Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Woodforde's Phoenix XXX
van: | Graham Wheeler en Roger Protz |
gepubliceerd: | G. Wheeler & R. Protz - Brew your own real ale at home |
klasse: | A |
stijl: | Bitter |
Beschrijving
Vanwege het beschikbaar zijn van echte Engelse biergist hierbij het recept van een echte Engelse Bitter: Woodforde's PHOENIX XXX (recept uit: "Brew your own real ale at home" van Graham Wheeler en Roger Protz). Maischmethoden:In het boek staat aangegeven de één-temperatuursmethode: 90 minuten maischen bij 66 graden. Mijn ervaring hiermee is dat het dan een ietsje zoetig bier wordt. Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn, bij het bezoek aan Ridley's dronken wij een bitter met de naam Rumpus dat ook een beetje zoet was. Wil je liever en wat droger bier, gebruik dan de volgende maischmethode: 15 min bij 55°, 60 min. bij 64° gevolgd door langzaam opwarmen naar 78°. Het begin SG zal, afhankelijk van het rendement dat je haalt, ongeveer 1050 zijn. Het eind SG zal afhankelijk van de maischmethode, liggen tussen de 1010 en de 1015. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.1 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Kristalmout (120 EBC) | 230 g. | 120 EBC | ||
Goldings | 26 g. | 90 min. | 4 α | Bloemen |
Goldings | 5 g. | 15 min. | 4 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 1 tl. | 15 min. | ||
Gips (calciumsulfaat) | 1 tl. | |||
Wyeast 1028 London Ale | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
55 °C | 64 °C | 78 °C |
15 min. | 60 min. | 1 min. |