart 2015
20:00 uur
Emrikweg 19, 2031 BT Waardepolder Haarlem
Nico van Kampen

Proeflokaal Waardepolder

Vanavond brengen we een bezoek aan de nieuwe bottelarij en Lagerhuis van Jopen in de Waardepolder. Jopen heeft daar in het nieuwbouwgedeelte van hun vestiging een compleet nieuwe bottelarij/Lagerhuis neer laten zetten. Tevens is er een proeflokaal met uitzicht hierover.

Voor een ieder die voor aanvang van deze besloten avond (vanaf 8 uur) daar een hapje wilt eten is er de mogelijkheid om al voor die tijd binnen daar te lopen.

filmpje !!

Oproep van Christopher Kokhuis

Brouwvrouwen en brouwbroeders,

Om het makkelijk te maken en niet te lang onderweg hoeven te zijn naar onze clubavond op vrijdag 27 maart 2015 in het proeflokaal van Jopen brouwerij in Haarlem, Waarderpolder, bieden wij de mogelijkheid te reizen met met A-TaxdeVries (of Taxi Jappie) vanaf ons eigen honk 'De Boerderij. Handig voor de Hoofddorpers (of anderen die van de optie gebruik willen maken). Kosten hoofdelijk om te slaan en af te rekenen met de chauffeur. De keuze van de vervoerder hangt af wie het meest aantrekkelijk is. In zo'n taxi passen, ik meen, 8-9 personen.

  • Heenreis om ? (19.30 uur?)
  • Terugreis om ? (23.59 uur?)
  • Nog nader onderling te bepalen.
  • Vertreklocatie 'De Boerderij'

A-Tax deVries is €50 enkele reis. Maatgemaakt en dus-van-deur-tot-deur! Er kunnen 8 mensen in de bus.

Aanmelden bij Christopher

Groet, Christopher

 
 
 1000 en 1 gist brouwdag
Za. 21 maart 2015
14:00 tot 16:00
Brouwerij de 7 Deugden, Osdorp
Theo van Eijden

Vorig jaar hebben we als vereniging een Single Hop brouwdag georganiseerd. Daar hebben we ongeveer 25 brouwsels gemaakt door even zoveel verschillende brouwers. Zij kregen allen een andere hop, maar het recept voor het bier was voor het overige gelijk. Resultaat: 25 bieren met alle een verschillend hop karakter. Na het bottelen zijn alle bieren weer verzameld en verdeeld onder de brouwers. Zodoende kreeg iedere bouwer ongeveer 2 tot 4 flesjes van alle bieren. Hierdoor was het goed te beoordelen welke hop je prettig vindt en welke niet. Het was een hele proeverij om alle bieren te beoordelen, zeker ook omdat het hop karakter met het verstrijken van de tijd ook nog aan verandering onderhevig was.

Dit jaar gaan we weer een dergelijk experiment uitvoeren maar nu gaan we met de gist variëren. Op zaterdag 21 maart gaan we bij Brouwerij de 7 Deugden in Amsterdam Osdorp één groot bier maken, afhankelijk van het aantal aanmeldingen 600 tot 1000 liter. Ieder die inschrijft krijgt van die wort een bepaalde hoeveelheid liters mee naar huis en per brouwsel een andere gist. Dit kan zijn een vloeibare Wyeast gist of een droge korrel gist. Na de vergisting en botteling worden alle bieren weer verzameld en evenredig verdeeld onder de deelnemers. Doel van dit experiment: de verschillen in smaak, karakter en vergistingsgraad van de diverse brouwgisten vergelijken. Omdat er één groot bier gemaakt wordt is het uitgangspunt voor iedereen gelijk en zullen de verschillen alleen veroorzaakt worden door vergistingstemperatuur en gist. Als een brouwer thuis temperatuur gecontroleerd kan vergisten, kan hij de opdracht mee krijgen zijn wort op een bepaalde temperatuur te vergisten. Zo kunnen we een bepaalde gist op meerdere temperaturen vergisten en goed het effect van temperatuur op de vergisting waarnemen. Je hoeft die dag dus geen bier te brouwen maar alleen je gistvat mee te nemen en deze bij de brouwerij te laten vullen. Het bier dat we brouwen is een Bijna Blond, een neutraal bier waarin het effect van de gist goed herkenbaar zal zijn.

