Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Clubavond: Kerstbieren en meer....
Vr. 20 december 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Mark Ekelschot

Deze avond is er een proeverij van Kerstbieren die mogelijk vergezeld gaat van een bijpassend hapje. Tevens wordt de Gouden Veer uitgereikt aan het clublid dat zich dit  jaar het meest verdienstelijk gemaakt heeft met artikelen die ons clubblad verrijkt hebben, de bekendmaking van de winnaar de van "De Kei" voor het beste maandbier op tap, en natuurlijk de winnaar van de clubkampioenschappen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is Belverdere Blond van brouwerij "De Gekroonde Merlet".
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Clubavond: Bieren keuren voor clubkampioenschappen
Vr. 29 november 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze keer gaan we in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2024’ en daarmee welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen 2 flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijk met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren. De speciale jaarbieren zijn dit jaar de Baltic Porter en de Weizen. Beide bieren zijn gebrouwen op een gezamenlijke brouwdag eerder dit jaar. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag
Za. 23 november 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Martijn Aartsma


We brouwen ditmaal een bijzonder feestelijk bier, passend bij het feestelijk jubileumjaar waarin wij verkeren!

Namelijk een Champagne-bier. Nu mag het, met dank aan de Fransozen, geen Champagnebier heten, en daarom noemen we het een Brut ofwel Bière Brût.


Hiertoe hebben alle leden met het recente clubblad een zakje champagnegist ontvangen.


Dit prijswinnende recept is afkomstig van Chris en Patricia Talbot (waarvoor dank).


Het recept in Brewfather, op basis van 20 liter, vind je hier: https://share.brewfather.app/aVpgzogF1ZpjhW Tip: importeer deze in je eigen Brewfather omgeving en verschaal en pas aan waar nodig.


In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!


Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in het ‘voor leden’ menu.


Nog een aantal brouwtips van Chris Talbot:
-Het is van belang dat je een goed vergistbaar wort maakt bij deze stijl, want je wilt een droog bier overhouden. Dat betekent dat je lang de bèta-amylase stap kunt aanhouden. Een hulpmiddel kan zijn het toevoegen van glucoamylase tijdens het maischen en/of de vergisting. Glucoamylase is een enzym dat zetmeel en dextrines omzet in goed vergistbare, eenvoudige suikers. Dit enzym denatureert bij 65˚C, dus let op je temperatuur indien je dit gebruikt tijdens het maischen.


-Voor de hoofdgisting is neutrale tot lichtfruitige bier gist geschikt, die tevens een hoge vergistingsgraad kent. Wij gebruiken Mangrove Jack's M44. Als champagne gist heb je reeds een zakje Lalvin EC-1118 ontvangen met het recente clubblad, welke tevens een hoge alcoholtolerantie heeft.


-Gebruik de champagne gist niet als hoofdgist, maar pas bij de hergisting op fles! Champagne gist assimileert voornamelijk eenvoudige suikers. Sommige champagne gisten kunnen in beperkte mate maltose omzetten, maar geen één kan met maltotriose of dextrines overweg.
Het is overigens geen goed idee om co-fermentatie toe te passen met een bier- en een champagne gist samen, dit komt omdat champagne gisten zogenoemde ‘killer gisten’ zijn. Tijdens de fermentatie scheiden deze gisten stoffen af die veel bier gisten kunnen doden.


-Wees niet bang om veel bottelsuiker te gebruiken, dat past bij de stijl. Een koolzuurgehalte van 8-10 gr/ltr (Biertypengids BKG) komt bij 20 ˚C ongeveer overeen met 12 tot 16 gram bottelsuiker per liter. Bottel dus uitsluitend in flessen die deze hoge druk aan kunnen! Gebruik eventueel een kurk en draadkapje.
NB: WANNEER JE GEEN SPECIALE FLESSEN GEBRUIKT LOOP JE DUS KANS OP ZGN. 'BOMMETJES'! Het beste gebruik je champagneflessen, of beperk de hoeveelheid bottelsuiker. - red.


