Het Bergsche Bierbrouwersgilde organiseert op zaterdag 16 september 2017 wederom het jaarlijkse "Open Bergsche Bierbrouwkampioenschap (OBBK)"
De wedstrijd is een wedstrijd voor hobbybrouwers, waarbij de bieren zullen worden gekeurd door officiele keurmeesters. Dus wil je weten wat de keurmeesters van jouw zelf gebrouwen bier vinden, schrijf je dan in.
De keuring en prijsuitreiking van het OBBK zal laatsvinden tijdens het Bergs Bierfestival, zodat een gezellig, bierig en muzikaal entourage verzekerd is. Alle informatie over het festival, inschrijvingsformulieren (inschrijven tot begin september), kosten, reglement, foto's etc. vindt je op onze website. Zoals vorig jaar is de locatie in en op straat om het Provoosthuis (speciaalbiercafe) in het centrum van Bergen op Zoom.
Wij rekenen weer op jullie deelname. Het maximaal aantal inschrijvingen is wegens het aantal beschikbare keurmeesters wederom 175, maar schrijf je snel in (afgelopen jaren hebben we vroegtijdig de inschrijving moeten sluiten). Wij hopen natuurlijk dat het dit jaar niet nodig zal zijn inschrijvingen af te wijzen.
Wilt u op de hoogte blijven van de verdere organisatie van het festival en de wedstrijd, dan kunt u ons ook volgen via Facebook!
http://www.facebook.com/bergsbierfestival
Clubkalender archief
Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.Clubavond: Food pairing, Bier met Vis | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vr. 29 december 2017
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp |
Let op! deze clubavond is t.o.v. de eerdere publicatie verplaatst, dus 29 december 2017. Na een aantal jaren geëxperimenteerd te hebben met bier en een hapje, bier & kaas, bier & worst, bier & bapa's, willen we nu de combinatie bier & vis gaan uitproberen. Ieder hapje zal vergezeld gaan van een bijpassend bier. En verder:
| |||||||
Clubavond: Clubkampioenschappen | ||||||||
Vr. 24 november 2017
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp |
Deze avond worden de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen gekeurd. Het wedstrijdbier is een dubbel Abdijbier klasse D, welke verkrijgbaar was als inkooppakket via de inkoopcommissie in de maand mei, maar andere zelf (thuis)gebrouwen dubbel abdijbieren zijn uiteraard ook welkom. Een dubbel abdijbier is donker koper tot donkerbruin van kleur. De geur loopt van fruitigheid (banaan), karamel, kandij tot chocolade, met een zoetig tot zoet-bitterige smaak. Enige voorbeelden van een dubbel abdijbier zijn: Chimay rood, Westmalle dubbel, La Trappe dubbel, Affligem dubbel, Leffe dubbel, Grimbergen dubbel en Gerardus dubbel. Daarnaast kunnen alle bieren uit de klasse B en D ingeleverd worden evenals de fantasie— en vruchtenbieren welke niet in de klasse B – D vallen maar in klasse V. En verder:
| |||||||
Gezamenlijke brouwdag: Dubbel | ||||||||
Za. 18 november 2017
09:00 uurLisserbroek Jan Wurpel |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie 'van Duivenvoorde', in Lisserbroek op zaterdag 18 november 2017. We plannen dan een DUBBEL als te brouwen bier in. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigengebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers! Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. | |||||||
Clubavond: Mouterij de Swaen | ||||||||
Vr. 27 oktober 2017
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp |
Voor de clubavond op 27 oktober hebben we Jos Haeck van mouterij The Swaen op bezoek. Jos Haeck, Meester-Brouwer & Mouter, is een van de meest gespecialiseerde en ervaren mout-meesters in Europa. Hij komt ons een presentatie geven over Mouterij The Swaen en de producten die deze mouterij voortbrengt. Zelf heb ik goede ervaringen met de mouten van deze brouwerij. Deze mouten zijn ook te verkrijgen bij ‘Brouwmaatje’ te Boesingheliede (John Westerveld). Het is dan eveneens de avond om de bieren voor het clubkampioenschap in te leveren. Klasse B, D en V zijn dan aan de beurt. En verder:
