Clubkalender archief
Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden | ||
---|---|---|
Do. 14 november 2024
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||
Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop. | ||
Do. 07 november 2024
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||
HeVeD Drukvergistingsmeter | ||
Do. 07 november 2024
23:59Martijn Aartsma |
||
Clubavond: Breng een bier, krijg een bier | ||
Vr. 25 oktober 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar. Ook kun je deze avond de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt. En verder:
| |
Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten | ||
Do. 24 oktober 2024
19:30 uurNieuw Vennep Titus Rinia |
||
Excursie 2024 naar Zeeland en Brabant | ||
Vr. 11 oktober 2024
09:00Martijn Aartsma |
Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland. MOUTERIJBEZOEK DE SWAENAls eerste bezoeken wij mouterij De Swaen in Zeeland. Waarschijnlijk kennen alle amateurbrouwers de mouten van De Swaen. Zij behoort heden ten dage tot één van de grootste mouterijen ter wereld, maar kent dan ook een rijke geschiedenis. Mouterij De Swaen is in 1906 opgericht, eerst zowel als mouterij als brouwerij. Na de oorlog, waar tijdens de bezetting hun koperen ketels hen zijn ontnomen, worden de brouwersactiviteiten gestaakt en wordt het mouten de hoofdactiviteit van de familie. Gedurende de jaren ’50 – ’90 wordt de productie continu verhoogd om aan de sterk groeiende nationale en internationale vraag te voldoen. In 1999 wordt Koninklijke Grolsch eigenaar. We worden daar eerst ontvangen met koffie en thee, en genieten vervolgens van een presentatie over de historie van De Swaen en wat zij doen. Vervolgens worden we rondgeleid door een meestermouter emeritus. Deze rondleiding zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.Ten slotte zullen we bij De Swaen de lunch genieten, met na afloop een gevarieerde bierproeverij, uiteraard van bieren van hun partners/klanten, gebrouwen met mouten van De Swaen. 'BOODSCHAPPEN'Daarna vertrekken we richting het Belgische Hoogstraten, alwaar er tijd ingeruimd is om drankenhandel bierwinkel Bierparadijs in Hoogstraten te bezoeken. Bierparadijs heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren, tegen zeer redelijke prijzen. Wellicht handig om zelf al een container (doos of lege krat) mee te brengen voor de aankopen. BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOSDaarna vervolgen wij onze weg richting Hilvarenbeek, alwaar we Brouwerijmuseum De Roos zullen bezoeken. De enige authenthieke dorpsbrouwerij van Nederland. Opgericht in 1877 is dit nog altijd een werkende brouwerij. We worden daar met open armen ontvangen en kunnen ook daar genieten van een rondleiding en een proeverij. DINERHet diner vindt plaats in Eetcafé De Mèrt, op loopafstand van De Roos. Hoofdgerecht keuze: Drank: Na afloop zullen we moe maar voldaan onze weg terug vervolgen richting Hoofddorp. Naar schatting komen we rond 23:00 weer aan bij de Boerderij. Al met al belooft het weer een gezellige dag te worden, dus sluit je aan! De aanmelding sluit de dag vóór dierendag (3 oktober). SAMENVATTEND
NOTA BENE
| |
Clubavond: Sensorische evaluatie deel 3 | ||
Vr. 27 september 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond presenteert Walter Bakker deel drie van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen. En verder:
| |
Gezamenlijke brouwdag Alt | ||
Za. 14 september 2024
9:00Turfspoor 57, Lisserbroek |
Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen. Algemene kenmerken | |
Verbeter je eigen bier | ||
Za. 14 september 2024
Jan Wurpel |
||
Presentatie 't Wort Wat op braderie in de Boerderij | ||
Za. 07 september 2024
10:00 - 17:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Op 7 september is de heropening van wijkcentrum de Boerderij in Hoofddorpen viering van 50 jaar PAX. Diverse verenigingen die daar hun plek hebben zullen zich presenteren, waaronder amateurbierbrouwverenging 't Wort Wat. Er zal een brouwdemo worden gegeven, een pubquiz op biergebied en een bierproeverij. Brouwwinkel Brouwmaatje zal er een kraam bemannen met bierbrouwingrediënten en artikelen. | |
Clubavond: 30 jaar 't Wort Wat! | ||
Za. 31 augustus 2024
18:00Turfspoor 57, Lisserbroek Theo van Eijden |
Op zaterdag 31 augustus houden we onze jaarlijkse BBQ. Deze keer zullen we extra groot uitpakken. Dit jaar bestaat 't Wort Wat! 30 jaar. We hebben een serieuze braai besteld waar een professionele Pitmaster het vlees zal bereiden. Ook zullen we voor genoeg bier op tap zorgen.
Tot op het hebben we de volgende bieren op tap: We zullen jullie informeren als we geslaagd zijn andere bier te organiseren. Voor de partners zijn er natuurlijk wijnen en andere frisdranken. Ook zullen er alcoholvrije bieren zijn voor diegene die van ver komt. Mocht de afstand een probleem zijn dan is het mogelijk om plaatselijk te overnachten, je moet dan wel een eigen tent meenemen. Graag bij inschrijven melden dat je blijft overnachten. Traditioneel is het natuurlijk toegestaan om eigen bier in fles en fust mee te nemen, je kan hiermee indruk maken op je clubcollega's. We hebben een grote walk-in-fridge waar het bier in kan. De eigenbijdrage is €17,50 per persoon, Inschrijven via de website. | |
Clubavond: Verbeter je eigen bier: Alt | ||
Vr. 28 juni 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
Ook dit jaar hebben we weer een ‘verbeter-je-eigen-bier’ project. De bierstijl die dit keer gekozen is, is een Alt. Jan Wurpel zal op de avond in detail op dit biertype ingaan. Natuurlijk gaan we een paar voorbeelden van deze bierstijl proeven. Dit bier zal als pakket worden uitgebracht en ook op de Brouwdag van september worden gebrouwen. Later in het jaar, als de bieren gebotteld zijn, zullen we op een gezamenlijke avond het bier proeven en feedback geven op deze bieren, met een leuke prijs voor het best beoordeelde bier. En verder:
| |
zonnebock | ||
Vr. 28 juni 2024
20.00De Boerderij Pieter Hermans |
||
Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier | ||
Do. 20 juni 2024
19:00Brouwmaatje, Boesingheliede Titus Rinia |
||
Clubavond: Sensorische evaluatie deel 2 | ||
Vr. 31 mei 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
Deze avond deel twee van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Dit is deel twee, de clubavond van februari was deel een. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen. En verder:
| |
Gezamenlijke brouwdag: Weizen | ||
Za. 18 mei 2024
9:00Turfspoor 57, Lisserbroek |
Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd. Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu. | |
Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden | ||
Do. 16 mei 2024
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
||
Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop | ||
Do. 02 mei 2024
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
||
Clubavond: Algemene Ledenvergadering + Jaarbieren | ||
Vr. 26 april 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met ‘het rondje van het bestuur’. Na het officiële gedeelte zal de wedstrijdcommissie een presentatie verzorgen over de wedstrijdbieren van dit jaar: Baltic porter en Weizen. Van beide bieren gaan we een voorbeeld proeven. En verder:
| |
Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten | ||
Do. 25 april 2024
19:30Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep Titus Rinia |
||
Clubavond: Pils, theorie en praktijk | ||
Vr. 29 maart 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp |
Deze avond zal een presentatie gegeven worden over de historie van pilsners en het brouwen ervan. Daarnaast gaan we een proeverij houden waarin wij jullie uitdagen de bieren te herkennen en te beoordelen. Een soort van ‘Wat vindt 't Wort Wat het lekkerste pils verkiezing’. En verder:
| |
Gezamenlijke brouwdag: Baltic Porter | ||
Za. 02 maart 2024
9:00Turfspoor 57, Lisserbroek Theo van Eijden |
Een Baltic Porter staat beschreven als boven- of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.” Er is voor een ondergistende versie gekozen. In deze periode van het jaar heeft vrijwel iedereen een plaats in huis waar het koud genoeg is om een ondergistend bier te maken. Er worden twee varianten van dit bier beschreven, namelijk met een basis van Münchenermout aangevuld met Pilsmout, of Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. Ons bier maken we met Maris Otter Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. De moutstort is verder erg belangrijk, een Baltic Porter is wel donker en zwaar, maar heeft niet het geroosterde/gebrande van een Russian Imperial Stout. Historisch werd er vaak Brown malt gebruikt, dus is dat ook in de moutstort opgenomen. Inschrijven via de website in het ledenmenu. Mocht je niet in staat zijn die dag te brouwen je kan ook het pakket afhalen om zelf thuis op een later moment te brouwen. | |
Clubavond: Smaakafwijkingen | ||
Vr. 23 februari 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond is een vervolg op de ‘poor man's’ avond die we hebben gehouden over smaakafwijkingen in bier. Nu gaan we officieel gemaakte smaakafwijkingen proeven en hopelijk herken je er een aantal. En verder:
| |
Clubavond: Brouwerij Nevel | ||
Vr. 26 januari 2024
20:00Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp Theo van Eijden |
Deze avond komt de brouwer van brouwerij Nevel uit Nijmegen. Zij maken bieren met ‘wilde’ vergisting, zoals zij dat noemen, met hun eigen gistcultuur. Men zal wat eigen bier meenemen om te proeven. En verder:
| |
Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier | ||
Do. 11 januari 2024
19:00Brouwmaatje, Boesingheliede Titus Rinia |
||