Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 14 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 07 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 HeVeD Drukvergistingsmeter
Do. 07 november 2024
23:59
Martijn Aartsma
 
 
 Clubavond: Breng een bier, krijg een bier
Vr. 25 oktober 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de  presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar.

Ook kun je deze avond de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 24 oktober 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Excursie 2024 naar Zeeland en Brabant
Vr. 11 oktober 2024
09:00
Martijn Aartsma

Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland.

MOUTERIJBEZOEK DE SWAEN

Als eerste bezoeken wij mouterij De Swaen in Zeeland. Waarschijnlijk kennen alle amateurbrouwers de mouten van De Swaen. Zij behoort heden ten dage tot één van de grootste mouterijen ter wereld, maar kent dan ook een rijke geschiedenis. Mouterij De Swaen is in 1906 opgericht, eerst zowel als mouterij als brouwerij. Na de oorlog, waar tijdens de bezetting hun koperen ketels hen zijn ontnomen, worden de brouwersactiviteiten gestaakt en wordt het mouten de hoofdactiviteit van de familie. Gedurende de jaren ’50 – ’90 wordt de productie continu verhoogd om aan de sterk groeiende nationale en internationale vraag te voldoen. In 1999 wordt Koninklijke Grolsch eigenaar.

We worden daar eerst ontvangen met koffie en thee, en genieten vervolgens van een presentatie over de historie van De Swaen en wat zij doen. Vervolgens worden we rondgeleid door een meestermouter emeritus. Deze rondleiding zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.Ten slotte zullen we bij De Swaen de lunch genieten, met na afloop een gevarieerde bierproeverij, uiteraard van bieren van hun partners/klanten, gebrouwen met mouten van De Swaen.

'BOODSCHAPPEN'

Daarna vertrekken we richting het Belgische Hoogstraten, alwaar er tijd ingeruimd is om drankenhandel bierwinkel Bierparadijs in Hoogstraten te bezoeken. Bierparadijs heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren, tegen zeer redelijke prijzen. Wellicht handig om zelf al een container (doos of lege krat) mee te brengen voor de aankopen.

BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOS

Daarna vervolgen wij onze weg richting Hilvarenbeek, alwaar we Brouwerijmuseum De Roos zullen bezoeken. De enige authenthieke dorpsbrouwerij van Nederland. Opgericht in 1877 is dit nog altijd een werkende brouwerij. We worden daar met open armen ontvangen en kunnen ook daar genieten van een rondleiding en een proeverij. 

DINER

Het diner vindt plaats in Eetcafé De Mèrt, op loopafstand van De Roos. 
Het diner zal bestaan uit:
Vooraf: Brood met smeersels per tafel. Dit betreft acht kleine broodjes met smeersels. 

Hoofdgerecht keuze: 
Saté van Kippendijen; satésaus, kroepoek, atjar, warme groentes en gefrituurde uitjes
Of
Fish en Chips; Lekkerbekjes, warme groentes en ravigotesaus
Beide hoofdgerechten worden geserveerd met friet en mayonaise.

Drank:
Inclusief: Twee (speciaal)biertjes van de tap, frisdrank, koffie/thee of huiswijnen. Overige dranken zijn uiteraard te bestellen, maar worden geserveerd met een meerprijs (op eigen kosten).
Overige dranken/etenswaren zijn ook voor eigen rekening.
Voor vegetariërs/veganisten kunnen we zorgen, mits van tevoren aangegeven (zie opmerkingenveld hieronder).

Na afloop zullen we moe maar voldaan onze weg terug vervolgen richting Hoofddorp. Naar schatting komen we rond 23:00 weer aan bij de Boerderij. Al met al belooft het weer een gezellige dag te worden, dus sluit je aan! De aanmelding sluit de dag vóór dierendag (3 oktober).

SAMENVATTEND

  • Datum excursie: vrijdag 11 oktober
  • Vertrektijd: 09:00 vanuit Hoofddorp (Lutulistraat)
  • Bezoeken: Mouterij De Swaen, Brouwmuseum De Roos
  • Lunch: inbegrepen: Lunch en bierproeverij bij De Swaen
  • Diner: inbegrepen: Diner (keuzemenu) en 2 drankjes bij Eetcafé de Mèrt in Hilvarenbeek
  • Terugkeer: plm. 23:00 in Hoofddorp

NOTA BENE

  • Er is plek voor 40 personen.
  • Per lid mag men, net als vorig jaar, tot 3 introducées meenemen.
  • NB voor tieners: denk om de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol (in België 16; in Nederland 18)
  • Er zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met vegetariërs/veganisten en met eventuele allergieën. Bij kennisgeving zal dit nader bepaald en geïnformeerd worden. Geef dit aan bij uw aanmelding, anders kan er waarschijnlijk helemaal geen rekening mee gehouden worden.
  • Aanmelding sluit 3 oktober 2024 23:59.
  • Bij afmelding vindt er géén restitutie plaats, tenzij we een deel van de kosten tijdig bij de betrokken partijen kunnen annuleren. Dit achteraf ter beoordeling.
 
 
 Clubavond: Sensorische evaluatie deel 3
Vr. 27 september 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond presenteert Walter Bakker deel drie van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen.

En verder:

  • Maandbier is van Guus van de Veek.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag Alt
Za. 14 september 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het  project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen. 

Algemene kenmerken
Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) amberbier, bovengistend met koude lagering (Hybride vergisting) van ca. 4,8Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot diep koper-bruin, helder (gefilterd) bier. Lichtbeige, romige en stabiel blijvende schuimkraag.
Geurassociaties
Een evenwicht tussen een rijk caramout- en hoparoma (Saaz typen). De Düsseldorfer Altstadt altbieren zijn hoppiger en complexer dan die uit de regio rondom Düsseldorf, die meer moutig en fruitig zijn. Diacetyl is niet aanwezig.
Basissmaak
Zoetig, bitter.
Smaak
Hoppige smaak die overgaat naar mout of omgekeerd. Ook in de smaak zijn (gekleurde) mout en hop in balans. De eerste smaakindruk kan door de droogheid snel afvallen en overgaan in de andere. Kruidige, soms peperige toetsen door de hop. Soms is een lichte metaalsmaak waarneembaar. Geen diacetyl.
Body
Dun tot Medium.
Mondgevoel
Droog, zacht, medium tot veel koolzuur. Ondanks veel smaak toch vrij dun. Niet plakkerig.
Nasmaak
Alt eindigt droog, matig mout, matige tot vrij sterke hopbitterheid.
Opmerkingen
Alt is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger.
Technische kenmerken
Begin SG 1046 – 1054
SVG 75 – 79%
Alcoholpercentage 4,5 – 5,0 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid 25 – 50 EBU
Koolzuurgehalte 4,2 – 5,0 gr/ltr
Voorbeelden Zum Ürige Alt, Im Füchschen Alt, Schlösser Alt, Schluessel Alt Schumacher Alt,
Kürzer Alt,
Nr. BJCP style (2015): 7B

 
 
 Verbeter je eigen bier
Za. 14 september 2024
Jan Wurpel
 
 
 Presentatie 't Wort Wat op braderie in de Boerderij
Za. 07 september 2024
10:00 - 17:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Op 7 september is de heropening van wijkcentrum de Boerderij in Hoofddorpen viering van 50 jaar PAX. Diverse verenigingen die daar hun plek hebben zullen zich presenteren, waaronder amateurbierbrouwverenging 't Wort Wat. Er zal een brouwdemo worden gegeven, een pubquiz op biergebied en een bierproeverij. Brouwwinkel Brouwmaatje zal er een kraam bemannen met  bierbrouwingrediënten en artikelen. 

We zijn nog opzoek naar leden die deze dag willen assisteren bij een van deze aktiviteiten, stuur hiervoor een mailtje naar het bestuur. 

 
 
 Clubavond: 30 jaar 't Wort Wat!
Za. 31 augustus 2024
18:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Theo van Eijden

Op zaterdag 31 augustus houden we onze jaarlijkse BBQ. Deze keer zullen we extra groot uitpakken. Dit jaar bestaat 't Wort Wat! 30 jaar. We hebben een serieuze braai besteld waar een professionele Pitmaster het vlees zal bereiden. Ook zullen we voor genoeg bier op tap zorgen.

 

Tot op het hebben we de volgende bieren op tap:
- BE+ER, Vlierbloesem weizen
- Happy Demons, Smoked porter 
- Klein Duimpje, Verrassingsbier

We zullen jullie informeren als we geslaagd zijn andere bier te organiseren. Voor de partners zijn er natuurlijk wijnen en andere frisdranken. Ook zullen er alcoholvrije bieren zijn voor diegene die van ver komt. Mocht de afstand een probleem zijn dan is het mogelijk om plaatselijk te overnachten, je moet dan wel een eigen tent meenemen. Graag bij inschrijven melden dat je blijft overnachten.

Traditioneel is het natuurlijk toegestaan om eigen bier in fles en fust mee te nemen, je kan hiermee indruk maken op je clubcollega's. We hebben een grote walk-in-fridge waar het  bier in kan. 

De eigenbijdrage is €17,50 per persoon, Inschrijven via de website.

 
 
 Clubavond: Verbeter je eigen bier: Alt
Vr. 28 juni 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Ook dit  jaar hebben we weer een ‘verbeter-je-eigen-bier’ project. De bierstijl die dit keer gekozen is, is een Alt. Jan Wurpel zal op de avond in detail op dit biertype ingaan. Natuurlijk gaan we een paar voorbeelden van deze bierstijl proeven. Dit bier zal als pakket worden uitgebracht en ook op de Brouwdag van september worden gebrouwen. Later in het jaar, als de bieren gebotteld zijn, zullen we op een gezamenlijke avond het bier proeven en feedback geven op deze bieren, met een leuke prijs voor het best beoordeelde bier. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • Door het karakter van de avond is er geen proeftafel.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 zonnebock
Vr. 28 juni 2024
20.00
De Boerderij
Pieter Hermans
 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 20 juni 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Sensorische evaluatie deel 2
Vr. 31 mei 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond deel twee van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Dit is deel twee, de clubavond van februari was deel een. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Weizen
Za. 18 mei 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd.
Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen genoemd, waarbij 'Hefe' gist betekent. De troebelheid en de belangrijke aroma's van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.
Weizen wordt vooral geassocieerd met Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg het exclusieve recht om Weizen te brouwen, wat veel geld opleverde. Na het overlijden van Hans Sigmund von Degenberg in 1602, zonder erfgenamen, eiste de familie Wittelsbach het recht weer op. Koning Ludwig II verkocht uiteindelijk de brouwrechten aan Georg Schneider, die in 1872 de Schneider Weisse brouwerij oprichtte. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een breed scala aan Weizen-bieren, met het vlaggenschip als de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles
Serveer het in een Weizenglas tussen de 6 en 8 graden Celsius. 
Enkele bekende voorbeelden zijn; Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

De brouwdag vind plaats in bij familie van Duivenvoorde Turfspoor 57, Lisserbroek. Je kan ook een pakket bestellen en deze afhalen in Lisse broek zodat je op een ander moment kan brouwen. Natuurlijk is iedereen welkom om en kijkje te komen nemen en de brouwers aan het werk te zien. 

Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu.  

 
 
 Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop
Do. 02 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Algemene Ledenvergadering + Jaarbieren
Vr. 26 april 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met  ‘het rondje van het bestuur’. 

Na het officiële gedeelte zal de wedstrijdcommissie een presentatie verzorgen over de wedstrijdbieren van dit  jaar: Baltic porter en Weizen. Van beide bieren gaan we een voorbeeld proeven.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 25 april 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
 Clubavond: Pils, theorie en praktijk
Vr. 29 maart 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond zal een presentatie gegeven worden over de historie van pilsners en het brouwen ervan. Daarnaast  gaan we een proeverij houden waarin wij jullie uitdagen de bieren te herkennen en te beoordelen. Een soort van  ‘Wat vindt 't Wort Wat het lekkerste pils verkiezing’. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Gezamenlijke brouwdag: Baltic Porter
Za. 02 maart 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Theo van Eijden

Een Baltic Porter staat beschreven als boven- of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.”
Geur: ‘Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig.
Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.’
Smaak: ‘Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop.’

Er is voor een ondergistende versie gekozen. In deze periode van het jaar heeft vrijwel iedereen een plaats in huis waar het  koud genoeg is om een ondergistend bier te maken. Er worden twee varianten van dit bier beschreven, namelijk met een basis van Münchenermout aangevuld met Pilsmout, of Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. Ons bier maken we met Maris Otter Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. De moutstort is verder erg belangrijk, een Baltic Porter is wel donker en zwaar, maar heeft niet het geroosterde/gebrande van een Russian Imperial Stout. Historisch werd er vaak Brown malt gebruikt, dus is dat ook in de moutstort opgenomen.

Inschrijven via de website in het ledenmenu. Mocht je niet in staat zijn die dag te brouwen je kan ook het pakket afhalen om zelf thuis op een later moment te brouwen. 

 
 
 Clubavond: Smaakafwijkingen
Vr. 23 februari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond is een vervolg op de ‘poor man's’ avond die we hebben gehouden over smaakafwijkingen in bier. Nu gaan we officieel gemaakte smaakafwijkingen proeven en hopelijk herken je er een aantal. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Clubavond: Brouwerij Nevel
Vr. 26 januari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond komt de brouwer van brouwerij Nevel uit Nijmegen. Zij maken bieren met ‘wilde’ vergisting, zoals zij dat noemen, met hun eigen gistcultuur. Men zal wat eigen bier meenemen om te proeven.  

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
 Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 11 januari 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia