Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Clubavond (online proeverij)
Vr. 18 december 2020
20:00 uur
Thuis
Theo van Eijden
Zie de uitleg in het clubblad van december 2020. 
 
 Clubavond (AFGELAST)
Vr. 27 november 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Agenda van deze avond volgt. En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig voor uitleveren van de bestellingen en het pakket van de maand. 
 
 
 Clubavond: Bieren proeven voor de Clubkampioenschappen (AFGELAST)
Vr. 30 oktober 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Walter Bakker
Helaas kan deze avond niet doorgaan. Na 20:00 mogen er in De Boerderij geen consumpties meer genuttigd worden. Het is dus niet mogelijk de bieren van de clubkampioenschappen te gaan keuren. De ingezonden bieren zullen worden verdeeld onder de keurmeester en zijn zullen de bieren gaan keuren. 
 
 Gezamenlijke Brouwdag (AFGELAST)
Za. 10 oktober 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen

Door de aangepaste regels met betrekking tot Corona kan de brouwdag helaas niet doorgaan. 

 
 
 Clubavond
Vr. 25 september 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Agenda van deze avond volgt. En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen. 
 
 
 Clubavond BBQ Lisserbroek, (AFGELAST) .
Za. 05 september 2020
18:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden
 
 
 Gezamenlijke Brouwdag
Za. 05 september 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen

Waarschijnlijk zal dit de eerste brouwdag worden nadat de Corona in ons land zijn intrede nam. Meer informatie volgt, we zullen namelijk wel aangepaste afspraken moeten maken om deze dag te kunnen laten doorgaan. 

 
 
 Clubavond (AFGELAST)
Vr. 26 juni 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Graag hadden we jullie een avond willen bieden volop bierig vermaak, maar helaas zijn we door de COVID-19 virus genoodzaakt alle gezamenlijke activiteiten tot nader order uit te stellen.
 
We maken zo spoedig mogelijk nieuwe data beken


Agenda van deze avond volgt. En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen. 
 
 
 Bezoek brouwerij de 7 Deugden (AFGELAST)
Vr. 29 mei 2020
20:00-23:00
Akersluis 8D Amsterdam Sloten
Erik Deelissen

Om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan is de avond afgelast.

De brouwerij is geopend vanaf 19:30 uur. I.v.m. de schaarse ruimte zijn alleen leden welkom.

7 Deugden
De brouwerij is opgericht door Garmt Haakma om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een een baan aan te kunnen bieden. Bekijk hun website: brouwerij de 7 Deugden. Ook onze Polderbok wordt hier jaarlijks gebrouwen door het team van de Polderbokcommissie.

Bij binnenkomst krijgen leden één muntje aangeboden van bestuur. De rest van de consumpties zijn voor eigen rekening. Op termijn kunnen onze leden inloggen onder hun lidmaatschapsnummer om vooraf munten te bestellen. Je ontvangt dan een document zodat je bij binnenkomst je bestelde munten kunt afhalen. Een glas met logo kost 2 muntjes, bier kost 1 muntje. De prijs van de muntjes is 2 euro per stuk. Te zijner tijd zal via een nieuwsflits bekend worden gesteld wanneer er bij de 7 Deugden kan worden ingelogd om muntjes vooraf in te kopen. Er is voor deze vorm gekozen om lange rijen voor de kassa te voorkomen.

Er worden in kleine groepje rondleidingen gegeven door leden van onze club die bekend zijn met deze brouwerij. Hapjes worden verzorgd door de 7 Deugden. Ook zullen er soft drinks en non/laag alcoholische bieren worden verkocht.

 
 
 Gezamenlijke Brouwdag (AFGELAST)
Za. 09 mei 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen
 
 
 Clubavond: Smaakafwijkingen (AFGELAST)
Vr. 24 april 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Walter Bakker

Om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan is deze clubavond afgelast.

Deze keer de lang beloofde avond over smaakafwijkingen. We gaan diverse veelvoorkomende afwijkingen proeven en bespreken hoe deze ontstaan en wat je als thuisbrouwer kunt doen om dit te voorkomen. En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen.
 
