Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Schoenmaat Alt

van:Louis van Velthoven
klasse:B
stijl:Alt
XML bestand van het recept:SchoenmaatAlt.xml

Beschrijving

We gaan in oktober 2006 naar Düsseldorf, naar de Altstadt. Brouwerijen bezoeken en Altbieren proeven.
Tijdens de excursie van 20 oktober bezoeken we  brouwerij Schumacher-Alt, Brauhaus Zum Uerige.
en Brauhaus Gleumes (Bekend van das Gleumes LAGER, das Gleumes HELL und das Gleumes WEIZEN).

De Schumacher Alt wordt door de brouwerij omschreven als een bier van 4,6 %, rijk aan vitamine,
sporenelementen en essentiële aminozuren. Met mate gedronken vermindert het bier het risico op
hart- en vaatziekte, bevordert het de nieractiviteit, heeft het een rustgevende werking en werkt.
het stressverminderend.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1052
eind-SG:1014
EBC (kleur):32.0
EBU (bitterheid):34.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.3 Kg   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (120 EBC)0.4 Kg   120 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (15 EBC)0.6 kg   15 EBC  
Hallertau Perle 12 gr 75 min. 9.2 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker12 gr 15 min. 3.4 α Bloemen  
Schumacher Alt 1     Leverancier: Brouwerij Schumacher
Maischwater8.2 l.     Leverancier: Kraan
Spoelwater8.2 l.     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

53 °C63 °C74 °C78 °C
15 min.35 min.15 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als de Schumacher gist niet te verkrijgen is dan Wyeast 1007 German Ale gebruiken.

Opmerkingen van de webredactie

In 2010 wordt dit recept onder de naam Schoenmaat Alt wederom als maandbier verstrekt. Het recept is enigzins gewijzigd i.v.m. de gewijzigde alphazuur gehalten van de hoppen e.d. Technische waarden berekent m.b.v. Brouw visie. (De Inkoopcommisie)
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=153