-Hergisting op lagere temperaturen (10-12 ˚C) zou zorgen voor de zeer fijne koolzuur en schuimkraag waar mousserende wijnen om bekend staan.


-Het zijn doorgaans geen bewaar bieren, zo geeft Malheur hun Brut een houdbaarheid van slechts één jaar voor het consumeren. Drink ze dus lekker jong. Daartegenover stelt Hertog Jan dat hun Grand Prestige Brut een uitstekend bewaarbier is, maar de basis daarvan is ook compleet anders, wellicht dat dat het verschil maakt.
Hoewel dit artikel – en onderstaand recept – zich richt op de oorspronkelijke lichtgekleurde Champagne-achtige Bières Brut, is ook deze bierstijl aan ontwikkeling onderhevig, en zijn het niet langer uitsluitend lichtgekleurde bieren die deze methode volgen. Malheur heeft bijvoorbeeld hun eigen Malheur Dark Brut uitgebracht en Hertog Jan heeft indruk gemaakt met hun HJ Grand Prestige Brut welke op exclusieve cuvée des sacres flessen zijn afgevuld en meerdere maanden hebben gerijpt in de wereldberoemde kelders van de Champagnestreek.


Bière Brut, de ‘Champagne’ onder de bieren
 
 
Geschiedenis
In 2002 brachten twee afzonderlijke brouwerijen, in het Belgische plaatsje Buggenhout, vrijwel gelijktijdig een Champagne-achtig bier op de markt die gebrouwen is volgens de Méthode Traditionnelle. De eerste was Brouwerij Malheur met hun ‘Malheur Bière Brut’, al snel volgde Brouwerij Bosteels met hun inmiddels befaamde ‘Deus, Brut des Flandres’. Dat kan bijna geen toeval zijn, en het gerucht doet dan ook de ronde dat de bekende bierkenner Michael Jackson tijdens zijn bezoek aan België een rol heeft gespeeld in het initiatief, waarna beide brouwerijen aan de slag gingen met de ontwikkeling en productie. Het resultaat werd een bijzondere bierstijl die het brouwproces van bier combineert met het karakter van mousserende wijn.
 
Brouwerij Malheur deed in de Champagne streek onderzoek naar de productie van Champagne en wist Champagne gist te bemachtigen, ook kochten zij machines waarmee zij het rémuage- en dégorgement proces zelf konden verrichten.
Brouwerij Bosteels volgde een ander pad en transporteerde na de eerste gisting het jongbier naar Frankrijk om in Champagne de tweede gisting op fles te laten ondergaan.
Hoewel Bières Brut volgens de méthode traditionnelle – en soms ook in Champagne – worden vervaardigd, mogen zij geen Champagne bieren worden genoemd. De Champagne is een sinds juni 1936 wettelijk beschermde "appellation d'origine contrôlée" met grenzen die in 1907, 1929 en 2008 werden afgebakend. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam 'Champagne' dragen.
 
Het productieproces
Het produceren van een Bière Brut is een complex proces. Allereerst wordt er een wort gebrouwen met een hoog stamwortgehalte en een hoge vergistbaarheid om een zo droog mogelijke bier te verkrijgen. Dit wordt vervolgens met bier gist vergist. Vervolgens wordt het bier in champagne flessen gebotteld en wordt er suiker en champagne gist toegevoegd. Deze tweede gisting op fles duurt enkele weken, waarna het tot wel een jaar op keldertemperatuur wordt gelagerd. Gedurende deze periode barsten de gistcellen open, dit levert gistachtige en complexe smaken op in het bier.
Nadat het rijpingsproces heeft plaatsgevonden, worden de dode gistcellen verwijderd, dit proces wordt rémuage genoemd. Hierbij wordt de fles ondersteboven in een hoek van 75 graden in de houder van een flessenrek geplaatst. Periodiek wordt de fles een 1/8e gedraaid terwijl de fles steeds verticaler wordt gezet totdat het rechtop staat. Deze procedure zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de flessenhals terechtkomen van waar ze verwijderd worden. De dégorgement is de laatste stap in het productieproces van de Bière Brut. De fles wordt ondersteboven gehouden terwijl de flessenhals wordt bevroren door middel van een ijs/zout-bad. Dit resulteert in een prop van bevroren bier die de dode gistcellen bevat. Uiteindelijk, wordt de flessendop verwijderd en door de druk van de kooldioxide in de fles wordt de prop met bevroren bier uit de fles gespoten, zodoende blijft er een heldere vloeistof over. Tenslotte wordt de fles afgesloten met een kurk en draadkorf.


