Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Clubavond: Bier met likeur
Vr. 15 december 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

De laatste avond van het jaar hebben we altijd een luchtig programma. Deze avond gaan we diverse bieren proeven, vergezeld van een bijpassende likeur. Een variatie op het thema bier en spijs.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Clubavond: Clubkampioenschappen
Vr. 24 november 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond worden de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen gekeurd. De wedstrijdbieren zijn een Pale Ale en een Imperial Stout. Deze keer zullen we weer in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2023’ en daarmee bepalen welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE flesjes per bier te worden ingeleverd. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat!

Deze bieren gaan we als leden aan verschillende tafels proeven. Iedere tafel wordt voorgezeten door een bierkeurmeester van het BKG en deze zal het keuren in goede banen leiden. En verder:

  • Maandbier: nog niet bekend
  • GEEN proeftafel i.v.m. het karakter van de avond.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’. 
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Grodziskie
Za. 18 november 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Deze dag gaan we een Grodziskie browuen. In 2015, na ruim 20 jaar gesloten te zijn geweest, werd de brouwerij in Grodzisk heropend onder de naam Browar Grodzisk en begon de commerciële productie van echte Piwo Grodziskie. Om hun Grodziskie te brouwen, gaf Browar Grodzisk aan Bruntal-mouten in Tsjechië de opdracht om op traditionele wijze op eiken gerookte tarwemout te maken door de natte mout te drogen met eikenrook. Ze werkten samen met Paweł Piłat, een hopteler buiten Lublin, om Tomyski-hop terug te brengen, zodat ze een historisch correcte versie van Piwo Grodziskie kunnen produceren. Browar Grodzisk stelt op zijn website dat Piwo Grodziskie uitsluitend in de plaats Grodzisk Wielkopolski wordt gebrouwen. Het wordt geproduceerd aan de hand van een traditioneel recept met lokaal bronwater, Grodzisk bovengist , op eikenhout gerookte tarwemout en Poolse hoppen uit de Lublin streek. Piwo Grodziskie wordt ook wel de Poolse Champagne onder de bieren genoemd door het hoge koolzuurgehalte, de hergisting op fles en zijn unieke smaak.

Bierstijl

Algemeen: Een licht gekleurd, laag-alcoholisch, sterk koolzuurhoudend bier met een dunne body en een combinatie van een op eikenhout gerookte smaak met een zuivere hopbitterheid.
Uiterlijke kenmerken: Helder, licht blond tot medium goudkleurig. Volle, onstuimige witte schuimkraag met uitstekende retentie.
Aroma: Laag tot gematigd eikenhouten rookgeur, een bacon/ham rooksmaak is ongepast. Licht pittige, kruidige of grassige hopgeur. Tarwegeur is vaak aanwezig. Lichte fruitgeuren (rode appel en peer) zijn welkom. Lichte zwaveltonen zijn acceptabel.
Smaak: Gematigd-laag tot gematigd eikenhouten rooksmaak, welke sterker kan zijn dan in de geur. De smaak is zacht, nooit scherp, en kan een zoetige indruk geven. Bitterheid is gematigd tot sterk en blijft hangen in de nasmaak. Bitterheid staat voorop met licht waarneembare pittige, kruidige of bloemige hopsmaak. Tarwe/graankarakter op de achtergrond. Lichte fruitsmaken (rode appel en peer) zijn acceptabel. Droge, frisse afdronk. Niet zuur.
Mondgevoel: Dunne body, droog en verfrissend. Hoog, prikkelend koolzuurgehalte. Niet alcoholwarmend.
Ingrediënten: Storting bestaat meestal volledig uit op eikenhout gerookt tarwemout, welke een ander – minder intens – rookkarakter geeft dan met op beukenhout gerookte mout. Wij zijn ook recepten tegengekomen met kleine percentages gewone (rode) tarwemout, beukenhout gerookte tarwemout en/of pilsmout. Als hop wordt Tomyski gebruikt, als alternatief kan Lubliner/Lubelski worden gebruikt. Een neutrale continentale bovengist met een medium-hoge vergistingsgraad, geen gisten met een fenolisch of sterk fruitig karakter.

