Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bier zonder spoelwater

van:Willem van der Ster
klasse:C
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Leuk om te zien dat artikelen uit het clubblad niet alleen gelezen worden, maar dat er ook mee wordt geëxperimenteerd. Onderstaand recept kreeg ik van Willem van der Ster, u weet wel, die van Willems Blond nr. 8 (clubblad September 1996), met het verzoek dit in het clubblad te plaatsen. Hij heeft namelijk naar aanleiding van het artikel 'Spoelen of niet spoelen, dat is de vraag' uit het clubblad van januari 1999 onderstaand bier gebrouwen. Er wordt tijdens het brouwen van dit bier dan ook nauwelijks gespoeld. Daarom is dit volgens de auteur een excellent bier geworden.

Een amberkleurig bier van ca. 8% volume alcohol.

Alleen spoelen met 3 liter water van 80 °C. Met hevelfilter affilteren. Steeds het filtraat terug gieten totdat het redelijk helder afloopt.
Het wort aanvullen tot ca. 25 liter en 90 minuten koken. Bij het begin de suikers er in en ¾ van de bitterhop. Na een half uur koken de rest van de bitterhop en wat Iers Mos erbij. De aromahop wordt toegevoegd een kwartier voor het eind. Koelen, filtreren, etc. zoals gewoonlijk.

Gerrit-Jan Roubos

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:8.0 %
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.25 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Aromamout (50 EBC)50 g.   50 EBC  
Chocolademout (900 EBC)15 g.   900 EBC  
Northern Brewer20 g. 90 min. 8 α Bloemen  
Saaz hop4 g. 15 min. 3 α Bloemen  
Kandijsuiker, donker100 g.      
Rietsuiker 500 g.      
Bovengist1 zakje      
Maischwater6 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater3 liter     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C62 °C65 °C68 °C72 °C78 °C
20 min.60 min.10 min.10 min.50 min.10 min.

Opmerkingen van de webredactie

Geen begin SG, eind SG, EBU en EBC bekend. Bierrecept omgerekend uitgaande van een recept voor 20-25 liter. De gist Brewferm Top kan hier prima gebruikt worden.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=13