Biertype BKG


Algemene kenmerken
Een Brut Bier is een bovengistend zeer delicaat, hoog in alcohol, droog, hoppig, geel tot goudkleurig Belgische biertype met 9,0 tot 14,0 Vol% alcohol. Er worden vaak druiven of druivensap toegevoegd. Hierdoor kan het bier ook donker van kleur worden en bij hoog alcohol % in zowel C- als D-klasse passen.


Uiterlijke kenmerken
Geel tot goudkleuring. Helder (iets tweeschijn is toegestaan). Schuim is overvloedig bij inschenken, schuimstabiliteit inzakkend tot een blijvend laagje. Koolzuurgehalte is hoog tot zeer hoog.


Geurassociaties
Licht hoparoma met banaan-, appel- en peeresters. Soms zijn exotische fruit geuren van speciale hopsoorten waarneembaar. Een licht kruid-/specerij karakter komt soms voor.
Alcoholaroma’s kunnen worden waargenomen, maar mogen niet scherp zijn.
Diacetyl is niet toegestaan.


Basissmaak
De basissmaak is bitterig tot bitter, zoetig, zurig.


Smaak
Complexe esters soms met witte wijnachtige zuren. Hopbitterheid laag tot medium. De frisheid wordt ondersteund door het hoge koolzuurgehalte en de lage pH. Moutsmaken zijn neutraal.
Lichte kruidigheid is toegestaan, diacetyl wordt gezien als een afwijking.


Body
Body is dun tot medium.


Mondgevoel
Het mondgevoel is door CO2 samentrekkend, alcoholwarmend.


Nasmaak
Korte, bitter-zurig uitloop, maar niet scherp of hard-bitter. Het bier vloeit droog uit.


Opmerkingen
Een Brut bier is een sterk en minder bittere versie van een Tripel of Sterk Blond. Sommige zijn gelagerd in grotten en ze zijn door het toepassen van het Méthode Champenoise (remuage en dégorgement) meestal helder, zonder depot. Door het gedeeltelijk toepassen van champagnegist zijn ze meestal erg droog en iets zurig. Dunner van body, droger, zuriger en meer alcoholisch dan een Tripel of Sterke Blonde.

Technische kenmerken Begin SG

1074 – 1106

SVG

87 – 92%

Alcoholpercentage

9,0 – 14,0 Vol%

Kleur

10 – 20 EBC

Bitterheid

10 – 30 EBU

Koolzuurgehalte

8,0 – 10,0 gr/ltr

Voorbeelden

Damme Jeanne, Malheur Brut, Bosteels Deus

 


 
Recept
Bierstijl                                           Bière Brut
Volume                                           15 liter
Start SG                                          1.075
Eind SG                                           0.995
SVG                                                 107%
Alc.                                                  11,4% ABV, incl. bottelsuiker
EBC                                                  10 (Brewfather)
IBU                                                  20
BU/GU                                            0,26
Brouwzaalrendement                 65%
Kooktijd                                          60 minuten
 
Vergistbare ingrediënten
Fabrikant / Type                                                       Hoeveelheid      Percentage        EBC
Swaen Ale                                                                  1,328 gram        37,5%                 7,1
Swaen Pilsner                                                            1.328 gram        37,5%                 3,7
Kristalsuiker                                                               707 gram           20%                     0
Swaen Vienna                                                            177 gram           5%                       355
 
Hopgiften
Hopsoort                      Alfazuur             Toepassing        Duur                   Hoeveelheid      Bijdrage IBU
Hallertau Blanc              6,5% α-zuur      Koken                 60 minuten        4 gr                            10 IBU
(of Nelson Sauvin)         6,5% α-zuur      Koken                 10 minuten        13 gr                   10 IBU
 
Maischprofiel
Maischfase                                    Temperatuur                                 Duur
Versuikering                                  62 graden                                       45 minuten
Versuikering                                  64 graden                                       45 minuten
Uitmaischen                                  80 graden                                       3 minuten
 
Water profiel                                Wim Mensink (PWN)
Water                                           Hoeveelheid                                  pH
Maischwater                                 13 liter                                            5,4
Spoelwater                                   5 liter                                              5,2
 
 
Toevoegingen
Ingrediënt                                   Hoeveelheid                                  Toepassing
Fosforzuur 75%                           3,1 ml                                              Maischen
Glucoamylase 400                        8 gr                                                  Maischen (optioneel)
Fosforzuur 75%                             0,9 ml                                              Spoelen
Gistvoeding/                                  0,15 gr                                            koken 10 min
 
 
Gist
Mangrove Jack M44 West Coast Ale                                                 1 pak
Glucoamylase 400                                                                                 4 gr
*een alternatief voor bovenstaande combinatie is Fermentis SafBrew DW-17. Dit is een mix van een Saccharomyces Cerevisiae (POF+) en glucoamylase ineen. Hiermee komt tevens het gebruik van glucoamylase tijdens het maischen te vervallen.
 
Vergistingsprofiel
Temperatuur                                 Duur
18 graden                                       5 dagen
21 graden                                       10 dagen
4 graden                                         2 dagen
 
Bottelen
12 gram suiker per liter (was gebotteld in een 37,5 cl Geuze/ciderfles van Brouwmaatje met kroonkurk prima te doen)
Lalvin EC-1118, hydrateren 1 gr per 100 ml afgekoeld gekookt water. Per 37,5 cl fles 1ml oplossing toevoegen, of per 75 cl fles 2 ml toevoegen.
 


 
Bronnen:
https://vinepair.com/articles/champagne-method-brut-beer/
https://brewublog.com/champagne-yeast-and-stuck-fermentations-please-just-stop/
https://www.hertogjan.nl/prestige-brut/
https://www.malheur.be/nl/bieren
https://fermentis.com/en/product/safbrew-dw%E2%80%9117/
https://www.champagneclub.com/champagne-yeast-a-complete-guide/
https://bosteelsbrewery.com/nl/deus
https://drinkbelgianbeer.com/breweries/belgiums-brut-beers-champagne-style
https://www.bruzbeers.com/blog-posts/2023/11/16/pop-that-cork
https://www.belgiansmaak.com/malheur-champagne-style-beer/
 

 
 
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 14 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 07 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 HeVeD Drukvergistingsmeter
Do. 07 november 2024
23:59
Martijn Aartsma
 
 
 Clubavond: Breng een bier, krijg een bier
Vr. 25 oktober 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de  presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar.

Ook kun je deze avond de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 24 oktober 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Excursie 2024 naar Zeeland en Brabant
Vr. 11 oktober 2024
09:00
Martijn Aartsma

Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland.

MOUTERIJBEZOEK DE SWAEN

Als eerste bezoeken wij mouterij De Swaen in Zeeland. Waarschijnlijk kennen alle amateurbrouwers de mouten van De Swaen. Zij behoort heden ten dage tot één van de grootste mouterijen ter wereld, maar kent dan ook een rijke geschiedenis. Mouterij De Swaen is in 1906 opgericht, eerst zowel als mouterij als brouwerij. Na de oorlog, waar tijdens de bezetting hun koperen ketels hen zijn ontnomen, worden de brouwersactiviteiten gestaakt en wordt het mouten de hoofdactiviteit van de familie. Gedurende de jaren ’50 – ’90 wordt de productie continu verhoogd om aan de sterk groeiende nationale en internationale vraag te voldoen. In 1999 wordt Koninklijke Grolsch eigenaar.

We worden daar eerst ontvangen met koffie en thee, en genieten vervolgens van een presentatie over de historie van De Swaen en wat zij doen. Vervolgens worden we rondgeleid door een meestermouter emeritus. Deze rondleiding zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.Ten slotte zullen we bij De Swaen de lunch genieten, met na afloop een gevarieerde bierproeverij, uiteraard van bieren van hun partners/klanten, gebrouwen met mouten van De Swaen.