| |||||||
Polderbok 2017 | ||||||||
Do. 26 oktober 2017
Jacques Stricker |
De verkoop van de Polderbok is vanaf nu open. Leden van 't Wort Wat kunnen één (1) doos Polderbok kopen tegen kostprijs van het bier, dus voor € 12.50 per doos van 6 flessen van 0.7 liter. Verdere dozen gaan tegen een dekkende prijs van € 18.00 per doos van 6 flessen. Bestellen gaat via de website na inloggen, onder "Voor leden" -> "polderbok" en betalen direct via Ideal. Dit kan tot 26 oktober 2017. En op = op De uitlevering is op de clubavond van 27 oktober. | |||||||
Brouwdag: Sierra Nevada Ruthless Rye | ||||||||
Za. 14 oktober 2017
09:00 uurLisserbroek Jan Wurpel |
Tijdens deze brouwdag gaan we een kloon van de Sierra Nevada Ruthless Rye brouwen. Een stevig gehopt bier met een forse dry-hopping in de navergisitng. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de afgelopen keer groter was dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijvingstermijn eerder moeten sluiten. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. | |||||||
Clubavond: bij brouwerij Klein Duimpje te Hillegom | ||||||||
Vr. 29 september 2017
20:00 uurHyacintenlaan 2A 2182 DE Hillegom Erik Deelissen |
Deze clubavond zijn wij te gast bij Brouwerij Klein Duimpje. Erik Bouman, ooit begonnen als hobbybrouwer, heeft samen met Louis van Velthoven deze brouwerij opgericht. Er zal gelegenheid zijn de uitbreiding van zijn brouwerij te bekijken. In de afgelopen jaren is er diverse nieuwe apparatuur aangeschaft. Een nieuwe brouwinstallatie, vergistingstanks, bottellijn. Dus genoeg om te bekijken en gezellig om van de daar aanwezige bieren te proeven. | |||||||
Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK) | ||||||||
Za. 16 september 2017
13:00 - 20-00Provoosthuis, Bergen op Zoom. Theo van Eijden |
| |||||||
Brouwdag 9 september 2017 | ||||||||
Za. 09 september 2017
08:30Lisserbroek Jan Wurpel |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie 'van Duijvenvoorde', in Lisserbroek op zaterdag 9 september 2017. We plannen dan een Bokbier als te brouwen bier in. Lekker voor als het bokbierseizoen in oktober begint. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigengebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers! Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. | |||||||
Clubavond: BBQ | ||||||||
Vr. 01 september 2017
17:30Lisserbroek Jan Wurpel |
Evenals voorgaande jaren hebben we op deze clubavond van 1 september weer een BBQ. We beginnen 's middags rond half zes. Net zo als verleden jaar zal een cateringsbedrijf voor het vlees, salades en brood e.d. zorgen. Deelname kan met inschrijving via de site. Echter, dat gebeurt nu net zoals bij de brouwdagen: betalen vooraf via IDeal is aangemeld zijn. Voor deelname wordt een prijs van 10 Euro per persoon gerekend. | |||||||
Midzomer Bier & BBQ festival 2017 | ||||||||
Za. 08 juli 2017
13:00 - 21:00Brouwerij Klein Duimpje, Hillegom Erik Bouman |
||||||||
Clubavond: Presentaties Nick Oud en Gery Uijtenhaak | ||||||||
Vr. 30 juni 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Erik Deelissen |
Op deze clubavond zullen twee leden van onze club een presentatie geven: Nick Oud gaat ons uitleggen hoe een etiket vorm te geven en Gery Uijtenhaak geeft een presentatie over schuim.
| |||||||
Clubavond: Keuring bieren clubkampioenschappen A en C | ||||||||
Vr. 26 mei 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Proeven van de wedstrijdbieren: Sterke Saison, klasse A en C. Dat zijn de ‘blonde’ bieren.
