Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Even Sharks Need Water
datum: | 8 augustus 2022 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | A |
stijl: | New England India Pale Ale |
Beschrijving
De 3g Magnum als First Wort Hop voor de kook tijdens filteren aan de wort toevoegen. Na afloop van de kook de wort tot 80 graden laten afkoelen en dan de whirlpool hop toevoegen; 13g Galaxy en 26g Citra hop. Dit 20 minuten laten staan. De wort afkoelen tot 18 graden en de korrelgist toevoegen. Laat de vergisting oplopen tot 19 graden. Als de vergisting halverwege is de temperatuur laten door stijgen tot 22 graden. Houd rekening met een stevige Krausen, zorg dus voor voldoende head space. Opmerkingen van de brouwer. Om de introductie van de nieuwe Verdant IPA gist van Lallemand te vieren heeft de hoofd brouwer van Verdant brouwerij James Heffron het recept van hun bier Even Sharks Need Water gedeeld. Dit zou een goed bier zijn om te gaan brouwen met de gist die aan dit exemplaar van het clubblad is toegevoegd. Ik denk dat we begin 2016 voor het eerst 22 liter van dit bier hebben gebrouwen. We waren er net in geslaagd om een zeldzame als batch Galaxy-hop te bemachtigen en het leek een goed idee om het te combineren met Citra hop in een NEIPA. Het doel van het bier was en is nog steeds om behoorlijk vol van smaak en aroma te zijn, en niet bang te zijn voor de agressieve karakter van Galaxy. Het is een vrij onbezonnen hop met harde bittere eigenschappen in combinatie met de sterke koud hop polyfenolen zorgt dit voor een zeer ‘groene’ ervaring bij jonge bieren. Vakkundig gebruik van de hop en een beetje geduld helpt om de tropische en romige natuur naar voren te brengen. In mijn ervaring zorgen de verschillende hopsoorten voor een waas of ‘troebelheid’ in het afgewerkte bier. Reken op een ondoorzichtige lichtgele romige / yoghurt uiterlijk met een zachte, soepele body die leidt tot een scherpe afdronk. Aroma's moeten eruit springen, smaken moeten volledig verzadigd zijn en als het goed wordt gebrouwen, moet het een mooie donzige witte schuimkraag hebben die lang aanhoudt. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 6.0 % |
begin-SG: | 1063 |
eind-SG: | 1013 |
EBC (kleur): | 7.0 |
EBU (bitterheid): | 26.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1470 | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Pale Ale mout | 370 | 9 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Havervlokken (2 EBC) | 240 | 2 EBC | ||
CaraPils | 240 | 25 EBC | Leverancier: Weyermann | |
Tarwevlokken | 240 | |||
Magnum | 4 | 60 min. | 12 α | Bloemen |
Galaxy | 65 | 14 α | Pallets | |
Citra | 105 | 12 α | Bloemen | |
Lallemand Verdant IPA | Leverancier: Lallemand | |||
Maischwater | 8 | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 8 | Leverancier: Kraan |
Maischschema
67 °C | 78 °C |
45 min. | 5 min. |