Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Clubavond: bier en bitterballen
Vr. 17 december 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden

Nadere informatie volgt nog.

 
 
 Clubavond: clubkampioenschappen, AFGELAST
Vr. 26 november 2021
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

De clubavond van aanstaande vrijdag 26 november is helaas afgelast. De opzet waarbij gezamenlijk aan diverse tafels de ingezonden bieren van de leden zouden worden gekeurd past niet in de 1,5 meter afstandregel die momenteel van kracht is. In plaats daarvan zijn de bieren verdeeld onder de keurmeester en zij zullen de bieren bij hen thuis gaan keuren. 

De jaarbieren die dit jaar meedoen voor het clubkampioenschap zijn Tripel en Porter.

 

 
 
 Brouwdag: Lentebok
Za. 20 november 2021
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproeft recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden).

Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd:
Maiday Maiday Springbock. Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent. Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoost brood. Hop aroma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt. Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur. Aan een traditioneel (duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De mout samenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop “gemoderniseerd” door voor Amerikaanse hoppen te kiezen. 

Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vingen op Untapped. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. 
Ingrediënten:
Pils mout zoetige moutsmaak, Vienna mout geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier. Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit karakter en de geur en smaak van brood. Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit.

Hop;  Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus. Als er naast de Europe nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal. Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing. Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.

W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist. S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70

Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wil gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. 

Je heb nog tot 3-11-2021 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen. 

De prijs voor op de brouwdag is € 0,60/liter en voor afhalen € 0,85/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.   Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (opsturen is helaas nog geen optie. Misschien als er ingrediënten over zijn)

 

 
 
 Clubavond: leden vertellen over eigen brouwerij
Vr. 29 oktober 2021
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond komen enkele leden over hun brouwerij vertellen. 

De Celosia brew brothers” uit Valkenburg Zuid Holland, het beste te om schijven als professionele amateurs. Deze brouwers zijn pas deze week lid van onze mooie vereniging geworden en willen ons graag deelgenoot maken van hun brouw ervaringen. 
De andere brouwer is een clublid die de stap heeft gemaakt naar de commerciële wereld en dat is Jeffry Rodewijk van Veensbier. Zijn brouwerij zit in Roelofarendsveen.  

Allen zullen vertellen wat hun gedreven heeft en hoe het is om deze weg te bewandelen. Natuurlijk zullen we ook wat bieren gaan proeven. 


Na afloop van de presentaties is er ruimte om eigen gebrouwen bieren te laten beoordelen bij de Proeftafel.


De regelgeving m.b.t corona is sinds 25 september gewijzigd en nu zijn er 75 leden welkom. Let op: dit is pas na vertoon van de  Corona-Check app. Zie voor meer informatie deze link.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 Polderbok 2021
Vr. 15 oktober 2021
Brouwmaatje
Erik Deelissen
https://www.brouwmaatje.nl

De Polderbok 2021 is nog verkrijgbaar, de polderbokcommissie heeft weer zijn uiterste best gedaan om een mooie Polderbok neer te zetten.

Na inloggen op onze website kan je een of meerdere dozen bestellen. Voor de eerste doos van 6 flessen van 75cl betaal je 14,50 euro; voor elke volgende doos 19,50 euro.

Uitlevering van de Polderbok: besloten is de uitlevering te laten plaatsvinden via Brouwmaatje. De bestelling kan worden opgehaald bij Brouwmaatje met een papieren print van uw bestelling die u van ons heeft ontvangen.
 
Adres:  Brouwmaatje
IJweg 463
2143 CJ Boesingheliede
https://www.brouwmaatje.nl
 

maandag

Gesloten

dinsdag

10.00 - 17.30

woensdag

10.00 - 17.30

donderdag

10.00 - 20.00

vrijdag

10.00 - 17.30

zaterdag

09.30 - 17.30

zondag

Gesloten

 
 
 Brouwdag: Duvel Tripel Hop Amarillo
Za. 09 oktober 2021
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen
duvel
duvel

De kop is eraf. De eerste brouwdag heeft reeds plaats gevonden. Het was niet heel druk maar toch nog gezellig. Gezien de komende versoepelingen verwacht ik hopelijk  meer mensen die er weer zin in hebben. (Neem wel een geldige QR kode mee ;-). Ook nu een reeds eerder gebruikt recept enigszins ge-tweaked a.d.v. de resultaten van de vorige versie. Het betreft een Duvel Triple Hop kloon.  De Amarillo versie die Duvel ooit uitbracht nog voor de Citra versie. 

Je heb nog tot 3 oktober (onder voorbehoud) om je in te schrijven voor de brouwdag van zaterdag 9 oktober. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.

De prijs voor op de brouwdag is € 0,75/liter en voor afhalen € 1,-/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open.
Vanaf 9.00 uur zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10:00 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. Opsturen is helaas nog geen optie. 

Duvel Tripel Hop 2011 Amarillo is een speciale versie van de klassieke Duvel. Elk jaar brengt Duvel een variant uit waaraan een extra hopsoort is toegevoegd. In 2011 was dat de Amarillo, een Duvel met een stukje extra spanning.

Brouwerij:       Duvel Moortgat
Bierstijl:          Strong Ale
Alcohol:          9.5%
Categorie:       Blond en Krachtig
Spijzen:          Vette vis, Vleesgerechten, Jonge en romige kazen, Pittige en belegen kazen
Drinktemp.:     8 °C
Drinkmoment: Terras, Haardvuur, In goed gezelschap, Bij het eten, Voor het slapen gaan
Gisting:           Bovengistend
Hopsoorten:    Amarillo, Saaz Saaz, Styrian Golding

 
 
 Clubavond: Waterbehandeling
Vr. 01 oktober 2021
20:00 uur
De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond zal Jan Wurpel onze kennis vergroten van de nut en noodzaak van waterbehandeling en hoe je dat toepast in je eigen brouwsel.

Deze avond is een week verplaatst naar 1 oktober. De regelgeving m.b.t corona is sinds 25 september gewijzigd en nu zijn er 75 leden welkom. Let op: dit is pas na vertoon van de  Corona-Check app. Zie voor meer informatie deze link.

 
 
 Brouwdag: Barley wine van Gordon Strong
Za. 04 september 2021
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

Hallo Allemaal,

Het is weer zover!  Eindelijk weer een brouwdag op ons vertrouwde adres. Dit keer de Barley wine van Gordon Strong, een gouwe ouwe voor de komende donkere dagen. Door omstandigheden is het al redelijk kort dag geworden. Maar je heb nog tot 31-8-2021 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Dit jaar heeft het bestuur het idee opgevat om ook de mogelijkheid te geven een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen. De Corona-inflatie heeft ook bij de bier ingrediënten toegeslagen kom ik achter.

Alles bij elkaar is het een flinke moutstort (4 kilo mouten per 10 liter bier) met de Thomas Fawcett Pale Ale Halcyon mout als hoofdrolspeler.  Bedenk goed hoeveel liter er in je brouwketel gaat passen.

Brouwen op de brouwdag  kost € 1,-/liter. Afhalen om thuis te brouwen € 1,25 (alleen in eenheden van 5 liter).

Vanaf 9.00 zijn de brouwdagbrouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.   Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (Opsturen is helaas nog geen optie. Misschien als er ingrediënten over zijn.)

Tot ziens op de brouwdag.
Nico van Kampen
(namens de brouwdag commissie)

 
 
 Jaarlijkse BBQ
Za. 28 augustus 2021
17:30 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

De BBQ gaat dit jaar door. We zijn weer welkom in Lisserbroek bij de familie Duivenvoorde. We beginnen 's middags rond half zes. Net zoals verleden jaar zal een cateringsbedrijf voor het vlees, salades en brood e.d. zorgen. Deelname kan met inschrijving via de site.  Voor deelname wordt een prijs van 10 per persoon gerekend.
Wij zullen voor een tap zorgen. Het bier wat daaronder moet, mag door de leden verzorgd worden. Neem zelf flessen bier mee en deel die met anderen, zodat we via een levendige uitwisseling van elkaars brouwkunsten kunnen genieten.