| |||||||
Excursie naar Rotterdam (59,95 euro) | ||||||||
Vr. 19 mei 2017
11:00 verzamelen bij de PelgrimRotterdam Christopher Kokhuis |
U KUNT ZICH NIET MEER AANMELDEN VOOR DE EXCURSIE
Programma:
Overige informatie
| |||||||
Clubavond: Presentatie Kwaliteitscommissie | ||||||||
Vr. 28 april 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Presentatie van de kwaliteitscommissie, met 8 proefbrouwsels waar experimenten zijn gedaan met het apart toevoegen van donkere mouten, late hopping en no-sparge. Dit is gedaan aan de hand van het boek Brewing Better Beer van Gordon Strong. Daarnaast is er een presentatie van Renko Kuperus over het biertype Dubbel dat èèn van de jaarbieren is voor het clubkampioenschap. Zowel bij de presentatie van de kwaliteitscommissie als bij de presentatie van het biertype Dubbel worden er bieren geproefd. Tevens is er deze avond de gelegenheid om de bieren voor het clubkampioenschap voor het type A, C of V in te leveren.
| |||||||
Brouwdag 22 april 2017 | ||||||||
Za. 22 april 2017
09:00 uurLisserbroek |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie 'van Duijvenvoorde', in Lisserbroek op zaterdag 22 april 2017. We plannen dan een Tripel (C), als te brouwen bier in. Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, wie het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. | |||||||
Clubavond: Desinfectie en reinigen | ||||||||
Vr. 31 maart 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond willen we dieper ingaan op het proces van desinfecteren en reinigen van je brouwinstallatie. We hebben Frank van Nimwegen bereid gevonden ons hier een presentatie over te geven. Hij is in 1982 afgestudeerd als medisch- en moleculair microbioloog en gaan werken bij de Verenigde Bierbrouwerijen Breda Rotterdam. Sinds 1990 is hij werkzaam bij Diversey, daar is hij verantwoordelijk voor de verkoop van hygiënemiddelen en systemen aan o.a bierbrouwerijen, zuivelbedrijven en (non)alcoholics in voornamelijk het zuiden van het land. Tot de klantenkring behoren o.a. grote brouwerijen zoals Bavaria, Heineken en Brand. Daarnaast bezoekt hij als brouwerijspecialist ook veel kleine(re) brouwerijen zoals Texel en Bierbrouwerij Breda. Na de lezing zal het voor iedereen duidelijk zijn dat schoonmaken en desinfecteren twee totaal verschillende dingen zijn. Er zal na de lezing van weer genoeg tijd worden gereserveerd voor het stellen van vragen over een van de meest belangrijke stappen van het bierbrouwen.
| |||||||
Clubavond: Algemene ledenvergadering | ||||||||
Vr. 24 februari 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond weer de jaarlijkse ledenvergadering. We houden het zoals altijd weer kort; dat kan omdat alle noodzakelijke informatie reeds via de website beschikbaar is gesteld. Natuurlijk is er wel het traditioneel rondje van het bestuur.
| |||||||
Brouwdag Sterke Saison | ||||||||
Za. 04 februari 2017
08:30Lisserbroek Jan Wurpel |
We gaan weer gezellig brouwen bij de familie 'van Duijvenvoorde', in Lisserbroek. Mede gelet op het feit dat voor het clubkampioenschap 2017 ook een Saison is opgenomen, gaan we die dag een Saison (sterk type) brouwen. Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je vraagt dan bij het invullen dat je een brouwbuddy wenst. Voor de ervaren brouwers onder ons kun je ook als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Verder is er een nieuw veld, waarin je gevraagd wordt om op te geven met hoeveel brouwers je brouwset bemand wordt. Vul dat als-je-blieft in. Inschrijven kan nu al geschieden via de website. Inschrijven kan plaatsvinden tot en met uiterlijk vrijdag 27 januari 2017. | |||||||
Clubavond: Brouwprogramma Brouwhulp | ||||||||
Vr. 27 januari 2017
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Deze clubavond gaan we het gebruik van het brouwprogramma Brouwhulp van Adrie Otten uitgebreid bespreken. Omdat de site van Adrie niet bereikbaar is kun je via deze link het bestand downloaden.
| |||||||