  • De minimum inschrijving is 25 liter
  • Er is geen maximum aan het aantal liters gesteld, maar afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan het zijn dat de hoeveelheid toebedeelde liters verminderd wordt om iedereen zijn deel te kunnen geven.
  • Vooraf zal worden gecommuniceerd hoeveel liters zijn toebedeeld.
  • Bekend maken van de datum en locatie van inleveren en verdelen van het bier zal op een later tijdstip plaatsvinden.
  • De inschrijving is geopend maar het aantal inschrijvingen is beperkt tot 35 deelnemers, deelname in volgorde van aanmelden.
  • Bij inschrijven vermelden of je temperatuur gecontroleerd kan vergisten.

Locatie:
Brouwerij De 7 Deugden
Osdorperweg 578 achter
1067 SZ Amsterdam
020 - 667 3221

 
 
 Deltabier festival
Zo. 15 maart 2015
13:30 - 20:00 uur
De goederenloods Goes
Erik Deelissen

Delta_Bier_2015De Deltabrouwers, Zeeuws Amateur Bier Brouwers Gilde houdt op deze dag hun 21ste Deltabier festival.

Gratis toegang. Zie: deltabrouwers

 
 
 Clubavond, Algemene Leden Vergadering
Vr. 06 maart 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden
  • Deze avond weer de jaarlijkse ledenvergadering. We houden het zoals altijd weer kort; dat kan omdat alle noodzakelijke informatie reeds via de website beschikbaar is gesteld. Natuurlijk is er wel het traditioneel rondje van het bestuur, daar staan we wat langer bij stil.
  • Na afloop van het officiele gedeelte van de avond zal Ben Uijtenhaak een presentatie geven over een magneetroerder die hij zelf heeft gemaakt. Deze is in bouwpakketvorm beschikbaar en kan worden aangeschaft, zodat je zelf je eigen magneetroerder kan maken voor het opkweken van giststarters.
  • De traditionele proeftafel is er voor leden die hun eigen gebrouwen bier kunnen delen met clubleden en bediscussiëren wat er goed aan is of wat er te verbeteren valt.
  • De bibliotheek zal weer aanwezig zijn met o.a. diverse brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your Own en Zymurgy. Nieuw is het driedelige Hop Compendium, met een beschrijving van alle bekende hop soorten.
  • De inkoopcommissie zal de bestellingen uitleveren van het pakket van de maand, dat deze maand een Barly Wine is. 

 

 
 
 Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
Za. 07 februari 2015
9.00 - 16.00 uur
Lisserbroek
Daniël van der Slikke

saison dupont

Het bier dat we deze dag gaan brouwen is een Saison. Een mooi commercieel voorbeeld is Saison Dupont. Mooi bier dat goed dorstlessend is. Een aanrader voor de zomermaanden.

Inschrijven kan tot 18 januari. Kosten: 5 Euro voor 10 liter. Inschrijven via de website, na inloggen.

 
 
 Clubavond met Ron Pattinson
Vr. 30 januari 2015
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

The Home BrewerDeze avond zal Ron Pattinson  als spreker de avond verzorgen en de historie van typisch Engelse bieren behandelen. Hij is bekend van zijn blog barclayperkins.blogspot.com. Ook heeft hij diverse publicaties op zijn naam staan over de historie van bier in het Verenigd Koninkrijk. Ron is de schrijver van het boek: The Home Brewer’s Guide to Vintage Beer. Hier vind je een oud recept van een stout dat Ron heeft teruggevonden: historical recipes.

Ook zal er na afloop van de presentatie weer de traditionele proeftafel zijn. Leden kunnen hun eigen gebrouwen bier delen met medeclubleden en bediscussiëren wat er goed aan is of wat er te verbeteren valt. 

De bibliotheek zal weer aanwezig zijn met o.a. diverse brouwboeken en maandbladen zoals  het Amerikaanse Brew Your  Own en Zymurgy. Nieuw is het driedelige Hop Compendium, met een beschrijving van alle bekende hop soorten. 

De inkoopcommissie zal de bestellingen uitleveren van het pakket van de maand, dat deze maand een Saison is.