Clubkalender archief
Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.Brouwcursus, Vierde avond. Onderwerp: Bottelen | ||
---|---|---|
Do. 20 december 2018
19:30 uurWijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. | |
Clubavond: Bier met kaas pairing | ||
Vr. 14 december 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Jan Wurpel |
Deze avond staat weer in het teken van bier met iets lekkers, deze keer diverse kazen. We zullen verschillende bieren en hapjes gaan serveren. En verder:
| |
Clubavond: Clubkampioenschappen | ||
Vr. 23 november 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Deze avond worden de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen gekeurd. Het wedstrijdbier is een Schwarz klasse B. En verder:
| |
Gezamenlijke Brouwdag: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA | ||
Za. 17 november 2018
09:00 uurTurfspoor 57, Lisserbroek Nico van Kampen |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorden in Lisserbroek, op zaterdag 17 november 2018. We plannen dan een Sierra Nevada Torpedo Extra IPA in als te brouwen bier. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigengebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers! Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Let op: Nadat je je hebt aangemeld (en dus betaald) wordt het bedrag van de aanmelding a.g.v. een afzegging die gedaan wordt binnen 14 dagen voorafgaande aan de brouwdatum, niet meer gerestitueerd! Ditzelfde geldt voor het niet verschijnen op de betreffende brouwdag.
Link naar een kopie van het Amerikaanse recept. | |
Brouwcursus, Derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden | ||
Do. 15 november 2018
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. | |
Brouwcursus, Tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop. | ||
Do. 08 november 2018
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. | |
Brouwcursus, Eerste avond. Onderwerp: Mouten | ||
Do. 01 november 2018
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. | |
Clubavond: Geschiedenis van het bier in Leiden. | ||
Vr. 26 oktober 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Nico van Kampen |
Deze avond komt historicus Rudolf Ladan ons vertellen over de historie van bier in Leiden. En verder:
| |
Gezamenlijke Brouwdag: Barley-wine | ||
Za. 13 oktober 2018
09:00 uurTurfspoor 57, Lisserbroek Nico van Kampen |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorden in Lisserbroek. Het bier dat we gaan brouwen is een Barley Wine Dark Christmas. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigengebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers! Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. Let op: Nadat je je hebt aangemeld (en dus betaald) wordt het bedrag van de aanmelding a.g.v. een afzegging die gedaan wordt binnen 14 dagen voorafgaande aan de brouwdatum, niet meer gerestitueerd! Ditzelfde geldt voor het niet verschijnen op de betreffende brouwdag. | |
Gistexperiment Blond bier | ||
Za. 29 september 2018
Poesiat en Kater (Amsterdam)Hank Lucas |
De Proeftuincommissie is opgezet om een aantal gezamenlijke ‘experimenten’ op poten te zetten. Doel van deze experimenten is om, met als uitgangspunt één recept (in dit geval een Blond), de invloed van verschillende parameters op de smaak en beleving van bier boven water te krijgen en ‘voor het leven’ vast te leggen.
Voor het eerste experiment op 29 september a.s. zullen wij dit blonde bier gaan vergisten met verschillende gistsoorten. Elke gistsoort geven we aan 4 á 5 personen mee om onder verschillende omstandigheden thuis te laten vergisten. Een parameter waar wij als commissie natuurlijk geen grip op hebben is ‘HOE’ er bij je vergist wordt. Wij hebben daarom een aantal extra vragen aan het inschrijvingsformulier toegevoegd, met als doel om de groepjes zo homogeen mogelijk samen te kunnen stellen voor wat betreft de vergistingsmethode.
Het wort laten we maken bij brouwerij Poesiat en Kater. Deelnemers kunnen het opgegeven aantal batches van 20 liter daar ophalen. Voor elke batch krijg je een andere gistsoort mee.
We hebben voor vaste batches van 20 liter gekozen, zodat daarin geen nieuwe parameter wordt geïntroduceerd.
Aan het eind van het experiment zullen de flesjes onderling worden uitgeruild zodat een ieder zelf kan proeven en beoordelen wat voor hem/haar de beste smaak heeft opgeleverd. Tevens zal er begin 2019 een proefavond in De Boerderij worden gehouden om een aantal van de bieren gezamenlijk te ‘keuren’. Maar later meer info daarover.
Wij hopen op een grote opkomst. Hoe meer zielen, hoe meer BIER !!!!
| |
Clubavond: Weizen | ||
Vr. 28 september 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond komt John Tiegelaar van het Bergsch Bierbrouw Gilde ons alle ins en outs van Weizenbier uitleggen. Welke soorten zijn er, hoe herken je deze en hoe brouw je zelf een mooie Weizen. Natuurlijk zullen we daarbij diverse voorbeelden proeven. En verder:
| |
Polderbok 2018 | ||
Wo. 26 september 2018
Jacques Stricker |
De verkoop van de Polderbok 2018 is vanaf nu open. Op de jaarlijkse 't Wort Wat BBQ van vrijdag 31 augustus, is het eerste vat Polderbok aangeslagen en de reacties waren erg positief. Het ging van “lekker bokkie”, “proef een beetje drop”, “mooi bittertje”, “beetje een zoetje” tot “weer een lekkere zware jongen met een mooie afdronk”. Al met al genoeg redenen om een doos Polderbok te bestellen. De leden van t Wort Wat kunnen weer een (1) doos Polderbok kopen tegen kostprijs van het bier en wel voor € 13.00 per doos van 6 flessen van 0.7 liter. Indien men meerdere dozen wil bestellen gaan deze tegen een dekkende prijs van € 19.00 per doos van 6 flessen. Bestellen gaat via de website onder ‘polderbok’ en betalen direct via Ideal. Bestellen kan tot woensdag 26 september 2018. En op = op. De uitlevering is op de clubavond van 28 september. | |
Gezamenlijke Brouwdag: Bockbier | ||
Za. 08 september 2018
09:00 uurTurfspoor 57, Lisserbroek Nico van Kampen |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorden in Lisserbroek. Het bier dat we gaan brouwen is een Bockbier. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigengebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers! Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. Let op: Nadat je je hebt aangemeld (en dus betaald) wordt het bedrag van de aanmelding a.g.v. een afzegging die gedaan wordt binnen 14 dagen voorafgaande aan de brouwdatum, niet meer gerestitueerd! Ditzelfde geldt voor het niet verschijnen op de betreffende brouwdag. | |
Clubavond: Barbecue | ||
Vr. 31 augustus 2018
17:00 uurAardbeikwekerij 'E. Duivenvoorden' te Lisserbroek Jan Wurpel |
De clubavond van augustus 2018 staat geheel in het teken van de jaarlijkse Barbecue. Deze vindt, evenals voorgaande jaren, plaats in en om de loods van Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek. De clubavond vangt aan om 17:00 uur. Inschrijven kan via de site. | |
Clubavond: Keuring bieren clubkampioenschappen A en C | ||
Vr. 29 juni 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Proeven van de wedstrijdbieren: American Pale Ale, klasse A en C. Dat zijn de ‘blonde’ bieren.
| |
Open Nederlandse Kampioenschappen Amateur Bierbrouwen 2018 | ||
Za. 23 juni 2018
12.00-18.00uWaalbandijk 14 E/F, 6541 AJ Nijmegen Theo van Eijden |
Als je het ONK-2018 wilt bezoeken op 23 juni 2018 dan kom je naar het Honig-Complex in Nijmegen naar Brebl - Oersoep Brouwerij
Daarvoor ontvang je een uniek jubileumglas en biermunten voor exclusieve bieren die ter plaatse worden aangeboden.
Bijvoorbeeld: kom je met VIER personen dan maak je €40 over en spaar je €5,00 uit. |
|
Excursie naar België (oud) | ||
Za. 16 juni 2018
07:30-21:30Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Christopher Kokhuis |
INSCHRIJVING GESLOTEN. Excursie naar België,
Hierna lunchen wij in de bus. Lunch zelf mee brengen.