'BOODSCHAPPEN'

Daarna vertrekken we richting het Belgische Hoogstraten, alwaar er tijd ingeruimd is om drankenhandel bierwinkel Bierparadijs in Hoogstraten te bezoeken. Bierparadijs heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren, tegen zeer redelijke prijzen. Wellicht handig om zelf al een container (doos of lege krat) mee te brengen voor de aankopen.

BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOS

Daarna vervolgen wij onze weg richting Hilvarenbeek, alwaar we Brouwerijmuseum De Roos zullen bezoeken. De enige authenthieke dorpsbrouwerij van Nederland. Opgericht in 1877 is dit nog altijd een werkende brouwerij. We worden daar met open armen ontvangen en kunnen ook daar genieten van een rondleiding en een proeverij. 

DINER

Het diner vindt plaats in Eetcafé De Mèrt, op loopafstand van De Roos. 
Het diner zal bestaan uit:
Vooraf: Brood met smeersels per tafel. Dit betreft acht kleine broodjes met smeersels. 

Hoofdgerecht keuze: 
Saté van Kippendijen; satésaus, kroepoek, atjar, warme groentes en gefrituurde uitjes
Of
Fish en Chips; Lekkerbekjes, warme groentes en ravigotesaus
Beide hoofdgerechten worden geserveerd met friet en mayonaise.

Drank:
Inclusief: Twee (speciaal)biertjes van de tap, frisdrank, koffie/thee of huiswijnen. Overige dranken zijn uiteraard te bestellen, maar worden geserveerd met een meerprijs (op eigen kosten).
Overige dranken/etenswaren zijn ook voor eigen rekening.
Voor vegetariërs/veganisten kunnen we zorgen, mits van tevoren aangegeven (zie opmerkingenveld hieronder).

Na afloop zullen we moe maar voldaan onze weg terug vervolgen richting Hoofddorp. Naar schatting komen we rond 23:00 weer aan bij de Boerderij. Al met al belooft het weer een gezellige dag te worden, dus sluit je aan! De aanmelding sluit de dag vóór dierendag (3 oktober).

SAMENVATTEND

  • Datum excursie: vrijdag 11 oktober
  • Vertrektijd: 09:00 vanuit Hoofddorp (Lutulistraat)
  • Bezoeken: Mouterij De Swaen, Brouwmuseum De Roos
  • Lunch: inbegrepen: Lunch en bierproeverij bij De Swaen
  • Diner: inbegrepen: Diner (keuzemenu) en 2 drankjes bij Eetcafé de Mèrt in Hilvarenbeek
  • Terugkeer: plm. 23:00 in Hoofddorp

NOTA BENE

  • Er is plek voor 40 personen.
  • Per lid mag men, net als vorig jaar, tot 3 introducées meenemen.
  • NB voor tieners: denk om de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol (in België 16; in Nederland 18)
  • Er zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met vegetariërs/veganisten en met eventuele allergieën. Bij kennisgeving zal dit nader bepaald en geïnformeerd worden. Geef dit aan bij uw aanmelding, anders kan er waarschijnlijk helemaal geen rekening mee gehouden worden.
  • Aanmelding sluit 3 oktober 2024 23:59.
  • Bij afmelding vindt er géén restitutie plaats, tenzij we een deel van de kosten tijdig bij de betrokken partijen kunnen annuleren. Dit achteraf ter beoordeling.
 
 
 Clubavond: Sensorische evaluatie deel 3
Vr. 27 september 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond presenteert Walter Bakker deel drie van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen.

En verder:

  • Maandbier is van Guus van de Veek.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag Alt
Za. 14 september 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het  project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen. 

