Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Samiclaus

van:Inkoopcommissie
klasse:V
stijl:Overig

Beschrijving

Dit is een Zwitsers Sinterklaas bier dat traditioneel tijdens de Samiclaus festen gedronken wordt.

Het word  vlak na deze feesten gebrouwen zodat het de rest van het jaar de tijd heeft om op smaak te komen.

Het bier is ongeveer 3 maanden na het bottelen op dronk maar hoort natuurlijk alleen in de sinterklaas tijd gedronken te worden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:13.5 %
begin-SG:1128
eind-SG:1030
EBC (kleur):22.0
EBU (bitterheid):27.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 4000 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Cara Red (45 EBC)400 gr   45 EBC  
Vienna mout (8 EBC)130 gr   8 EBC  
Suiker800 gr      
Northern Brewer16 gr 75 min. 9.2 α Bloemen  
Tettnanger7 gr 15 min. 3.8 α Bloemen  
Hallertau Mittelfruh7 gr 5 min. 3.7 α Bloemen  
Wyeast 2308 Munich Lager1      
Bioferm Champ (Champagne gist)1      
Maischwater14 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater4.7 liter     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

68 °C63 °C72 °C78 °C
0 min.40 min.40 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

De suiker de laatste 5 minuten koken toevoegen.
De Champagne gist pas toevoegen na 7 tot 8 weken lageren.
Bottelen als het SG gedaald is tot 1025 - 1034.

Problemen bij brouwen

Dit is geen brouwen voor beginners.
De totale lager tijd kan makkelijk 3-4 maanden zijn want de champ gist is erg langzaam.

Smaakimpressie

Een mooi zeer smakelijk bier met veel smaak die alle alcohol maskeert.
Een gevaarlijk bier dus maar overheerlijk.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=195