 
 Clubavond: Kveik AFGELAST
Vr. 27 maart 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Dennis van Rijswijk

Om de verspreiding van het covid19 virus tegen te gaan is deze clubavond afgelast!

Deze avond zullen we een gist bespreken die ons weinig bekend is, Kveik. Dit is een Scandinavische gistvariant met zeer bijzondere eigenschappen. Natuurlijk zullen we diverse bieren gaan proeven die hiermee vergist zijn: Noorse gerstewijn van brouwerij Zeglis, No.34 Kveik Grisette van Studio Oedipus.

En verder:

  • Maandbier deze avond is een bier gebrouwen met Kveik door Chris Talbot.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen.
 
 
 Pakket van de maand maart: Rochefort 8
Zo. 22 maart 2020
Michael Woolthuis

Recept van de maand; Rossvoort

Deze maand een stevig bier dat enige maanden nodig heeft om volledig op smaak te komen. Ga je het nu brouwen dan heb je in de herfst een mooi bier om de gure en winderige avonden door te komen. 

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand.
Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via ideal. De levering door Brouwmaatje geschied dan op de aangegeven clubavond.

Biertype; Rochefort 8

Receptgegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

75 min.

alcoholpercentage:

9.2 %

begin-SG:

1.081

eind-SG:

1.015

EBC (kleur):

83.0

EBU (bitterheid):

27.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout (7 EBC)

2200 gr

 

7 EBC

 

Cara Munichmout (180 EBC)

600 gr

 

180 EBC

 

Special B (390 EBC)

150 gr

 

390 EBC

Leverancier: Weyerman

Biscuitmout (50 EBC)

150 gr

 

50 EBC

 

Kandijsuiker  (bruin) 

250 gr

 

 

Bruine kandij brokken

Maischwater

9.6 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

8.3 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Styrian goldings  

30 gr

75 min.

3.8 α

Bloemen  

Hallertau Hersbrucker

12 gr

30 min.

2.1 α

Bloemen

Hallertau Hersbrucker

12 gr

10 min.

2.1 α

Bloemen

Koriander 

1 gr

10 min. 

 

Korrels

Safbrew Abbaye BE-256

1

 

 

Leverancier: Fermentis

Bottelsuiker

7 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

67 °C

63 °C

72 °C

78 °C

Stort min.

35 min.

30 min.

5 min.


Opmerkingen van de brouwer

Mocht de vergisting stil vallen dan kan je extra de Fermentis Safbrew F-2 toevoegen. Voor een meer Europese hoeveelheid koolzuur moet je ongeveer 7 á 8 gr bottel suiker per liter toevoegen. Om de doordrinkbaarheid te vergoten mag een groter deel van de pilsmout vervangen worden door de kandijsuiker, deze mag je dus maximaal verdubbelen. 

 
 
 Brouwdag: Verbeter je eigen bier ism de Kwaliteitscommissie (AFGELAST)
Za. 21 maart 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen

Om de verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan is deze brouwdag afgelast

 

Verbeter je eigen Tripel!!!

Je bent lid geworden van ’t Wort Wat en hebt de brouwcursus gevolgd. Je eerste bier ging best aardig. Maar daarna kwamen er toch aardig wat bieren die zo-zo waren. Die zend je dan niet in voor de clubkampioenschappen. Of je deed het wel maar er klopte een hoop niet volgens de keurmeesters. Ja, dat wist je zelf ook wel, maar wat precies ging er fout?

Herken je jezelf in dit verhaal? Schrijf je dan in voor de speciale verbeter-je-eigen-bier brouwdag op 21 maart 2020. We gaan die dag veel dingen anders doen dan je gewend bent:

De brouwdag van 21 maart wordt door de brouwdagcommissie in samenwerking met de kwaliteitscommissie georganiseerd. We brouwen een tripel volgens het recept van Ferdinand Meeus. Hij geeft brouwcursussen en heeft afgelopen september op onze clubavond een lezing gegeven over Belgische bieren.

