Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Mosaic Double IPA
datum: | 11 november 2016 |
van: | Ben Jacobs |
gepubliceerd: | Clubblad januari 2016 |
klasse: | C |
stijl: | Double IPA (USA) |
Beschrijving
Daar het een double IPA betreft is er nog wat witte kandij aan toegevoegd om de doordrinkbaarheid te vergroten. Als hop is hier gekozen voor Mosaic. Deze ‘dubbeldoelhop’ is prima geschikt als bitterhop en door het mooie geurpalet ook als aromahop. De brouwer heeft hier gekozen voor first wort hopping voor de bitters! Het gist is de Safale US-05. De vergisting starten bij 18 °C en na drie dagen, als de vergisting al wat langzamer gaat, kan de temperatuur omhoog naar 20 °C. Met 6 dagen kun je lageren. Dry hop voor maximaal 5 dagen.
Het volledige artikel over dit winnende bier in de categorie IPA van 2015, kun je vinden in het clubblad van januari 2016. In het artikel 'Ben Bierbrouwen' , kun je de overwegingen van brouwer Ben Jacobs allemaal teruglezen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 7.9 % |
begin-SG: | 1072 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 14.0 |
EBU (bitterheid): | 53.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (3-5 EBC) | 1667 g | 5 EBC | Leverancier: Thomas Fawcett & Sons | |
Pilsmout (3 EBC) | 933 g | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (17 EBC) | 267 g | 17 EBC | ||
Carahell (14 EBC) | 94 g | 14 EBC | ||
Cara Munichmout (120 EBC) | 33 g | 120 EBC | ||
Kandijsuiker, wit | 133 g | |||
Mosaic | 10 g | 75 (FWH) min. | 13 α | Bloemen |
Mosaic | 10 g | 15 min. | 13 α | Bloemen |
Mosaic | 10 g | 5 min. | 13 α | Bloemen |
Mosaic | 13 g | FO min. | 13 α | Bloemen |
Mosaic | 13 g | DRY min. | 13 α | Bloemen |
Safale US-05 | 1 | Leverancier: Fermentis | ||
Maischwater | 9.7 l | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 6 l | Leverancier: Kraan | ||
Koriander | 2 g | 10 min. | ||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
65 °C | 62 °C | 70 °C | 78 °C |
0 min. | 45 min. | 15 min. | 2 min. |