Clubkalender archief
Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.Clubavond: Bier met likeur | ||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vr. 15 december 2023
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
De laatste avond van het jaar hebben we altijd een luchtig programma. Deze avond gaan we diverse bieren proeven, vergezeld van een bijpassende likeur. Een variatie op het thema bier en spijs. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Clubkampioenschappen | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 24 november 2023
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond worden de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen gekeurd. De wedstrijdbieren zijn een Pale Ale en een Imperial Stout. Deze keer zullen we weer in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2023’ en daarmee bepalen welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE flesjes per bier te worden ingeleverd. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat! Deze bieren gaan we als leden aan verschillende tafels proeven. Iedere tafel wordt voorgezeten door een bierkeurmeester van het BKG en deze zal het keuren in goede banen leiden. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Gezamenlijke brouwdag: Grodziskie | ||||||||||||||||||||||||||||
Za. 18 november 2023
9:00 - 16:00 uurLisserbroek Theo van Eijden |
Deze dag gaan we een Grodziskie browuen. In 2015, na ruim 20 jaar gesloten te zijn geweest, werd de brouwerij in Grodzisk heropend onder de naam Browar Grodzisk en begon de commerciële productie van echte Piwo Grodziskie. Om hun Grodziskie te brouwen, gaf Browar Grodzisk aan Bruntal-mouten in Tsjechië de opdracht om op traditionele wijze op eiken gerookte tarwemout te maken door de natte mout te drogen met eikenrook. Ze werkten samen met Paweł Piłat, een hopteler buiten Lublin, om Tomyski-hop terug te brengen, zodat ze een historisch correcte versie van Piwo Grodziskie kunnen produceren. Browar Grodzisk stelt op zijn website dat Piwo Grodziskie uitsluitend in de plaats Grodzisk Wielkopolski wordt gebrouwen. Het wordt geproduceerd aan de hand van een traditioneel recept met lokaal bronwater, Grodzisk bovengist , op eikenhout gerookte tarwemout en Poolse hoppen uit de Lublin streek. Piwo Grodziskie wordt ook wel de Poolse Champagne onder de bieren genoemd door het hoge koolzuurgehalte, de hergisting op fles en zijn unieke smaak. Bierstijl
Technische kenmerken
Let op; Voor brouwers op gas en afhalers zijn er geen beperkingen op aantal inschrijvingen. Afhalers kunnen hun mouten ter plekke zelf schroten. De schroot molens hebben een onderhoudsbeurt gehand en doen het weer best. | |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 16 november 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop. | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 09 november 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 02 november 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Maurice van Zielst over schoonmaken en brouwen | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 27 oktober 2023
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond staat weer in het teken ontsmetten en reinigen in de brouwerij. Maurice van Zielst van de firma Qlean-tec verzorgt een presentatie over dit onderwerp. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Excursie naar België | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 13 oktober 2023
09:00-23:00België Martijn Aartsma |
Vrijdag 13 oktober vertrekt de excursie om 9:00u vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting België, waar, zoals wij allen weten, veel uitzonderlijke bieren vandaan komen. BROUWERIJBEZOEK: VICARIS BOODSCHAPPEN BROUWERIJBEZOEK: HET NEST DINER SAMENVATTEND De inschrijving sluit op 5 oktober. Heeft u verder nog specifieke vragen, dan kunt u die richten aan Excursie 2023. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Belgische biermythes | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 29 september 2023
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Saison is voor boerenknechten, lambiek stamt uit de Middeleeuwen en Stella Artois is een kerstbier... toch? Historicus Roel Mulder verdiepte zich in de geschiedenis van het Belgisch bier en hield alle verhalen die al jarenlang door journalisten, gidsen en brouwers worden rondgepompt tegen het licht. Wat is ervan waar? En hoe zit het dan wél? Een avondje Belgische biergeschiedenis met een stevige portie mythbusting en natuurlijk een goed glas erbij. Roel Mulder schreef het boek Verloren bieren van Nederland (2017). Ook schrijft hij over historisch Nederlands en Belgisch bier op zijn website www.verlorenbieren.nl en voor Bier Magazine, Brouw Magazine en buitenlandse bladen. In het najaar van 2023 verschijnt Het Bockbierboek, waaraan hij heeft meegewerkt. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Gezamenlijke brouwdag: Pastry stout | ||||||||||||||||||||||||||||
Za. 16 september 2023
9:00 - 16:00 uurLisserbroek Theo van Eijden |
LET OP: het maximaal aantal elektrische brouwers is bereikt, alleen nog inschrijven als je op gas brouwt of komt afhalen.