Er bestaat de mogelijkheid om een tentje op te zetten zodat je kan overnachten. Dit wel graag bij de inschrijving vermelden.

Let op: de barbecue is op zaterdagavond 28 augustus!

 
 
 Clubavond: NEIPA bierstijl
Vr. 25 juni 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden
NEIPA
NEIPA

Deze keer het spotlicht op een nieuwe bierstijl: de New England India Pale Ale. Dit is de meest trendy bierstijl van het moment. We bespreken de herkomst, de ingrediënten en hoe je dit bier brouwt. We zullen deze avond een speciale gastspreker het woord laten voeren.

 

 
 
 Clubavond: Brewfather
Vr. 28 mei 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden
Brewfather
Brewfather

Deze online avond willen we aandacht besteden aan de app Brewfather. Dit is momenteel de meest uitgebreide online app van brouwsoftware. We willen laten zien hoe je hiermee werkt, hoe een recept is samen te stellen en wat de mogelijkheden zijn. Mocht je vragen hebben, stuur deze dan vooraf naar ons toe, dan kunnen we dit in de presentatie verwerken.

De link om te kunnen inloggen zullen jullie enkele dagen voorafgaand aan de avond ontvangen. 

 
 
 Clubavond: virtueel bezoek aan Brouwerij Klein Duimpje
Vr. 30 april 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden

Klein Duimpje
Klein Duimpje
Op vrijdag 30 april gaan we weer een online brouwerijbezoek houden. Deze keer gaan we naar Klein Duimpje in Hillegom. Dit gaat vergezeld van een proeverij met 4 verschillende bieren en er zal een presentatie over deze bieren en de brouwerij worden gegeven. De bij de proeverij behorende 4 bieren, kun je vooraf bestellen. Afhankelijk van de  hoeveelheid bestellingen zullen we weer op meerdere plaatsen in de Randstad een uitgiftepunt maken. De bieren kun je ook laten opsturen. Het is natuurlijk niet verplicht deze bieren te bestellen om het virtuele brouwerijbezoek bij te wonen. 

De bieren die geselecteerd zijn; Blond van 5,5%, een NEIPA van 7% , een Tripel van 9% en als klapstuk een Russian Imperial Stout Black Jack Choco 10%.
Inschrijven om de bieren te bestellen kan tot en met 18 april, in het weekeinde van 24/25 april kunnen de bestellingen worden afgehaald. Jullie worden nog geïnformeerd over de afhaaladressen. Bestellen na inloggen op de website in het menu ‘Voor leden’ bij ‘Online Clubavond’. Neem bij vragen contact op met het bestuur.

Enkele dagen voorafgaand aan de clubavond ontvangen jullie de link waarmee je kunt inloggen op de virtuele avond. Starttijd is 20:00 uren en inloggen kan vanaf 19:45 uur. 

 
 
 Big Brew: gezamenlijke online brouwdag
Za. 17 april 2021
9:00 - 16:00 uur
Online
Nico van Kampen

EVEN_SHARKS_NEED_WATER_2000x1200_1_1200x720__1_
Op zaterdag 17 april organiseren we een gezamenlijke brouwdag. Ieder brouwt die dag thuis maar we gaan deze online volgen. Zo zal er toch een soort van gezamenlijkheidsgevoel ontstaan. Het recept dat we met zijn allen zullen gaan brouwen is een New England India Pale Ale (NEIPA) van de Verdant  Brouwerij: ‘Even Sharks Need Water’. In het clubblad van januari 2021 heeft dit recept gestaan. Het zakje gist dat in dit clubblad zat zal je voor dit bier moeten gebruiken. Inschrijven gaat via de website, na inloggen in het leden menu. De kosten bedragen €1,50 per liter, waarbij er in een veelvoud van 5 liter besteld kan worden. De pakketten zullen op diverse plaatsen in de randstad weer afgehaald kunnen worden. Opsturen via Postnl tegen een vergoeding zal ook mogelijk zijn, dit svp vermelden bij de bestelling.