Technische kenmerken

Begin SG:  1.028-1.032
Eind SG: 1.006-1.012
Alc. %: 2,5%-3,3% ABV
EBC: 5-12
IBU: 20-35
BU/GU 0,9
Koolzuur 3-3,6 Vol / 5,9-7,1 gr/ltr CO2

Let op; Voor brouwers op gas en afhalers zijn er geen beperkingen op aantal inschrijvingen. Afhalers kunnen hun mouten ter plekke zelf schroten. De schroot molens hebben een onderhoudsbeurt gehand en doen het  weer best.  
 
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 09 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 02 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Maurice van Zielst over schoonmaken en brouwen
Vr. 27 oktober 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond staat weer in het teken ontsmetten en reinigen in de brouwerij. Maurice van Zielst van de firma Qlean-tec verzorgt een presentatie over dit  onderwerp. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
 
 
 Excursie naar België
Vr. 13 oktober 2023
09:00-23:00
België
Martijn Aartsma

Vrijdag 13 oktober vertrekt de excursie om 9:00u vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting België, waar, zoals wij allen weten, veel uitzonderlijke bieren vandaan komen.

BROUWERIJBEZOEK: VICARIS
Als eerste bezoeken wij brouwerij Vicaris/Dilewyns in Dendermonde. Brouwerij Vicaris/Dilewyns is een familiebrouwerij die voortkomt uit de passie voor bier van oprichter Vincent Dilewyns en zijn vier dochters. In 2005 zijn de eerste Vicarisbieren geboren. Na enkele succesvolle jaren als hobbybrouwer startte familie Dilewyns in 2010 hun eigen brouwerij op in Dendermonde. Vandaag de dag staan vader Vincent en dochter Claire  aan het roer van de brouwerij, die staat voor ambachtelijke kwaliteitsbieren van hoge gisting. Vicaris onderscheidt zich door haar bieren niet te filteren of te pasteuriseren. Daardoor zal de smaak van de bieren in de fles zich nog verder ontwikkelen. Na een  rondleiding volgt (uiteraard) een degustatie van onder andere hun befaamde ‘Quinto’. Daarbij krijgen we kaas en brood en één van hun fameuze bierpralines.

Er volgt een lunch met heerlijke belegde broodjes van de bakker, en natuurlijk is er gelegenheid tot het proeven van het palet overige bieren die Vicaris brouwt. Ook is er gelegenheid tot het bezoeken van hun winkel voor aanschaf van hun volledig aanbod aan bieren en met bier gemaakte pralines en Vicaris Nootham. 

BOODSCHAPPEN
Daarna is er tijd ingeruimd om (optioneel) drankenhandel Drankgigant Dendermonde (voorheen Verhelst Drankencentrale) te bezoeken. Deze bevindt zich op loopafstand van de brouwerij (nog geen 100m verderop). Drankgigant heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren.

BROUWERIJBEZOEK: HET NEST
De volgende halte is brouwerij Het Nest in Turnhout. Sinds 2006 brouwt Het Nest commercieel bier en in 2015 bouwden ze een eigen hypermoderne brouwerij om zelf hun prijswinnende bieren te brouwen. Daardoor zijn ze nu beter in staat om speciale bieren uit te brengen: de zogenaamde ‘limited edition’ bieren, zoals de SchuppenBoer Grand Cru Brandy Barrel Aged (een hele mondvol!). Deze heeft 4 maanden op brandyvaten gerijpt.  Of de op whiskyvaten gerijpte Dead Man's Hand Whisky Barrel Aged. 
Bij Het Nest starten we met een introductie en een ‘smaakmakertje’. Daarna volgt een rondleiding en uiteraard weer een degustatie van maar liefst 4 verschillende bieren. Na afloop is er uiteraard ook gelegenheid tot het aankopen van meer bieren en gerelateerde artikelen om mee naar huis te nemen. 

DINER
De reis vervolgt zich naar Steengroeve in Chaam voor het diner. Daar hebben we een chalet helemaal voor onszelf. Het diner bestaat uit een heerlijke BBQ, te beginnen met tomatensoep, en met een zalig buffet met  salade, stokbrood, etc. Speciaal voor ons zal er meer (lokaal) speciaalbier worden ingeslagen, zodat er volop keus is in verschillende soorten gerstenat. Van de organisatie krijgt u de eerste consumptie (speciaalbier of anderszins). Daarna volgt de terugkeer naar Hoofddorp, waar wij rond 23:00 verwachten aan te komen.