De opzet van de dag is iets anders dan je gewend bent:

  1. Je brouwt die tripel twee keer: eerst op 21 maart, en na de analyseavond op 19 mei nogmaals.

  2. De literprijs lijkt verhoogd (€ 1,- voor 2 x 1Liter. Dus € 0,50/liter), maar je krijgt een dubbele hoeveelheid (apart afgemeten). Dus wil je op 21 maart 20 liter brouwen, dan geef je 20 liter op en krijg je die dag de ingrediënten mee voor je tweede batch van 20 liter.

  3. Na inschrijving krijg je van ons achtergrondinformatie over het recept, zodat je het beter leert begrijpen. Ook krijg je een logboek. Het is heel belangrijk dat je dat 21 maart bij je hebt en nauwgezet invult. We analyseren jouw bier op 19 mei aan de hand van dat logboek.

  4. Op de clubavond van 28 februari beginnen we om 19.45u in het zaaltje aan het andere eind van de gang van De Boerderij, met een korte toelichting op het recept en beantwoorden we vragen. Direct daarna begint de ALV in de grote zaal.

  5. Na 19 mei brouw je het bier opnieuw, en in de tweede helft van de zomer komen we weer bij elkaar om het eerste en het tweede bier te vergelijken: is het gelukt jouw bier te verbeteren?

We brouwen zoals gewoonlijk bij Erwin Duivenvoorde, Turfspoor 57 in Lisserbroek; we starten vanaf 9.00 u en er is plek voor maximaal 30 brouwsets. Of als je gewoon een mooie tripel wilt brouwen dan kan je natuurlijk ook inschrijven.

Wij denken dat de inschrijving vlot zal verlopen en willen niemand teleurstellen dus schrijf op tijd in. Als het vol is (en de inschrijving sluit) kunnen wij op verzoek iemand op een reservelijst plaatsen in geval van afzeggers.

Tot ziens op de brouwdag,

namens de Brouwdagcommissie en de kwaliteitscommissie!!!

 
 
 Excursie naar het Zythos bierfestival in Leuven (AFGELAST).
Vr. 13 maart 2020
09:00 - 22:45
Brabant Hallen te Leuven (B)
Christopher Kokhuis

Annulering excursie op 25 april.

Het navolgende bericht ontvangen van de organisatie van het Zythos bierfestival:

ZBF 2020 Annulering

 

 

 

 

 

 

Ten gevolge van de beslissing die door de overheid zijn genomen in verband met het COVID-19 virus, zijn wij jammer genoeg genoodzaakt het Zythos Bierfestival op 25 en 26 april te annuleren.

Deelnemers aan onze excursie krijgen hun betaalde bedragen voor deelname aan onze excursie terug gestort.

 


 

Bezoek aan het bekenste bierfestival van België. Er zijn meer dan 500 verschillende Belgische bieren te proeven. Ook kun je bij verschillende stands versnaperingen kopen. Zorg alvast voor dat je deze datum vrijhoudt in je agenda

Zythos bierfestival 2020

Bij de prijs is het glas + 10 jetons en programma boekje inbegrepen. De prijs van deze excursie is 56 euro.
Restitutie voor deze excursie is niet mogelijk.

Wil je een vriend, vriendin, je echtgenote of echtgenoot als introducee deze dag meenemen dan is deze welkom.
Jij dient dan wel als lid bij aanmelding aan te geven hoeveel introducees je meeneemt en voor hun te betalen.

Er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar.

Aanmelden kan na inloggen op onze website. Klik op het menu "voor leden" dan klik op submenu "excursie"

Vertrek vanaf de Boerderij. Lutulistraat 139, 2131 TG Hoofddorp.

De bus vertrekt om 09:00 uur 

Vertrek uit Leuven om 19:00 uur verwachte aankomst tijd te Hoofddorp 22:00 uur

Indien de bus vol is sluiten wij de aanmeld pagina.

 
 
 Brouwcursus voorjaar 2020
Zo. 01 maart 2020
Theo van Eijden

* Teruggezet na verwijdering

 
 
 Clubavond: Algemene Ledenvergadering en Pub Quiz
Vr. 28 februari 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond houden we de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, waarbij nieuwe bestuursleden zullen worden gekozen. Omdat avond toch voldoende luchtigheid te geven zullen we deze laten eindigen met een Pub Quiz. En verder:

  • Maandbier deze avond: A Bit Smokey van Dennis van Rijswijk.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen. 
 