Het afhalen zal in het weekeinde van 10 en 11 april zijn, sluitingsdatum van inschrijving is 31 maart. 

 
 
 Clubavond presentaite van Jeroen Free (online)
Vr. 26 maart 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden

We hebben deze avond een bijzondere spreker, namelijk Jeroen Free. Hij is er in geslaagd tot tweemaal toe de legendarische Brand Bierbrouwedstrijd te winnen. Hij zal wat over Brand bier vertellen. Echter, het grootse deel zal bestaan uit hoe hobbybrouwers hun bieren kunnen verbeteren. Jeroen heeft enorm veel ervaring in het thuis brouwen van bier en zal ons kunnen overladen met tips, tricks, do's and don'ts. Er zal voldoende gelegenheid zijn tot stellen van vragen. Dit past heel goed bij het project ‘verbeter je eigen bier’ waar we afgelopen jaar mee gestart zijn.

Deze avond zal in verband met de Corona maatregelen weer online worden gehouden. 

 
 
 Algemene Ledenvergadering met aanvullend een presentatie van Kveik gist
Vr. 26 februari 2021
20:00 uur
Online
Theo van Eijden

Vrijdag 26 februari om 20:00 houden wij de jaarlijkse  Algemene Leden Vergadering deze zal online plaatsvinden en hieronder vinden jullie de uitleg hoe je er aan kan deelnemen. Om je goed te kunnen voorbereiden is het financieel jaarverslag reeds op de website geplaatst. Deze is de raadplegen na inloggen in het menu "voor leden" bij Documenten met als titel "Financieel jaarverslag 2020". In het clubblad van januari is het jaarverslag over 2020 gepubliceerd en in het clubblad van februari de notulen van de ALV van 28 maart 2020.

Een ander belangrijk moment dat deze avond zal plaatsvinden is de bestuursverkiezing. Er zijn twee bestuursleden die hebben aangegeven te willen aftreden. Walter Bakker is reeds sinds 2008 penningmeester en Erik Deelissen vanaf  2010 secretaris. Hoog tijd voor vernieuwing dus, met nieuwe mensen komen er weer nieuwe ideeën en op zijn tijd is dat goed voor een vereniging. Gelukkig heeft Nico de Boer zich aangemeld als nieuwe bestuurslid en het is aan jullie leden om hier een oordeel over te geven. Wij als bestuur zijn heel blij met de stap die Nico heeft gezet. Een oplettende lezer ziet dat er dan nog één persoon tekort komt, dus bij deze nogmaals de oproep aan jullie om hier serieus over na te denken. Mocht je meer informatie willen hebben neem contact op met de Voorzitter

Om de avond meer diepgang te geven gaan we vrijdag na de ALV een presentatie over Kveik gist geven. Het is een gistvariant die al honderden jaren oud is maar pas sinds enkele jaren in de schijnwerpers is staat. Het heeft zeer speciale eigen schappen, Chris Talbot heeft een zeer uitgebreide persenatie gemaakt. Hij zal alle in en outs toelichten. Er zal tijdens deze presentatie mogelijkheid zijn om vragen te stellen via de chat.  

 
 
 Virtueel bezoek de Leidsche Bierbrouwerij met proeverij.
Vr. 29 januari 2021
20:00 uur
Online
Walter Bakker

Deze avond houden we een virtueel op bezoek bij de Leidsche Bierbrouwerij. Voor degenen die zich hebben opgegeven is er een proeverij met 4 bieren van deze brouwerij. Omdat dit deze avond via Zoom gepresenteerd gaat worden is het maximale aantal online bezoekers 90 leden. Opgeven doe je na inloggen op het leden menu bij "Online Clubavond". 

Het  hele programma duurt ongeveer 1,5 uur en Jan-Willem Fukkink zal voornamelijk ingaan op de technische zaken uit de brouwerij. 

Sluitingsdatum inschrijving  is woensdag 20 januari. De bieren kunnen op zondag 24 januari worden afgehaald. Over de afhaaladressen worden jullie nog geinformeerd.