SAMENVATTEND
●Datum excursie: vrijdag 13 oktober
●Vertrektijd: 09:00 vanuit Hoofddorp (Lutulistraat)
●Bezoeken: Brouwerij Vicaris, Brouwerij Het Nest
●Lunch: inbegrepen: belegde broodjes van de bakker bij Vicaris
●Diner: inbegrepen: BBQ bij Steengroeve in Chaam
●Terugkeer: 23:00 in Hoofddorp

Er is plek voor 40 personen, introducees zijn ook welkom (max. 3 gasten per inschrijving; dus totaal 4 per inschrijving). Vraag gerust uw partner, broer, zwager, etc. mee! (NB voor tieners: denk om de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol (in België 16; in Nederland (Chaam): 18). Voor mobiel beperkten: de degustatieruimte  van Vicaris bevindt zich op de eerste etage, alleen te bereiken middels een (weliswaar ruime) trap.
Er zijn vegetarische eet-opties bij alle gelegenheden, en ook met eventuele allergieën wordt rekening gehouden. Geef dit aan bij uw aanmelding, anders kan er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden worden.

De inschrijving sluit op 5 oktober.

Heeft u verder nog specifieke vragen, dan kunt u die richten aan Excursie 2023.


 
 
 Clubavond: Belgische biermythes
Vr. 29 september 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Roel mulder
Roel mulder
Saison is voor boerenknechten, lambiek stamt uit de Middeleeuwen en Stella Artois is een kerstbier... toch? Historicus Roel Mulder verdiepte zich in de geschiedenis van het Belgisch bier en hield alle verhalen die al jarenlang door journalisten, gidsen en brouwers worden rondgepompt tegen het licht. Wat is ervan waar? En hoe zit het dan wél? Een avondje Belgische biergeschiedenis met een stevige portie mythbusting en natuurlijk een goed glas erbij.

Roel Mulder schreef het boek Verloren bieren van Nederland (2017). Ook schrijft hij over historisch Nederlands en Belgisch bier op zijn website www.verlorenbieren.nl en voor Bier Magazine, Brouw Magazine en buitenlandse bladen. In het najaar van 2023 verschijnt Het Bockbierboek, waaraan hij heeft meegewerkt.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Pastry stout
Za. 16 september 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

 


LET OP: het maximaal aantal elektrische brouwers is bereikt, alleen nog inschrijven als je op gas brouwt of komt afhalen. 



Op de clubavond hebben we een oproep gedaan voor suggesties voor de Brouwdag. Kevin van Geene kwam met de optie een Pastry Stout. Het zal een basisrecept worden voor 15 liter omdat er een hoge moutstort nodig is en de meeste mensen waarschijnlijk een 20 liter installatie hebben.

Hij geeft aan dat het een heel leuk bier type is voor de brouwdag omdat je met dit basis recept zelf nog alle kanten op kan. Onderstaand een lijst voorbeelden:

  • Hazelnoten
  • Tonkabonen
  • Salted Caramel 
  • Schwarzwalder kirsch
  • Kokos 
  • Vanille
  • Marshmellows
  • Fruitextract (Brouwmaatje)

Dit recept dan ook bedoeld als basisrecept, waarbij we de leden aansporen hun creativiteit te gebruiken en (sommige van) bovengenoemde ingrediënten toe te passen. De inschrijving is geopend. Zowel afhalen als brouwen in Lisserbroek behoort tot de mogelijkheden. Inmiddels is er het een en ander aangepast in Lisserbroek waardoor we meer elektrische brouwers kunnen faciliteren. 

Aanmelden in het leden menu bij brouwdag. 

 
 
 Clubavond: Jaarlijkse BBQ
Za. 02 september 2023
17:30 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

We zijn weer welkom in Lisserbroek bij de familie Duivenvoorde. We beginnen 's middags rond half zes. Net zoals verleden jaar zal een cateringsbedrijf voor het vlees, salades en brood e.d. zorgen. Deelname kan met inschrijving via de site. Voor deelname wordt een prijs van 15 per persoon gerekend.

Wij zullen voor een tap zorgen. Het bier dat daaronder moet, mag door de leden verzorgd worden. Neem zelf flessen bier mee en deel die met anderen, zodat we via een levendige uitwisseling van elkaars brouwkunsten kunnen genieten.

