Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Bosun Bitter
datum: | 11 november 2018 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | A |
stijl: | Bitter |
Beschrijving
Het SG en het alcoholpercentage laat je denken dat dit een waterig bier is maar dat is niet zo. Door de maisch op een relatief hoge temperatuur en de toevoeging van de kristalmouten heeft dit bier een aangenaam mondgevoel. Het lage alcoholpercentage maakt dit tot een makkelijk bier waar je nog wel een volgende van kan pakken. Maisch de mouten in met een waterverhouding van 2,6 liter per kilo mout op een temperatuur van 68 graden en houd deze 1 uur aan. Regelmatig roeren voor een goede omzetting. Langzaam spoelen totdat je ongeveer 12 liter in je kookketel heb zitten. De totale kookduur is 60 minuten en voeg de hop toe volgens schema. Na de kook de eiwitten uitfilteren en overhevelen naar het gistvat. Afkoelen naar 18 graden en let op dat je goed belucht. Voeg de gist toe en laat de wort voor ongeveer 7 dagen vergisten, daarna overhevelen naar een mandfles en de temperatuur verlagen naar 5 graden, lager gedurende 14 dagen.
|
Recept gegevens
alcoholpercentage: | 3.8 % |
begin-SG: | 1036 |
eind-SG: | 1007 |
EBC (kleur): | 22.0 |
EBU (bitterheid): | 30.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 1770 gr | 7 EBC | ||
Kristalmout (20 EBC) | 58 gr | 20 EBC | ||
Kristalmout (120 EBC) | 58 gr | 120 EBC | ||
Chocolademout (800 EBC) | 40 gr | 800 EBC | ||
East Kent Goldings | 7 gr | 40 min. | 5 α | Bloemen |
Challenger hopbloemen | 7 gr | 40 min. | 12 α | Bloemen |
East Kent Goldings | 7 gr | 10 min. | 5 α | Bloemen |
Challenger hopbloemen | 7 gr | 10 min. | 12 α | Bloemen |
Wyeast XL 1098 British Ale | 1 | |||
Maischwater | 5 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | spoelen tot 12 liter | Leverancier: Kraan | ||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
68 °C | 78 °C |
60 min. | 5 min. |