Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Samiclaus
van: | Inkoopcommissie |
klasse: | V |
stijl: | Overig |
Beschrijving
Dit is een Zwitsers Sinterklaas bier dat traditioneel tijdens de Samiclaus festen gedronken wordt. Het word vlak na deze feesten gebrouwen zodat het de rest van het jaar de tijd heeft om op smaak te komen. Het bier is ongeveer 3 maanden na het bottelen op dronk maar hoort natuurlijk alleen in de sinterklaas tijd gedronken te worden. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 13.5 % |
begin-SG: | 1128 |
eind-SG: | 1030 |
EBC (kleur): | 22.0 |
EBU (bitterheid): | 27.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 4000 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Cara Red (45 EBC) | 400 gr | 45 EBC | ||
Vienna mout (8 EBC) | 130 gr | 8 EBC | ||
Suiker | 800 gr | |||
Northern Brewer | 16 gr | 75 min. | 9.2 α | Bloemen |
Tettnanger | 7 gr | 15 min. | 3.8 α | Bloemen |
Hallertau Mittelfruh | 7 gr | 5 min. | 3.7 α | Bloemen |
Wyeast 2308 Munich Lager | 1 | |||
Bioferm Champ (Champagne gist) | 1 | |||
Maischwater | 14 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 4.7 liter | Leverancier: Kraan | ||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
68 °C | 63 °C | 72 °C | 78 °C |
0 min. | 40 min. | 40 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
De suiker de laatste 5 minuten koken toevoegen.De Champagne gist pas toevoegen na 7 tot 8 weken lageren.
Bottelen als het SG gedaald is tot 1025 - 1034.
Problemen bij brouwen
Dit is geen brouwen voor beginners.De totale lager tijd kan makkelijk 3-4 maanden zijn want de champ gist is erg langzaam.
Smaakimpressie
Een mooi zeer smakelijk bier met veel smaak die alle alcohol maskeert.Een gevaarlijk bier dus maar overheerlijk.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=195