Hij geeft aan dat het een heel leuk bier type is voor de brouwdag omdat je met dit basis recept zelf nog alle kanten op kan. Onderstaand een lijst voorbeelden:
Dit recept dan ook bedoeld als basisrecept, waarbij we de leden aansporen hun creativiteit te gebruiken en (sommige van) bovengenoemde ingrediënten toe te passen. De inschrijving is geopend. Zowel afhalen als brouwen in Lisserbroek behoort tot de mogelijkheden. Inmiddels is er het een en ander aangepast in Lisserbroek waardoor we meer elektrische brouwers kunnen faciliteren. Aanmelden in het leden menu bij brouwdag. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Jaarlijkse BBQ | ||||||||||||||||||||||||||||
Za. 02 september 2023
17:30 uurLisserbroek Theo van Eijden |
We zijn weer welkom in Lisserbroek bij de familie Duivenvoorde. We beginnen 's middags rond half zes. Net zoals verleden jaar zal een cateringsbedrijf voor het vlees, salades en brood e.d. zorgen. Deelname kan met inschrijving via de site. Voor deelname wordt een prijs van €15 per persoon gerekend. Wij zullen voor een tap zorgen. Het bier dat daaronder moet, mag door de leden verzorgd worden. Neem zelf flessen bier mee en deel die met anderen, zodat we via een levendige uitwisseling van elkaars brouwkunsten kunnen genieten. Er bestaat de mogelijkheid om een tentje op te zetten zodat je kan overnachten. Dit wel graag bij de inschrijving vermelden. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Op bezoek bij Brouwerij Klein Duimpje | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 23 juni 2023
20:00 uurBrouwerij Klein Duimpje, Hillegom Wim Groeneveld |
Deze clubavond is, in tegenstelling wat we allemaal gewend zijn, niet de laatste vrijdag van de maand maar een week eerder. We gaan op bezoek bij brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. | |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 08 juni 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken. | |||||||||||||||||||||||||||
Polderbok 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 01 juni 2023
Wilfred van der Heijden |
||||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Spirits verkregen uit wort | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 26 mei 2023
20:00 uurWijkcentrum De Boerderij Wim Groeneveld |
Dat je van wort bier kan maken weten we allemaal maar een spirit van deze vloeistof is een ander ambacht. Hoe dit proces in zijn werk gaat en wat je er van kunt maken gaan we deze avond vertellen. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Gezamenlijke brouwdag: witbier met emmertarwe | ||||||||||||||||||||||||||||
Za. 13 mei 2023
9:00 - 16:00 uurLisserbroek Theo van Eijden |
Het bier dat we gaan brouwen is een witbier, een aangenaam bier voor de vele lange, zwoele zomeravonden die ons te wachten staan. Deze keer met een speciaal ingredient: emmertarwe. Vergelijkbare commerciele bieren zijn; Oertarwe van Gulpener brouwerij, Utrechtse Blauwe van Brouwerij Hommeles, Golden Bucket Emmer weizen IPA en Cr*spr Emmertje blond van Jopen. Dus heel ongewoon is dit graan niet. Deze tarwe wordt verbouwd in de Haarlemmermeer door Pieter Bijlsma. Op de afgelopen clubavond heeft hij hier samen met Nick Oud een presentatie over gegeven.
| |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 11 mei 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Algemene Leden Vergadering | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 28 april 2023
20:00Wijkcentrum De Boerderij Wim Groeneveld |
Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met ‘het rondje van het bestuur’. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop. | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 20 april 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken. | |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 13 april 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Emmertarwe | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 31 maart 2023
20:00Wijkcentrum De Boerderij Wim Groeneveld |
Deze avond komt boer Erik Bijlsma uit de Haarlemmermeer vertellen over het speciale graan: Emmertarwe. Daarnaast heeft Nic Oud een bier gebrouwen met dit graan. We bespreken het gebruikte recept en bespreken en proeven het bier. Ook een paar andere commerciële voorbeelden van dit bier zullen we gaan proeven. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Gezamenlijke brouwdag, Lentebok | ||||||||||||||||||||||||||||
Za. 11 maart 2023
9:00 - 16:00 uurLisserbroek Theo van Eijden |
De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproefd recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden). Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd: Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vinden op Untappd. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. Ingrediënten:Pilsmout: zoetige moutsmaak. Viennamout: geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier. Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit-karakter en de geur en smaak van brood. Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit. Hop: Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus. Als er naast de Europese nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal. Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing. Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH. W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist. S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70 Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wilt gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. Je heb nog tot 1-3-2023 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. De prijs voor op de brouwdag is € 1/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open. Vanaf 9.00 zijn de brouwdagbrouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. | |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Belgomalt | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 24 februari 2023
20:00Wijkcentrum De Boerderij Wim Groeneveld |
Deze avond komt de firma Belgomalt een presentatie geven over hun nieuwe product: Creative maltseries. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Clubavond: Koudhoppen proeven | ||||||||||||||||||||||||||||
Vr. 27 januari 2023
20:00Wijkcentrum De Boerderij Wim Groeneveld |
Deze avond gaan we diverse hopsoorten proeven. We maken we van de hop een hopwater en door middel van een vereenvoudigde hoptorpedo verrijken we een bier met diverse hoppen. Doel is deze te leren herkennen en aroma en smaak van de diverse hoppen te ervaren. En verder:
| |||||||||||||||||||||||||||
Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen | ||||||||||||||||||||||||||||
Do. 12 januari 2023
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. | |||||||||||||||||||||||||||