Tijdschema: Aanmelden voor deze excursie na inloggen op onze Met vriendelijke groeten, de excursie commissie. | |
Clubavond: De kwaliteitscommissie over mouten | ||
Vr. 25 mei 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Walter Bakker |
Presentatie van de kwaliteitscommissie. Men gaat ditmaal dieper in op het proeven van mouten. Dit is gedaan aan de hand van het boek Brewing Better Beer van Gordon Strong. Tevens is er deze avond de gelegenheid om de bieren voor het clubkampioenschap voor het type A, C of V in te leveren. En verder:
| |
Gezamenlijke Brouwdag: Schwarz | ||
Za. 12 mei 2018
09:00 uurTurfspoor 57, Lisserbroek Nico van Kampen |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Van Duivenvoorde in Lisserbroek. Het bier dat we gaan brouwen is een Schwarz. Dit bier is is tevens één van de bieren dat als type onderdeel vormt van het clubkampioenschap 2018. Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Op advies van een deskundige van de brandweer, kunnen we alleen nog gasbranders toelaten met goedgekeurde gasslangen. Check dus de leeftijd van je slangen. Bij Brouwmaatje kun je je slangen laten vervangen door een nieuw, goedgekeurd type. Let op: Nadat je je hebt aangemeld (en dus betaald) wordt het bedrag van de aanmelding a.g.v. een afzegging die gedaan wordt binnen 14 dagen voorafgaande aan de brouwdatum, niet meer gerestitueerd! Ditzelfde geldt voor het niet verschijnen op de betreffende brouwdag. | |
Clubavond: Water, grondstof van bier | ||
Vr. 20 april 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Erik Deelissen |
Deze avond zullen we een belangrijke grondstof van ons bier bespreken: water. Allard Snellebrand heeft zijn collega en procestechnoloog Richard van Daalen, (beide werkzaam bij het PWN) bereid gevonden de geheimen van ons drinkwater te openbaren. Water is voor ons bierbrouwers belangrijk omdat 80 tot 90 procent van ons bier hieruit bestaat. En verder:
| |
Gezamenlijke Brouwdag: Sterke Blonde | ||
Za. 24 maart 2018
09:00 uurTurfspoor 57, Lisserbroek Nico van Kampen |
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Van Duivenvoorde in Lisserbroek, op zaterdag 24 maart 2018. We plannen dan een Sterke Blonde in als te brouwen bier. Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Omdat de belangstelling voor deelname aan de brouwdag de laatste tijd groter is dan het aantal brouwsets dat we kunnen plaatsen, hebben we de inschrijving moeten beperken. De limiet ligt voorlopig op 30 brouwsets. Dus zodra de inschrijvingstermijn geopend wordt (gemeld via een nieuwsflits) is het inschrijven op basis van wie zich het eerst inschrijft, het eerst brouwt. Let op: Nadat je je hebt aangemeld (en dus betaald) wordt het bedrag van de aanmelding a.g.v. een afzegging die gedaan wordt binnen 14 dagen voorafgaande aan de brouwdatum, niet meer gerestitueerd! Ditzelfde geldt voor het niet verschijnen op de betreffende brouwdag. | |
Clubavond: Brouwerij de Moersleutel | ||
Vr. 23 maart 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Jan Wurpel |
Deze avond komt brouwerij de Moersleutel bij ons op bezoek en zal een presentatie en proeverij van hun bieren verzorgen. En verder:
| |
Clubavond: Algemene Ledenvergadering | ||
Vr. 23 februari 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Op de clubavond van eind februari is er de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Het bestuur legt dan verantwoording af over het afgelopen jaar en presenteert de plannen voor het komende jaar. Ook het financiële reilen en zeilen lichten we dan toe. Dat is ook een moment om actief met elkaar in discussie te gaan over waar we als vereniging mee bezig zijn en of er zaken zouden moeten veranderen. Natuurlijk staan we als bestuur het hele jaar open voor feedback en nieuwe ideeën, maar de ALV is het officiële moment. Tevens zal er een presentatie zijn van de jaarbieren voor de clubwedstrijden; dat zijn dit jaar de American Pale Ale en de Schwartz. En verder:
| |
Clubavond: Brouwen van innovatieve bieren | ||
Vr. 26 januari 2018
20:00 uurDe Boerderij, Hoofddorp Nico van Kampen |
Deze avond hebben we Jaques Bertens uitgenodigd. Hij zal een presentatie geven over het brouwen van innovatieve bieren. En verder:
| |