Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Sterke Jorksjur

datum:8 november 2022
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Pale Ale

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 25°C )Als je de Windsor gebruikt kan de hoofdvergisting al na 3 á 4 dagen klaar zijn).

Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

De 3de hopgift toevoegen op het eind van het koken en tijdens de wirlpool en hevelen laten zitten.
De koudhop toevoegen tijdens de lagering gedurende 2 á 3 weken.

Alternatieve droge gist is de Lallemand LalBrew Windsor.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.1 %
begin-SG:1053
eind-SG:1010
EBC (kleur):38.0
EBU (bitterheid):31.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)1500 gr   5 EBC  
Tarwevlokken400 gr      
Cara Munichmout (90 EBC)400 gr   90 EBC  
Maischwater9.4 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7.4 ltr     Leverancier: Kraan
Fuggles10 gr 60 min. 4.8 α Bloemen  
East Kent Goldings10 gr 60 min. 5.6 α Bloemen  
East Kent Goldings11 gr 1 min. 5.6 α Bloemen  
Fuggles2 gr koudhop min. 4.8 α Bloemen  
East Kent Goldings2 gr koudhop min. 5.6 α Bloemen  
Wyeast 1469 West York Ale1     Leverancier: Wyeast
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

70 °C66 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=382