 
 Pakket van de maand februari: Borisjohnsonfarewellbarleywine
Zo. 23 februari 2020
John Westerveld

Recept voor februari:
Borisjohnsonfarewellbarleywine
Recept hoeveelheid:      10l
alcohol percentage:       9,6%
begin SG:                     1084
eind SG:                       1015
EBC (kleur):                  37
EBU (bitterheid):           48
Kooktijd:                       90 min
 
Palemout                       3400 gr
Tarwemout 3ebc              680 gr
Carared 50ebc               1100 gr
Kandijsuiker (bruin)       1000 gr
Nugget hop bloemen     13,2 α   14 gr      90 min.
Nugget hop bloemen     13,2 α   21 gr      40 min.
Fuggles bloem                4,9 α   28 gr        5 min.
 
Gist:  Fermentis safale S-04
Mocht de vergisting stil vallen dan kan je extra de Fermentis safbrew F-2 toevoegen.
 
Maisch schema
71 °C     67 °C     78°C
stort      60min   5min

De aangeven hoeveelheden spoelwater zijn de maximaal benodigde hoeveelheden, hier geldt dus altijd liever mee verlegen dan om verlegen. Gebruikelijk is om je maisch uit te spoelen tot je je hoeveelheid wort op het aangegeven sg plus het kook verlies van je eigen brouwinstallatie hebt bereikt. Het in het recept gebruikte brouwzaal rendement staat op 75%, dat weet bijna iedereen wel te bereiken. Meestal is je rendement beter en houd je dus meer wort=bier=beter=minderdorst over. Het restant van het spoelwater kan je gebruiken om de boel weer een beetje te kuisen.

Uiterste besteldatum voor dit pakket van de maand is 23 februari. Uitlevering geschied op de clubavond van januari of afhalen in winkel van Brouwmaatje.nl. Voor afhalen wel contact opnemen met  info@brouwmaatje.nl . Bestellen na inloggen in het het leden menu bij Pakket-van-de-maand


 

 

 

 
 
 Gezamenlijke Brouwdag: Scotch Imperial Stout V1 ONK2017
Za. 15 februari 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen

We trappen het jaar af met een zware jongen. Een beproefd recept gecreëerd door Maarten Heijligers.  Eerste plaats in de vrije klasse van het ONK2017. De vrije klasse want er bestaat niet zoiets als een Scotch Imperial Stout.

Door een forse storting van Speciaal mouten is het een van de duurdere bieren. Ik zal zeer binnenkort het recept hier alvast verklappen.

 
 
 Clubavond: Presentatie Gist
Vr. 31 januari 2020
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Jan Wurpel

Deze avond staat in het teken van vergisting. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
  • Brouwmaatje.nl is aanwezig en levert het pakket van de maand uit en eventueel andere gedane bestellingen. 
 
 
 Pakket van de maand januari: BengaLPA
Zo. 26 januari 2020

Deze maand is het bier een klassieke IPA, stijl Groot Brittannië dus niet zo bitter en hoppig als de varianten uit de USA. 

Recept voor januari:
BengaLPA
Recept (10l):                   10l
alcohol percentage:         5,6%
begin SG:                     1053
eind SG:                       1012
EBC (kleur):                     25
EBU (bitterheid):              46
Kooktijd:                          60 min
 
Palemout                      2250 gr
Crystal malt 130ebc        200 gr
East Kent Goldings             4 α         40 gr      60 min.
Fuggles bloem                   5 α         10 gr      60 min.
East Kent Goldings             4 α           2 gr        koudhop
Target bloem                    14 α          2 gr        Koudhop
 
Gist:  Lallemand London ESB
De laatste hop gift toevoegen na de lagering en gedurende de hele lagertijd laten zitten.
Bottelen met 5gr á 7gr bottelsuiker per liter.
 
Maisch schema
71 °C     65 °C     78°C
stort      60min   5min

Uiterste besteldatum voor dit pakket van de maand is 26 januari. Uitlevering geschied op de clubavond van januari of afhalen in winkel van Brouwmaatje.nl. Voor afhalen wel contact opnemen met  info@brouwmaatje.nl