Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Woodforde's Phoenix XXX

van:Graham Wheeler en Roger Protz
gepubliceerd:G. Wheeler & R. Protz - Brew your own real ale at home
klasse:A
stijl:Bitter

Beschrijving

Vanwege het beschikbaar zijn van echte Engelse biergist hierbij het recept van een echte Engelse Bitter: Woodforde's PHOENIX XXX (recept uit: "Brew your own real ale at home" van Graham Wheeler en Roger Protz).

Maischmethoden:

In het boek staat aangegeven de één-temperatuursmethode: 90 minuten maischen bij 66 graden. Mijn ervaring hiermee is dat het dan een ietsje zoetig bier wordt. Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn, bij het bezoek aan Ridley's dronken wij een bitter met de naam Rumpus dat ook een beetje zoet was.

Wil je liever en wat droger bier, gebruik dan de volgende maischmethode: 15 min bij 55°, 60 min. bij 64° gevolgd door langzaam opwarmen naar 78°.

Het begin SG zal, afhankelijk van het rendement dat je haalt, ongeveer 1050 zijn. Het eind SG zal afhankelijk van de maischmethode, liggen tussen de 1010 en de 1015.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1050
eind-SG:1012
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (120 EBC)230 g.   120 EBC  
Goldings26 g. 90 min. 4 α Bloemen  
Goldings5 g. 15 min. 4 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)1 tl. 15 min.    
Gips (calciumsulfaat)1 tl.      
Wyeast 1028 London Ale       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C64 °C78 °C
15 min.60 min.1 min.

Opmerkingen van de brouwer

In het boek staat aangegeven de temperatuursmethode: 90 minuten maischen bij 66 graden.Mijn ervaring hiermee is dat het dan een ietsje zoetig bier wordt. Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn, bij het bezoek aan Ridley's dronken wij een bitter

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand mei 1997. Gist advies is van de redactie
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=21