Algemene kenmerken
Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) amberbier, bovengistend met koude lagering (Hybride vergisting) van ca. 4,8Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot diep koper-bruin, helder (gefilterd) bier. Lichtbeige, romige en stabiel blijvende schuimkraag.
Geurassociaties
Een evenwicht tussen een rijk caramout- en hoparoma (Saaz typen). De Düsseldorfer Altstadt altbieren zijn hoppiger en complexer dan die uit de regio rondom Düsseldorf, die meer moutig en fruitig zijn. Diacetyl is niet aanwezig.
Basissmaak
Zoetig, bitter.
Smaak
Hoppige smaak die overgaat naar mout of omgekeerd. Ook in de smaak zijn (gekleurde) mout en hop in balans. De eerste smaakindruk kan door de droogheid snel afvallen en overgaan in de andere. Kruidige, soms peperige toetsen door de hop. Soms is een lichte metaalsmaak waarneembaar. Geen diacetyl.
Body
Dun tot Medium.
Mondgevoel
Droog, zacht, medium tot veel koolzuur. Ondanks veel smaak toch vrij dun. Niet plakkerig.
Nasmaak
Alt eindigt droog, matig mout, matige tot vrij sterke hopbitterheid.
Opmerkingen
Alt is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger.
Technische kenmerken
Begin SG 1046 – 1054
SVG 75 – 79%
Alcoholpercentage 4,5 – 5,0 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid 25 – 50 EBU
Koolzuurgehalte 4,2 – 5,0 gr/ltr
Voorbeelden Zum Ürige Alt, Im Füchschen Alt, Schlösser Alt, Schluessel Alt Schumacher Alt,
Kürzer Alt,
Nr. BJCP style (2015): 7B

 
 
 Verbeter je eigen bier
Za. 14 september 2024
Jan Wurpel
 
 
 Presentatie 't Wort Wat op braderie in de Boerderij
Za. 07 september 2024
10:00 - 17:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Op 7 september is de heropening van wijkcentrum de Boerderij in Hoofddorpen viering van 50 jaar PAX. Diverse verenigingen die daar hun plek hebben zullen zich presenteren, waaronder amateurbierbrouwverenging 't Wort Wat. Er zal een brouwdemo worden gegeven, een pubquiz op biergebied en een bierproeverij. Brouwwinkel Brouwmaatje zal er een kraam bemannen met  bierbrouwingrediënten en artikelen. 

We zijn nog opzoek naar leden die deze dag willen assisteren bij een van deze aktiviteiten, stuur hiervoor een mailtje naar het bestuur. 

 
 
 Clubavond: 30 jaar 't Wort Wat!
Za. 31 augustus 2024
18:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Theo van Eijden

Op zaterdag 31 augustus houden we onze jaarlijkse BBQ. Deze keer zullen we extra groot uitpakken. Dit jaar bestaat 't Wort Wat! 30 jaar. We hebben een serieuze braai besteld waar een professionele Pitmaster het vlees zal bereiden. Ook zullen we voor genoeg bier op tap zorgen.

 

Tot op het hebben we de volgende bieren op tap:
- BE+ER, Vlierbloesem weizen
- Happy Demons, Smoked porter 
- Klein Duimpje, Verrassingsbier

We zullen jullie informeren als we geslaagd zijn andere bier te organiseren. Voor de partners zijn er natuurlijk wijnen en andere frisdranken. Ook zullen er alcoholvrije bieren zijn voor diegene die van ver komt. Mocht de afstand een probleem zijn dan is het mogelijk om plaatselijk te overnachten, je moet dan wel een eigen tent meenemen. Graag bij inschrijven melden dat je blijft overnachten.

Traditioneel is het natuurlijk toegestaan om eigen bier in fles en fust mee te nemen, je kan hiermee indruk maken op je clubcollega's. We hebben een grote walk-in-fridge waar het  bier in kan. 

De eigenbijdrage is €17,50 per persoon, Inschrijven via de website.