Er bestaat de mogelijkheid om een tentje op te zetten zodat je kan overnachten. Dit wel graag bij de inschrijving vermelden.
Let op: de barbecue is ivm de zomervakantie op zaterdagavond 2 september!

 
 
 Clubavond: Op bezoek bij Brouwerij Klein Duimpje
Vr. 23 juni 2023
20:00 uur
Brouwerij Klein Duimpje, Hillegom
Wim Groeneveld

Deze clubavond is, in tegenstelling wat we allemaal gewend zijn, niet de laatste vrijdag van de maand maar een week eerder. We gaan op bezoek bij brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. 

 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen
Do. 08 juni 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken.

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
 Polderbok 2022
Do. 01 juni 2023
Wilfred van der Heijden
 
 
 Clubavond: Spirits verkregen uit wort
Vr. 26 mei 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Wim Groeneveld

Dat je van wort bier kan maken weten we allemaal maar een spirit van deze vloeistof is een ander ambacht. Hoe dit  proces in zijn werk gaat en wat je er van kunt maken gaan we deze avond vertellen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: witbier met emmertarwe
Za. 13 mei 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Het bier dat we gaan brouwen is een witbier, een aangenaam bier voor de vele lange, zwoele zomeravonden die ons te wachten staan. Deze keer met een speciaal ingredient: emmertarwe. Vergelijkbare commerciele bieren zijn; Oertarwe van Gulpener brouwerij, Utrechtse Blauwe van Brouwerij Hommeles, Golden Bucket Emmer weizen IPA en Cr*spr Emmertje blond van Jopen. Dus heel ongewoon is dit  graan niet. Deze tarwe wordt verbouwd in de Haarlemmermeer door Pieter Bijlsma. Op de afgelopen clubavond heeft hij hier samen met Nick Oud een presentatie over gegeven. 

 

 
 
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 11 mei 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken.

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
 Clubavond: Algemene Leden Vergadering
Vr. 28 april 2023
20:00
Wijkcentrum De Boerderij
Wim Groeneveld

Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met  ‘het rondje van het bestuur’. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 20 april 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken.

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 13 april 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken.

Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
 Clubavond: Emmertarwe
Vr. 31 maart 2023
20:00
Wijkcentrum De Boerderij
Wim Groeneveld

Deze avond komt  boer Erik Bijlsma uit de Haarlemmermeer vertellen over het speciale graan: Emmertarwe. Daarnaast heeft Nic Oud een bier gebrouwen met dit graan. We bespreken het gebruikte recept en bespreken en proeven het bier. Ook een paar andere commerciële voorbeelden van dit bier zullen we gaan proeven.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag, Lentebok
Za. 11 maart 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproefd recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden).

Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd:
Maiday Maiday Springbock. Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent. Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoast brood. Hoparoma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt. Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur. Aan een traditioneel (Duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De moutsamenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop ‘gemoderniseerd’ door voor Amerikaanse hoppen te kiezen.

Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vinden op Untappd. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. 

Ingrediënten:

Pilsmout: zoetige moutsmaak. Viennamout: geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier. Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit-karakter en de geur en smaak van brood. Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit.

Hop: Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus. Als er naast de Europese nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal. Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing. Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.

W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist. S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70

Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wilt gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. 

Je heb nog tot 1-3-2023 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. 

De prijs voor op de brouwdag is € 1/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open. Vanaf 9.00 zijn de brouwdagbrouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.  Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. 

 
 
 Clubavond: Belgomalt
Vr. 24 februari 2023
20:00
Wijkcentrum De Boerderij
Wim Groeneveld

Deze avond komt de firma Belgomalt een presentatie geven over hun nieuwe product: Creative maltseries.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Clubavond: Koudhoppen proeven
Vr. 27 januari 2023
20:00
Wijkcentrum De Boerderij
Wim Groeneveld

Deze avond gaan we diverse hopsoorten proeven. We maken we van de hop een hopwater en door middel van een vereenvoudigde hoptorpedo verrijken we een bier met  diverse hoppen. Doel is deze te leren herkennen en aroma en smaak van de diverse hoppen te ervaren.  

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen
Do. 12 januari 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.