Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Schwarzbier

van:Brouwdagcommissie
klasse:B
stijl:Schwarzbier

Beschrijving

Maischdikte 1kg mout / 3 liter water.

pH maischwater 5.8 (6.0 liter)

ph spoelwater 5.4 (8.5 liter)

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1013
EBC (kleur):68.5
EBU (bitterheid):25.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1228 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)614 gr   17 EBC  
Cara-kristal (120 EBC)122 gr   120 EBC  
Carafa Special III (1400 EBC)123 gr   1400 EBC Leverancier: Weyermann
Saaz hop29 gr 60 min. 3.3 α Bloemen  
Saaz hop9 gr 20 min. 3.3 α Bloemen  
Maischwater6.0 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater8.5 ltr     Leverancier: Kraan
M84 2     Leverancier: Mangrove Jack's
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

50 °C68 °C78 °C
10 min.60 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Donkere mouten alleen de 78 gradenstap mee maischen. Eerste hop gift als FWH toevoegen.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=256