Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Zwaar Blond

datum:10 mei 2019
van:Brouwdagcommissie
klasse:C
stijl:Sterke Blonde

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:70 min.
alcoholpercentage:8.5 %
begin-SG:1087
eind-SG:1014
EBC (kleur):11.0
EBU (bitterheid):34.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %
WatertypeLeidingwater

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2630   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (licht)710   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (20 EBC) 40   20 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalsuiker160     Leverancier: Supermarkt
Spalt Select DE 5.35 60 min. 2.5 α Bloemen  
Cascade5 60 min. 6.5 α Bloemen  
Amarillo3.15 60 min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger4 60 min. 3.3 α Bloemen  
Centennial3 60 min. 8.7 α Bloemen  
Cascade3.25 15 min. 6.5 α Bloemen  
Spalt Select DE 5.05 10 min. 2.5 α Bloemen  
Cascade2.35 10 min. 6.5 α Bloemen  
Amarillo1.65 10 min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger2.45 5 min. 3.3 α Bloemen  
Centennial2.35 5 min. 8.7 α Bloemen  
Amarillo2.45 koudhop min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger1.80 koudhop min. 3.3 α Bloemen  
Safale S-0410     Leverancier: Fermentis
Maischwater10.5     Leverancier: Kraan
Spoelwater6.8     Leverancier: Kraan

Maischschema

67 °C65 °C67 °C69 °C73 °C75 °C78 °C
0 min.40 min.20 min.10 min.10 min.1 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

De bedoeling van dit recept is het originele "Zwaar Blond" van Jacques Bertens waarmee hij de Brand Bierbrouwwedstrijd heeft gewonnen. Let op dat het spoelwater niet warmer is dan 78 graden. Het spoelwater aanzuren tot een pH kleiner dan 6. Ideaal is een

Opmerkingen van de webredactie

Bier voor het clubkampioenschap 2019, gebrouwen tijdens de gezamenlijke brouwdag 11 mei 2019 in Lisserbroek
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=326