Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Hipa

datum:19 mei 2023
van:Michael Woolthuis
klasse:C
stijl:Hazy IPA

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Alle gebruikte hoppen zijn hopkorrels. Als je hopbloemen gebruikt moet je ongeveer 10% meer toevoegen voor hetzelfde resultaat.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 22°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C
De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Gedurende 1 week voor een aardige "bite" langer voor een meer "bite".
Het eindresultaat hoort hazy te zijn.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.3 %
begin-SG:1058
eind-SG:1013
EBC (kleur):10.0
EBU (bitterheid):65.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)1600 gr   5 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)500 gr   3 EBC  
Havervlokken200 gr      
Tarwe, ongemout200 gr      
Maischwater10.3 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater6 ltr     Leverancier: Kraan
Nectaron15 gr 60 min. 8.6 α Pallets  
El Dorado USA 10 gr 30 min. 14.4 α Bloemen  
Citra 10 gr 15 min. 10.6 α Bloemen  
Nectaron20 gr koudhop min. 8.6 α Pallets  
Citra 20 gr koudhop min. 10.6 α Bloemen  
Lallemand London ESB 11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

47 °C45 °C62 °C72 °C78 °C
stort min.5 min.25 min.25 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=386