 
 
 Clubavond: Verbeter je eigen bier: Alt
Vr. 28 juni 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Ook dit  jaar hebben we weer een ‘verbeter-je-eigen-bier’ project. De bierstijl die dit keer gekozen is, is een Alt. Jan Wurpel zal op de avond in detail op dit biertype ingaan. Natuurlijk gaan we een paar voorbeelden van deze bierstijl proeven. Dit bier zal als pakket worden uitgebracht en ook op de Brouwdag van september worden gebrouwen. Later in het jaar, als de bieren gebotteld zijn, zullen we op een gezamenlijke avond het bier proeven en feedback geven op deze bieren, met een leuke prijs voor het best beoordeelde bier. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • Door het karakter van de avond is er geen proeftafel.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 20 juni 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Sensorische evaluatie deel 2
Vr. 31 mei 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond deel twee van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Dit is deel twee, de clubavond van februari was deel een. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Weizen
Za. 18 mei 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd.
Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen genoemd, waarbij 'Hefe' gist betekent. De troebelheid en de belangrijke aroma's van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.
Weizen wordt vooral geassocieerd met Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg het exclusieve recht om Weizen te brouwen, wat veel geld opleverde. Na het overlijden van Hans Sigmund von Degenberg in 1602, zonder erfgenamen, eiste de familie Wittelsbach het recht weer op. Koning Ludwig II verkocht uiteindelijk de brouwrechten aan Georg Schneider, die in 1872 de Schneider Weisse brouwerij oprichtte. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een breed scala aan Weizen-bieren, met het vlaggenschip als de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles
Serveer het in een Weizenglas tussen de 6 en 8 graden Celsius. 
Enkele bekende voorbeelden zijn; Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

De brouwdag vind plaats in bij familie van Duivenvoorde Turfspoor 57, Lisserbroek. Je kan ook een pakket bestellen en deze afhalen in Lisse broek zodat je op een ander moment kan brouwen. Natuurlijk is iedereen welkom om en kijkje te komen nemen en de brouwers aan het werk te zien. 

Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu.  

 
 
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop
Do. 02 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Algemene Ledenvergadering + Jaarbieren
Vr. 26 april 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met  ‘het rondje van het bestuur’. 

Na het officiële gedeelte zal de wedstrijdcommissie een presentatie verzorgen over de wedstrijdbieren van dit  jaar: Baltic porter en Weizen. Van beide bieren gaan we een voorbeeld proeven.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 25 april 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Pils, theorie en praktijk
Vr. 29 maart 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond zal een presentatie gegeven worden over de historie van pilsners en het brouwen ervan. Daarnaast  gaan we een proeverij houden waarin wij jullie uitdagen de bieren te herkennen en te beoordelen. Een soort van  ‘Wat vindt 't Wort Wat het lekkerste pils verkiezing’. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Baltic Porter
Za. 02 maart 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Theo van Eijden

Een Baltic Porter staat beschreven als boven- of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.”
Geur: ‘Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig.
Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.’
Smaak: ‘Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop.’

Er is voor een ondergistende versie gekozen. In deze periode van het jaar heeft vrijwel iedereen een plaats in huis waar het  koud genoeg is om een ondergistend bier te maken. Er worden twee varianten van dit bier beschreven, namelijk met een basis van Münchenermout aangevuld met Pilsmout, of Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. Ons bier maken we met Maris Otter Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. De moutstort is verder erg belangrijk, een Baltic Porter is wel donker en zwaar, maar heeft niet het geroosterde/gebrande van een Russian Imperial Stout. Historisch werd er vaak Brown malt gebruikt, dus is dat ook in de moutstort opgenomen.

Inschrijven via de website in het ledenmenu. Mocht je niet in staat zijn die dag te brouwen je kan ook het pakket afhalen om zelf thuis op een later moment te brouwen. 

 
 
 Clubavond: Smaakafwijkingen
Vr. 23 februari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond is een vervolg op de ‘poor man's’ avond die we hebben gehouden over smaakafwijkingen in bier. Nu gaan we officieel gemaakte smaakafwijkingen proeven en hopelijk herken je er een aantal. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Clubavond: Brouwerij Nevel
Vr. 26 januari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond komt de brouwer van brouwerij Nevel uit Nijmegen. Zij maken bieren met ‘wilde’ vergisting, zoals zij dat noemen, met hun eigen gistcultuur. Men zal wat eigen bier meenemen om te proeven.  

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 11 januari 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia