Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Tripel

van:Jan Wurpel
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

Bereiding:
  • Maak de dag voor het brouwen een giststarter en controleer de pH-waarde.
  • Schroot de mout (niet te fijn) en de gierst (schrootmolen fijner zetten).
  • Verwarm 7 liter water tot 50°C en stort hierin de mouten, tarwevlokken en de gierst.
  • De temperatuur zal nu zakken naar ongeveer 45°C.
  • Rust 15 minuten.
  • Verwarm tot 52°C (1 graad per minuut) en rust 30 minuten.
  • Verwarm het beslag nu tot 63°C (1 graad per minuut) en rust 50 minuten.
  • Verwarm nu het beslag tot 72°C (1 graad per minuut) en laat het 20 minuten rusten.
  • Breng het beslag naar 78°C en houdt deze temperatuur 5 minuten aan (hogere temperaturen geven smaakverschillen).
  • Ga nu spoelen tot je 11,5 liter wort hebt.
  • Breng de wort aan de kook en voeg de Yeoman hop toe samen met 2/3 van elk van de andere hopsoorten.
  • Kook de wort nu 1 uur (niet te hard).
  • Vermaal of plet de korianderkorrels zodat de zaaddoosjes goed open zijn zodat je de etherische olie (het werkende bestanddeel) kunt ruiken.
  • Voeg nu de resterende hop, de rietsuiker, honing, koriander en het Irish moss toe en laat het geheel nog een kwartier koken.
  • Filtreer en koel de wort.
  • Bepaal het SG (1080) en voeg zo snel mogelijk de actieve giststarter toe en belucht de wort. Laat het 8 dagen op 20 à 23°C gisten en hevel de wort over in een mandfles.
  • Laat het 10 dagen nagisten en het bier is gereed om gebotteld te worden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
begin-SG:1080
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Palemout (7 EBC)500 g.   7 EBC  
Tarwevlokken200 g.      
Gierst50 g.      
Koriander3.7 g.      
Rietsuiker 62 g.      
Lindebloesemhoning62 g.      
Northern Brewer20 75 min. 7.5 α Bloemen  
Challenger hopbloemen6.2 g. 75 min. 3.5 α Bloemen  
Yeoman0.6 g. 75 min. 11 α Bloemen  
Northern Brewer10 g. 15 min. 7.5 α Bloemen  
Challenger hopbloemen3.1 g. 15 min. 3.5 α Bloemen  
Wyeast 1762 Belgian Abbey I1 zakje      
Iers Mos (Irish Moss)3 g.      
Maischwater7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C72 °C78 °C
30 min.50 min.20 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=107